Parallax View

Ρέματα, τάφροι και σιντριβάνια στο Δήμο Θέρμης: Αναγγελία καταστροφής;

Η κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα και μικρά ρέματα της Θέρμης καθώς και στα δίκτυα των τάφρων είναι τραγική.

Γιώργος Αγγελόπουλος
ρέματα-τάφροι-και-σιντριβάνια-στο-δήμ-1063996
Γιώργος Αγγελόπουλος

Το εξάμηνο πριν τις δημοτικές εκλογές αποτελεί συνήθως μια περίοδο επιτάχυνσης των τοπικών έργων ώστε οι εκάστοτε δήμαρχοι και περιφερειάρχες να παρουσιάσουν έμπρακτα τα επιτεύγματα της διοίκησης τους. Τα έργα που γίνονται «μιλούν» για το μέλλον του κάθε τόπου. Ταυτόχρονα, όσα έργα παραβλέπονται «ψιθυρίζουν» για τις ελλείψεις, τους κινδύνους και τις απειλές που κρύβονται κάτω από το χαλί των αυτοδιοικητικών αρχόντων.

Οι πρόσφατες επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα έδειξαν ότι αυτά τα φαινόμενα δεν συνιστούν επεισόδια που γίνονται «κάθε χιλιάδες χρόνια» αλλά μια υπαρκτή συνθήκη για την οποία οφείλουμε άμεσα να προνοήσουμε. Το ζήτημα αφορά επιτακτικά τους οικισμούς που βρίσκονται σε πεδινές και με χαμηλό υψόμετρο περιοχές. Η Θέρμη συνιστά μια τέτοια περιοχή. Εντός του «παλαιού» οικισμού και της περιοχής της «επέκτασης» βρίσκονται τέσσερα μεγάλα και άλλα μικρότερα ρέματα καθώς και δίκτυα τάφρων περιμετρικά του «παλαιού» οικισμού. Η κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα και μικρά ρέματα της Θέρμης καθώς και στα δίκτυα των τάφρων είναι τραγική. Σε ομάδα συζητήσεων κατοίκων της περιοχής στα κοινωνικά δίκτυα ένας δημότης σκωπτικά πρότεινε «να κηρυχθούν περιοχές Natura». Οι κοίτες των ρεμάτων και των τάφρων παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση όχι μόνο θάμνων αλλά και μεγάλων δέντρων. Οι συστοιχίες τους σχηματίζουν πολλαπλά και διαδοχικά εμπόδια που αυτομάτως θα λειτουργήσουν ως φράγματα όταν υπάρξει μια καταιγίδα έντονης βροχόπτωσης. Οι φωτογραφίες που παρατίθενται παρουσιάζουν αποσπασματικά την εικόνα της ανατολικής τάφρου του περιμετρικού οικισμού στο ύψος των οδών Καπετάν Χάψα, Περσεφόνης και Στενημάχου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Θέρμη έχει «βαρύ» παρελθόν καταστροφών από πλημμύρες, μόλις πριν λίγα χρόνια είχαμε θύμα που παρασύρθηκε στην τάφρο που βρίσκεται στην έξοδο της Θέρμης προς το Τριάδι. Όλες οι σχετικές μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας επισημαίνουν ότι το ανάγλυφο της περιοχής δημιουργεί συνθήκες συγκέντρωσης του νερού που προέρχεται από τα γύρω ημιορεινά. Στο φάκελο χαρτών της πρόσφατης μελέτης «Ενιαίο επικαιροποιημένο Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων περιοχών Νομού Θεσσαλονίκης», που υποβλήθηκε τον Μάιο του 2022 (αριθμ. πρωτ. 39011/06-05-2022 της ΥΕΤΟΣ Α.Ε.) και παραλήφθηκε από την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, εντοπίζεται ο «Χάρτης Αξιολόγησης Κινδύνου των Ευάλωτων σε Πλημμύρα Περιοχών» που παραθέτουμε. Ο χρωματισμός σε κόκκινο δηλώνει περιοχές με «πολύ υψηλό» κίνδυνο και ο χρωματισμός σε πορτοκαλί δηλώνει περιοχές με «υψηλό» κίνδυνο. Όπως φαίνεται, η Θέρμη βρίσκεται στις περιοχές «πολύ υψηλού» ή «υψηλού» κινδύνου, δηλαδή στα ανώτερα στάδια επικινδυνότητας.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και στις δημοτικές αρχές της Θέρμης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι απορίας άξιο, μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες που στοίχισαν όσες ζωές και προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές, να μην έχει υπάρξει μια έκτακτη και επείγουσα πρωτοβουλία καθαρισμού των ρεμάτων. Φαίνεται ότι τα έργα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της δάσωσης των ρεμάτων και των τάφρων της Θέρμης δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – που έχει τη βασική αρμοδιότητα – αλλά ούτε και του Δήμου Θέρμης – που έχει το πρόβλημα στην πόρτα του. Ίσως τα έξης σιντριβάνια που ανακατασκευάζονται από το Δήμο Θέρμης στην οδό Καραολή και Δημητρίου, με λευκό μάρμαρο και μηχανισμούς κρυφού φωτισμού, να είναι πιο σημαντικά πιο σημαντικά από τις ζωές μας και τα σπίτια μας…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα