Σκουριές. Τα νέα που ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να μάθουμε
Του Κρίτωνα Αρσένη Συντριπτική νίκη του Πάχτα στον Δήμο Αριστοτέλη μετέδιδαν τα κανάλια και για ισχυρό μήνυμα υπέρ της εξόρυξης χρυσού σχολίαζαν τα πάνελ μέχρι τα ξημερώματα. Αυτό που η τοπική κοινωνία γνώριζε καλά από πολύ νωρίς, μεταδόθηκε κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις τέσσερις το πρωί, όταν η μετάδοση των αποτελεσμάτων είχε σταματήσει […]
Του Κρίτωνα Αρσένη
Συντριπτική νίκη του Πάχτα στον Δήμο Αριστοτέλη μετέδιδαν τα κανάλια και για ισχυρό μήνυμα υπέρ της εξόρυξης χρυσού σχολίαζαν τα πάνελ μέχρι τα ξημερώματα. Αυτό που η τοπική κοινωνία γνώριζε καλά από πολύ νωρίς, μεταδόθηκε κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις τέσσερις το πρωί, όταν η μετάδοση των αποτελεσμάτων είχε σταματήσει στα κανάλια. Ότι ο δήμαρχος που υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ηττήθηκε από τον υποψήφιο που επέλεξε με δημοψήφισμα το κίνημα των Σκουριών. Μέχρι τότε εμφανιζόταν από τη ροή μετάδοσης του υπουργείου Εσωτερικών να κερδίζει θριαμβευτικά το Δήμο.
Ο κ. Σαμαράς είχε επενδύσει στο πρόσωπο του κ. Πάχτα «όλα του τα λεφτά» για να βγει το βράδυ των εκλογών και να παρουσιάσει άλλο ένα “success story”. Ότι οι πολίτες της Χαλκιδικής θέλουν την εξόρυξη χρυσού και ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά. Ότι η κυβέρνηση του μπορεί να επιβάλει αυτό που θέλει και δια της βίας αλλά και στην κάλπη. Γι’ αυτό το λόγο τα κυβερνητικά στελέχη, προπαγάνδιζαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς ότι οι «κάτοικοι είπαν ναι στα μεταλλεία» και ότι «η νίκη Πάχτα σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν ανάπτυξη και αξιοποίηση ορυκτού πλούτου».
Όμως οι κάτοικοι της Χαλκιδικής χάλασαν την εκλογική βραδιά του κ. Σαμαρά. Είπαν και στην κάλπη όχι σε μία καταστροφική επένδυση που η κυβέρνηση θέλησε να επιβάλει με τη βία θυμίζοντας χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, όπου αντιτρομοκρατικοί νόμοι χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν ένα δίκαιο κίνημα πολιτών για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Σαμαράς ηττήθηκε χθες. Ηττήθηκε ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής στην τοπική κοινωνία. Κυρίως όμως κερδήθηκε μία μεγάλη μάχη των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη ζωή, την υγεία των παιδιών τους (3.000-4.000 τόνοι τοξικής σκόνης θα εκλύονται κάθε ώρα από την εξόρυξη), τη δυνατότητα να πίνουν καθαρό και επαρκές νερό (ο υδροφόρος ορίζοντας θα αποστραγγιστεί έως τα 140 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), να αναπνέουν καθαρό αέρα και να μπορούν να παράγουν ασφαλή, υγιεινά και κερδοφόρα προϊόντα από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες του τόπου, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό (το ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι λόγω της ρύπανσης όλα τα τοπικά προϊόντα θα είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση).
Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουμε κόντρα στην κυβερνητική παραπληροφόρηση παντού σε όλα τα κινήματα που αντιστέκονται. Να σπάσουμε το σιωπητήριο που πήγε να επιβάλει η κυβέρνηση για το μήνυμα των εκλογών στη Χαλκιδική, αλλά και για το αποτέλεσμα της συμμετοχής 220.000 κατοίκων της πόλης μας στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπου το όχι επικράτησε με 98%. Αυτό που φοβούνται είναι το σπάσιμο των σιωπητηρίων μέσα από την αλληλεγγύη των κινημάτων. Γιατί αυτό είναι το κλειδί για την ανατροπή των πολιτικών που μας επιβάλλονται.
Η εικόνα είναι του Γρηγόρη Μαυράκη από το χτεσινό γλέντι στην Ιερισσό μετά την ήττα του κ. Πάχτα