Res ad triarios venit-Τα προβλήματα της δημαρχίας

Τώρα, λοιπόν, που η διοίκηση του δημάρχου παραπαίει, είναι η ευκαιρία της αντιπολίτευσης.

Parallaxi
res-ad-triarios-venit-τα-προβλήματα-της-δημαρχίας-666825
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Λέξεις: Νίκος Φωτίου

Στη ρωμαϊκή στρατιωτική ορολογία ο ανωτέρω όρος σημαίνει ότι η μάχη έφτασε στην τρίτη σειρά των στρατιωτών και βαίνει προς πικρό τέλος, διότι οι δύο πρώτες σειρές έχουν πλέον εξουδετερωθεί.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης

(αὐτῶν γὰρ σφετέρῃσιν ἀτασθαλίῃσιν ὄλοντο, νήπιοι (Γιατί μονάχοι τους χάθηκαν, από δική τους αφροσύνη, οι ανόητοι (Οδύσσεια, α’ 7-8)

Αν ανατρέξει κανείς την πορεία του δημάρχου και των αιρετών του από την εκλογή του έως σήμερα, θα διαπιστώσει ότι η σημερινή κατάληξη ήταν -κατά το μάλλον και ήττον- προδιαγεγραμμένη.

Ο νυν δήμαρχος προσήλθε στις εκλογές χωρίς παράταξη, με μόνο «εφόδιό» του ένα άνευ πολιτικής ή, έστω, προγραμματικής συνοχής ψηφοδέλτιο, αφού κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά, φάνηκε ότι δεν διέθετε καν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα για την πόλη.

Εξελέγη ως αουτσάιντερ, διότι δήλωνε ανεξάρτητος κομματικά και διότι ο πολύς κόσμος, που δεν παρακολουθεί τα αυτοδιοικητικά πράγματα στις εσωτερικές λεπτομέρειές τους, αγνοούσε τη διακοπή των σχέσεών του με τον πρώην δήμαρχο, στη διοίκηση του οποίου είχε θητεύσει αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, μερίδες ψηφοφόρων, π.χ. αρκετοί αριστεροί και μεγάλος αριθμός δημοτικών υπαλλήλων, τον ψήφισαν και με τα δυο τους χέρια, διότι δεν ήθελαν να εκλεγεί ο υποψήφιος της Ν.Δ., φοβούμενοι ότι θα επανέλθει η δεξιά και το σκληρό παπαγεωργοπουλικό καθεστώς.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής εξέλεξε 7 στους 49 δημοτικούς συμβούλους! Με τις γελοίες «ρυθμίσεις» του αλήστου μνήμης Θεοδωρικάκου κατάφερε να διαμορφώσει…πλειοψηφία στο Δ.Σ. και στις κρίσιμες επιτροπές. Τσιμπολογώντας από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, τάζοντας έμμισθες θέσεις και πόστα στους λιποτακτήσαντες και προστρέξαντες στην αγκάλη της προσοδοφόρου εξουσίας «για το καλό των πολιτών και της πόλης»… Με μια διοίκηση ανεμομάζωμα, διοικώντας με μια δράκα μη εκλεγμένων προσωπικών συμβούλων του, παραμερίζοντας τα στελέχη των υπηρεσιών και διαλύοντας τις δομές του δήμου με τις αλλοπρόσαλλες «μετακινήσεις» (thessnews 16/11, 20/11/19), πίστευε ότι η εξουσία του είναι ακλόνητη και ότι θα τον ξελάσπωνε η την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη τεκνοθέτησή του από τη Ν.Δ.

Το ξήλωμα του πουλόβερ…

Αρχή του ξηλώματος η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και η πρώτη ρήξη με την κυβέρνηση, στην οποία επιχείρησε να μεταθέσει δικές του άστοχες επιλογές και εισηγήσεις (TV 100, ΔΗΜΟΤΗΣ on line 07.12.20). Έκτοτε, ο πρωθυπουργός δεν υιοθέτησε ούτε μια από τις εισηγήσεις του!

Ακύρωση έργων της προηγούμενης διοίκησης και νεφελώδεις εξαγγελίες μεγαλεπήβολων άλλων, των οποίων ο χρόνος περάτωσης θα υπερβεί τη θητεία της νυν διοίκησης (π.χ. πλατείες Ελευθερίας και Αριστοτέλους), αλλά και σωρεία απευθείας αναθέσεων και αδιαφάνεια στις διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων (aftodioikisi.gr 20.01.21) και δημοτικοί σύμβουλοι (voria 19.02.20).

Δραστήρια σωματεία πολιτών, διοικούν πλέον στην ουσία δημοτικές κοινότητες αντί των πλήρως υποβαθμισμένων κοινοτικών συμβουλίων. Αρχικά φίλα προσκείμενα στη νέα διοίκηση πρόσωπα και συλλογικότητες, καταγγέλλουν τώρα ανοιχτά την ανικανότητα του δημάρχου να επιλέξει συνεργάτες και να κινήσει υπηρεσίες.

Η αποτυχία μιας διοίκησης, παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται αμέσως αισθητή από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν ενδιαφέρονται παρά για την υγεία και την οικονομική επιβίωσή της. Όμως, η βιαστική ενέργεια του δημάρχου να αποπέμψει βασικά στελέχη της διοίκησής του λόγω πιθανολογούμενων αλλά μη αποδεδειγμένων ακόμη σφαλμάτων τους στη διαχείριση των εμβολίων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Με τις τρεις ανεξαρτητοποιήσεις των μέχρι χτες δημοτικών συμβούλων του, συνοδευμένες από αιχμηρές δηλώσεις κατά του προσώπου του και του τρόπου που επέλεξε να διοικεί («Λουδοβίκο 14ο» τον αποκάλεσε ο καρατομηθείς πρόεδρος του Δ.Σ., makthes 27.2.21), η πλειοψηφία της διοίκησης είναι πλέον χλομή και λιπόσαρκη, εξαρτημένη εν πολλοίς από την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχόμενης κατάρρευσης αποτελεί η εκλογή του προταθέντος από τον δήμαρχο νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πληρώνοντας την αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του δημάρχου, ο υποψήφιος συγκέντρωσε μετά βίας 20 στις 49 ψήφους, μετά από οριακή απαρτία, αφού και κάποια μέλη της διοίκησης δεν τον ψήφισαν! Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στη Θεσσαλονίκη και ίσως πουθενά αλλού!

Η ευθύνη της αντιπολίτευσης

Τώρα, λοιπόν, που η διοίκηση του δημάρχου παραπαίει, είναι η ευκαιρία της αντιπολίτευσης. Με δεδομένο το ότι εκλογές για νέο δήμαρχο δεν προβλέπονται στο ενδιάμεσο μιας θητείας, αυξάνει δραματικά ο ρόλος αλλά και η ευθύνη της αντιπολίτευσης. Όχι, όμως, για να δώσει μια σπρωξιά στον δήμαρχο ευρισκόμενο ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, όχι για να οδηγήσει τον Δήμο στην ακυβερνησία ούτε, βέβαια, για να εξαγοραστεί δίνοντάς του φιλί ζωής, αλλά για να τον πειθαναγκάσει με επεξεργασμένες προτάσεις και λύσεις να διοικήσει προς όφελος της πόλης και των πολιτών της. Η Θεσσαλονίκη έχει πίσω της ιστορία αιώνων. Το παρόν και το μέλλον της υπερβαίνει ευκαιριακές μικρότητες, πρόσκαιρους δημάρχους και διοικήσεις.

*Ο Νίκος Φωτίου είναι πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα