Parallax View

Σχεδιάζοντας ομαδικά

Είναι εφικτό να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα; για να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις σύνθετες προκλήσεις της κοινωνίας μας; Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα υπάρχει τρόπος να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό. Χωρίς να απαιτούνται ιδιαιτέρες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξοικειωθούν και να εκπαιδευτούν πάνω σε σύγχρονες μεθόδους συνεργασίας, συμμετοχικού σχεδιασμού, […]

Parallaxi
σχεδιάζοντας-ομαδικά-36716
Parallaxi
banner_thessaloniki.jpg

Είναι εφικτό να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα; για να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις σύνθετες προκλήσεις της κοινωνίας μας;

Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα υπάρχει τρόπος να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό. Χωρίς να απαιτούνται ιδιαιτέρες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξοικειωθούν και να εκπαιδευτούν πάνω σε σύγχρονες μεθόδους συνεργασίας, συμμετοχικού σχεδιασμού, στρατηγικής οργάνωσης και επικοινωνίας ομάδων και οργανισμών.

Πρόκειται για τις  κοινωνικές τεχνολογίες ιδιαίτερα δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο με βέλτιστες πρακτικές να αναπτύσσονται στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποσκοπούν στην καλλιέργεια της επικοινωνίας, διευκολύνοντας μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων να αλληλεπιδρούν, να συζητούν και να εξετάζουν σε βάθος τις ιδέες και τις προτάσεις τους γύρω από ένα θέμα. Χωρίς περιορισμούς στις θεματικές, η χρήση εφαρμογών κοινωνικών τεχνολογιών μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε θεματική και σε οποιαδήποτε ομάδα. Έχει τις ρίζες της στη θεμελιακή ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν για πράγματα που έχουν σημασία γι’ αυτούς.

Η πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση και η συνεργασία  με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα αλλά και κοινωνία πολιτών, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιους οργανισμούς, συλλόγους, ΜΚΟ αλλά και σε γειτονιές.

Τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη (28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου) φιλοξενεί ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο πάνω σε σύγχρονες μεθόδους συνεργασίας, συμμετοχικού σχεδιασμού, στρατηγικής οργάνωσης και επικοινωνίας ομάδων και οργανισμών. Κατά τη διήμερη εκπαίδευση, θα γίνει παρουσίαση εργαλείων όπως τα World Café, Open Space Technology, Appreciative Inquiry, Circle και Harvesting, καθώς και πρακτική εφαρμογή τους σε συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην καθημερινότητα ή την κοινωνική τους δράση.

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν ώστε: ● να εφαρμόζουν αποτελεσματικές μεθόδους επικοινωνίας που ενδυναμώνουν τη συνοχή στις ομάδες και τους οργανισμούς τους ● να σχεδιάζουν και να συντονίζουν εποικοδομητικούς διαλόγους και δυναμικές συναντήσεις εργασίας ● να αξιοποιούν τη συλλογική νοημοσύνη για να προκαλούν ευφυείς λύσεις ● να εφαρμόζουν πρότυπα οργάνωσης που δημιουργούν κοινή δέσμευση στους στόχους της ομάδας και διευκολύνουν τη διαχείριση αλλαγών 

Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Τοπικοί υποστηρικτές της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη είναι οι ομάδες Dubium και Γειτονιές σε Δράση. Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Αντίστοιχα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία μονοήμερες εκπαιδεύσεις στο Μεσολόγγι και την Κοζάνη.

Για εγγραφή στο σεμινάριο πατήστε εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα