Ψάχνοντας την αλήθεια στην εποχή των fake news: Οδηγός προς αναγνώστες

Για να μην πέφτεις στην παγίδα των fake news.

Δέσποινα Μουστάκα
ψάχνοντας-την-αλήθεια-στην-εποχή-των-fake-new-354784
Δέσποινα Μουστάκα

Με αφορμή τη σημερινή περιπέτεια με το ψεύτικο tweet της προέδρου πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, θεωρούμε σκόπιμο να  εξετάσουμε τον τρόπο που αξιολογούμε τις ειδήσεις ως αναγνώστες.

Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το σημερινό.

Αρχικά, παρατηρούμε πως όλα τα μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση είχαν ως πηγή αυτό το ίδιο tweet. Το πρώτο μας λογικό βήμα σε αυτή την περίπτωση είναι να κοιτάξουμε στο twitter της κυρίας υπουργού εάν όντως υπάρχει αυτό το tweet.

Μπαίνοντας λοιπόν στο twitter παρατηρούμε πως γράφοντας «Myrsini Zorba” στα αποτελέσματα έχει ένα άλλο προφίλ, με πιο πολλά tweets, δημιουργημένο το 2010, και με περιεχόμενο στα ελληνικά.

Διαβάστε σχετικά: Hoax ο «θάνατος» του Κώστα Γαβρά – Σύγχυση και στα διεθνή ΜΜΕ

Το εν λόγω tweet είναι άφαντο.

Το επόμενό μας βήμα, θα είναι να ανατρέξουμε στην είδηση και να παρατηρήσουμε το όνομα του λογαριασμού που πόσταρε το original tweet.

Διαβάστε σχετικά: Τι δήλωσε ο Κώστας Γαβράς για τη fake είδηση περί θανάτου

Ενώ το προφίλ που φαίνεται να χρησιμοποιείται από την κ. Υπουργό λέγεται @myrsinizorba, τ προφίλ που δημοσίευσε την «είδηση» λέγεται @MZorbaGr έχει μόνο 6 tweets, τα περισσότερα στα αγγλικά, δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχει σχεδόν καθόλου κίνηση.

Εκτός του προφίλ βέβαια και το ίδιο το tweet έχει προβλήματα αφού έχει γραμματικά λάθη.

Και το URGENT γραμμένο με κεφαλαία πρέπει να μας χτυπάει το καμπανάκι του fake news αφού συνήθως όποιος θέλει να διαδώσει fake news τα σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν στον αναγνώστη την ανάγκη να το διαδώσει χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα.

Τέλος μόνο 20 λεπτά άφησε ο Ιταλός δημοσιογράφος μέχρι να αποκαλύψει ότι ήταν ψευδής η είδηση αλλά και το προφίλ. Εγκράτεια και ψυχραιμία λοιπόν για να αποφευχθούν τέτοια λάθη στο μέλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα