Πτυχίο διάφορο της επιτυχίας
Μερικές σκέψεις με αφορμή τις πανελλήνιες εξετάσεις, τους «φρέσκους» αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και εκείνους που σκέφτονται να παρατήσουν τη σχολή τους
Λέξεις: Ζώης Κατσικής
Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται ότι η απόκτηση ενός πτυχίου είναι η βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της μελλοντικής επιτυχίας στη ζωή τους. Όμως, αυτή η σκέψη είναι απλοϊκή και αντικρούεται από πολλές ιστορίες ανθρώπων που έχουν αποδείξει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πτυχίο ή την ακαδημαϊκή αναγνώριση.
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 1/3 των φοιτητών δεν ολοκληρώνει ποτέ τις σπουδές του, είναι βέβαιο πως το γνωστό σε όλους «χαρτί» δεν φαντάζει πια ως κάτι απαραίτητο, μιας και η δομή της διεθνούς αγοράς έχει μεταμορφωθεί σημαντικά. Το θέμα είναι όμως τι συμβαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος για διάφορους λόγους έχει σπουδάσει κάτι που δεν θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον;
Είναι αλήθεια ότι η απόκτηση ενός πτυχίου μπορεί να δώσει στον κάτοχό του πρόσβαση σε καλύτερες δουλειές ή να ανοίξει ποικίλα «επαγγελματικά μονοπάτια», αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα το μόνο πράγμα που καθορίζει την επιτυχία.
Πλέον, ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο δεν είναι κάτι άλλο παρά μία νέα πραγματικότητα, αποτελεί η οικονομική άνθηση αμέτρητων influencers, οι οποίοι πρωταγωνιστούν μέσα από εφαρμογές όπως το TikTok και το Ιnstagram.
Ένα σημαντικό ποσοστό από εκείνους, δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο όμως γνωρίζουν καθημερινά την επιτυχία μέσα από χρηματικές απολαβές (χορηγίες, παρουσιάσεις προϊόντων, giveaways) και την αναγνώριση από το κοινό τους. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται πολλοί καλλιτέχνες, αθλητές αλλά και επιτυχημένοι επιχειρηματίες, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του πλανήτη.
Ο Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που δεν είχε πτυχίο, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο της πληροφορικής. Όπως επίσης και ο εκκεντρικός Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, ο οποίος μικρός έμοιαζε αναποφάσιστος σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό του.
Και αυτός λοιπόν είναι ένας άνθρωπος που μετά από πολλές «αλλαγές κατεύθυνσης» στις σπουδές του κατόρθωσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι παγκοσμίως. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και πως κανείς νέος δεν θα ήταν ορθό να παρατήσει ή να αμελήσει τις σπουδές του για κάτι αβέβαιο.
Όταν πρόκειται για την εκπαίδευση και το πτυχίο, είναι σίγουρα σημαντικό να αποκτήσουμε μια βασική γνώση και να αναπτύξουμε δεξιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία-καριέρα μας. Ωστόσο, το πτυχίο δεν είναι η μοναδική πηγή γνώσης και δεξιοτήτων. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες μέσω εμπειριών στην εργασία, την πρακτική εξάσκηση και την αυτομόρφωση.
Έτσι, οι «φρέσκοι» απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν πρέπει να βλέπουν το πτυχίο τους ως ένα βαρύ φορτίο το οποίο τους οδηγεί προς έναν ανεπιθύμητο προορισμό. Για όλους τους φοιτητές οι οποίοι πιστεύουν πως το μελλοντικό τους πτυχίο μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά τους, την απάντηση έρχεται να δώσει ο θεσμός του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, ο χώρος του πανεπιστημίου είναι μία πύλη που οδηγεί στην έμπνευση, τις ιδέες, τα όνειρα και την ανακάλυψη νέων ταλέντων/δεξιοτήτων που κάποιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως διαθέτει, κατά την διάρκεια της ενηλικίωσής του.
Φυσικά, οι φοιτητές δεν καλούνται να τα ανακαλύψουν μόνοι τους καθώς έχουν στο πλευρό τους εργαλεία όπως βιβλία, μαθήματα, νέους φίλους και πάνω από όλα καθηγητές που τους εμπνέουν. Έτσι, εάν είσαι φοιτητής και σκέφτεσαι να παρατήσεις τη σχολή σου, κάνε ένα βήμα πίσω και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να διακρίνει τα θετικά στοιχεία της αλλά και τους πρωτότυπους τρόπους που μπορείς να αξιοποιήσεις το «χαρτί» σου.
Εν ολίγης, το πτυχίο δεν είναι μια εγγύηση για μια επιτυχημένη και ικανοποιητική ζωή. Η επιτυχία εξαρτάται από τον χαρακτήρα, τις δεξιότητες και τη δουλειά που κάποιος είναι πρόθυμος να κάνει για να επιτύχει τους στόχους του. Τίποτα δεν χαρίζεται απλόχερα και γνωρίζοντας ότι η κοινωνία του 21ο αιώνα είναι άκρως ανταγωνιστική, δύο είναι οι αρετές που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει σήμερα: Πίστη και επιμονή για αυτό που αγαπά. Εάν είσαι από τους τυχερούς-άτυχους που εισήχθησαν σε ένα πανεπιστήμιο και δεν υπάρχει κανένας εξωγενής παράγοντας που να επηρεάζει τη φοίτησή σου, ξεκίνα να βλέπεις την σχολή σου με άλλο μάτι. Όχι σαν μία καταναγκαστική αγγαρεία, αλλά σαν έναν τρόπο να γνωρίσεις κόσμους που δεν φανταζόσουν ποτέ πως θα σε κάνουν επιτυχημένο ή ευτυχισμένο.
*Ο Ζώης Κατσίκης είναι φοιτητής του τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού – Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος