Parallax View

Σαν της Χαλκιδικής δεν έχει…

Ακόμη ένα αγροτικό προϊόν από το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προστέθηκε σήμερα στο μητρώο των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής», ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που παρασκευάζεται στο Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας και έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πλέον αναγνωρισμένα του […]

Κύα Τζήμου
σαν-της-χαλκιδικής-δεν-έχει-48082
Κύα Τζήμου

metaggitsi

Ακόμη ένα αγροτικό προϊόν από το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προστέθηκε σήμερα στο μητρώο των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής», ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που παρασκευάζεται στο Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας και έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πλέον αναγνωρισμένα του προσδίδουν προστιθέμενη αξία. a-5880-1327003578

Το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» παρασκευάζεται από δυο ποικιλίες ελαιοκάρπου: σε ποσοστό 90% από την ποικιλία «Στρογγυλολιά» (Γαλανή, Πρασινολιά) και σε ποσοστό 10% (κατ’ ανώτατο όριο) από την ποικιλία «Χονδροελιά Χαλκιδικής». Η ποικιλία «Στρογγυλολιά» μάλιστα εδραιώθηκε στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, λόγω των ιδιαίτερων εδαφικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν. Η ονομασία του συγκεκριμένου προϊόντος θα προστεθεί στον κατάλογο με τα περισσότερα από 1.290 προϊόντα που ήδη τυγχάνουν προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες: ιστότοπος για τα προϊόντα ποιότητας και βάση δεδομένων DOOR με τα προστατευόμενα προϊόντα.

Προστατευόμενα αναγνωρισμένα προϊόντα της Χαλκιδικής είναι ακόμη το αγουρέλαιο και οι πράσινες ελιές. Στη Β. Ελλάδα τον χαρακτηρισμό έχουν κατοχυρώσει πολλά προϊόντα: Μήλα Καστοριά, Γίγαντες φασόλια Καστοριάς, κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου Νάουσας, φασίλια γίγαντες Κάτω Νευροκοπίου και Πρεσπών, φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου και Πρεσπών, πατάτες κάτω Νευροκοπίου, Θρούμπα ελιά Θάσου, ροδάκινα Νάουσας και ακτινίδιο Πιερίας.elia_schinas

Το twitter του Μαργαρίτη Σχοινά, που ενημερώνει τους συντοπίτες του για την κατοχύρωση του χαλκιδικιώτικου προϊόντος. Ο κύριος Σχοινάς από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής,έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες για να γίνει ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υποστήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερladi_galanos_pop

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής

Ιδρύθηκε το έτος 1924 έχοντας ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη γυναίκα (Παπαγεωργίου Μαρία) και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Από τότε εξυπηρετεί τα μέλη του και εντείνει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες του για ενίσχυση της εξωστρέφειας προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει αποτελεσματικά την παροχή ποιοτικών προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές του εξωτερικού να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα της καθώς και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Οι ελαιώνες του Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που ξεπερνούν τον αριθμό των 316.000 ελαιοδέντρων αναπτύσσονται σε πλαγιές και λόφους που περιβάλλονται από θαμνώδης και δασική βλάστηση ή και σε αμπελώνες που δίνουν το κρασί, το τσίπουρο και το γνήσιο ξύδι. Το Μεταγγίτσι βρίσκεται στα νότια του Νομού Χαλκιδικής και περικλείεται δυτικά από τον ποταμό Χαβρία, ανατολικά από τον Σιγγιτικό Κόλπο (Κόλπος Αγίου Όρους), νότια και βόρεια από υψώματα. Η θέση των ελαιώνων σε συνδυασμό με το κλίμα δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για να επικρατήσει μια γηγενής ποικιλία ‘‘η Γαλανή’’ η οποία χρονολογείται στην περιοχή τουλάχιστον 500 χρόνια πριν. Η πορεία της ποικιλίας ‘‘Γαλανή’’ ξεκινάει τον καιρό που το ελαιόλαδο το εξήγαγαν με γυμνά πόδια και την χρήση της αλειτροδόπετρας (αρχαία λέξη άλλειμα = αλοιφή), μέχρι και τις αρχές του 1930. Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα  της εξαγωγής ελαιολάδου με μεθόδους που ανταποκρίνονται στην κάθε δεκαετία για να φτάσουμε στο σήμερα και την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που παρουσιάζει μέσα στα δυο τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής. Η προσπάθεια για εξωστρέφεια και αναγνώριση της ποιότητας και της μοναδικότητας του ελαιολάδου αλλά και της βρώσιμης ελιάς ήρθε μέσα από την προσπάθεια νέων ανθρώπων που προσπαθούν να βελτιώσουν και εμπράκτως την εικόνα της Ελληνικής υπαίθρου προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να γευτούν προϊόντα τα οποία είναι αντάξια ποιοτικά της φήμης τους.

Ονομασία ΠΟΠ

Τα καθεστώτα ΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την καθιέρωσή τους το 1992, έχουν καταχωρίσει 1290 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ποιότητας από όλη την ΕΕ και εκτός αυτής, με συνολικό όγκο πωλήσεων  πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (ενδεικτικά 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μερίδιο των εθνικών γεωγραφικών ενδείξεων στον ελληνικό εθνικό τομέα τροφίμων και ποτών έφθασε περίπου το 10% το 2010. Οι ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις αφορούν κυρίως τα τυριά (περίπου κατά τρία τέταρτα ), το κρασί (κάτω του 20%), τα αλκοολούχα ποτά (κάτω του 10%) και το ελαιόλαδο (κάτω του 5%). Το 2010, η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2% της συνολικής αξίας των πωλήσεων ΓΕ και το 9% του συνολικού αριθμού ΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την κατέτασσε στην 7η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών για τη σημασία των γεωγραφικών ονομασιών. Σημειώνεται ότι η «γεωγραφική ένδειξη» αναφέρεται σε ονομασίες προϊόντων των οποίων μία ιδιότητα, μια φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό αποδίδεται ουσιαστικά στη γεωγραφική τους προέλευση.

Ο χαρακτηρισμός και η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ έχει πολλαπλή σημασία. Κατ’ αρχήν είναι προς όφελος των παραγωγών, μεταποιητών αφού ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών που δικαιούνται τις εν λόγω ενδείξεις ενισχύει την αξιοπιστία αυτών των προϊόντων στα μάτια των καταναλωτών. Οι παραγωγοί, ιδίως μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν εύκολα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας το εισόδημά τους με τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Επίσης είναι προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι πρέπει να έχουν σαφείς πληροφορίες για την καταγωγή του προϊόντος και να αγοράζουν προϊόντα με εγγύηση ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους.

Το Μεταγγίτσι Βρίσκεται στα βόρεια όρια του Δήμου Σιθωνίας, σε υψόμετρο 150 μέτρων από τη θάλασσα και χτίστηκε εκεί όπου παλιότερα βρισκόταν η Άσσα, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Χαλκιδικής.Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα, χτισμένα σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Το χωριό αυτό είναι γνωστό σε όλη Χαλκιδική και ένας από τους λόγους είναι το απίστευτα νόστιμο φαγητό (πεντανόστιμα ντόπια κρεατικά) που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει στις φιλόξενες ταβέρνες του Μεταγγιτσίου. Είναι γεγονός πως ότι μαγειρεύεται στο Μεταγγίτσι είναι φτιαγμένο με ντόπια υλικά, καθώς  οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.