Parallax View

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λόγοι για μια βόλτα στην Αθήνα

Πολύπλευρο και πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για την σεζόν 2013-2014, καθώς περιλαμβάνει ποικιλία εκδηλώσεων, με εικαστικά, θέατρο, χορό, μουσική, συζητήσεις και διαλέξεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στην Στέγη και πλαισιώνεται από συγκεκριμένες ενδιαφέρουσες θεματικές. Αρχικά, κύριο μέρος του προγράμματος […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
στέγη-γραμμάτων-και-τεχνών-λόγοι-για-μ-13716
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
stegi_1.jpg

Πολύπλευρο και πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για την σεζόν 2013-2014, καθώς περιλαμβάνει ποικιλία εκδηλώσεων, με εικαστικά, θέατρο, χορό, μουσική, συζητήσεις και διαλέξεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στην Στέγη και πλαισιώνεται από συγκεκριμένες ενδιαφέρουσες θεματικές.

Αρχικά, κύριο μέρος του προγράμματος αποτελεί η θεματική για τους σημαντικούς παλιούς και νέους Έλληνες δημιουργούς, καθώς γίνεται αφιέρωμα στον σύγχρονο θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, με τον Δημήτρη Καραντζά να σκηνοθετεί το έργο, «Ο κυκλισμός του τετραγώνου». Με τη μορφή αναλογίου θα παρουσιαστούν τρία ακόμη έργα του, η «Εκκένωση» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, ο «Φαέθων» από την ομάδα Vasistas και το «Άγγιγμα του βυθού» σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, ενώ παράλληλα με τα αναλόγια θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ακόμη, στην θεματική των καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών εντάσσονται και οι παραγωγές «Room Service» του Εκτορα Λυγίζου, που βραβεύτηκε διεθνώς για την ταινία του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», «Τέλος» του Σίμου Κακάλα, «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού, «Re-calculate» της Μαριάννας Καβαλιεράτου, καθώς και η νέα δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Επιπλέον, στα πλαίσια του Κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις», βασικές ενότητες εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί είναι για αρχή η σειρά συζητήσεων «Rethink Athens: Αστικές προκλήσεις», που έχει ως επίκεντρο την ανανέωση του αστικού τοπίου της Αθήνας, κάτι που ενισχύει το Ευρωπαϊκό project «Urban Lightscapes», το οποίο θα παρουσιάσει πανευρωπαϊκή ημερίδα με επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τον εικαστικό (light art) και τον αστικό φωτισμό (urban lighting). Επίσης, κάτι το οποίο έρχεται σαν συμπλήρωμα στην θεματική είναι η έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι «Βλέμματα», που προσπαθεί να διεισδύσει στα μύχια των Αθηναίων. Ακόμη, κυρίαρχη θέση έχει η σειρά διαλέξεων γύρω από τον Κ.Π. Καβάφη, που περιλαμβάνει ομιλίες, συνέδριο και ημερίδες, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι ο Αμερικανός συγγραφέας και μεταφραστής του ποιητή, Daniel Mendelsohn. Βασικοί κύκλοι του προγράμματος θα είναι και αυτοί της εκπαίδευσης, καθώς η Στέγη ενισχύει την συμμετοχή των νέων στις τέχνες με δράσεις, όπως το «Dancing to Connect», της επιστήμης, καθώς διοργανώνει μία σειρά συζητήσεων με το μεγαλύτερο στον κόσμο κέντρο έρευνας στη μοριακή φυσική, το CERN, ενώ στην ενότητα «Ελεύθεροι σκοπευτές» καλεί φέτος τους Romain Gavras, Jonathan Coe, David Sedaris και Α. Β. Yehoshua να μιλήσουν για την ενασχόληση με τις τέχνες.

«Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων» του Ελίας Κανέττι

Περνώντας στις θεατρικές παραγωγές της σεζόν, να αναφέρουμε για αρχή την παρουσίαση των έργων δύο σημαντικών νομπελιστών στην σκηνή, καθώς φέτος θα δούμε την παράσταση μουσικού θεάτρου «Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων» του Ελίας Κανέττι, αλλά και την «οικονομική κωμωδία» της Ελφρίντε Γέλινεκ, με τίτλο «Τα συμβόλαια του εμπόρου». Αξιοσημείωτη παράσταση είναι και το αλληγορικό «Ground and Floor» του Toshiki Okada, που έχει ως πηγή έμπνευσης την τραγωδία που έλαβε χώρα στην Φουκουσίμα. Επίσης, αναμενόμενο είναι και το έργο «Tabac Rouge» του Τζέιμς Τιερρέ, ο οποίος συνδυάζει τσίρκο, μπουρλέσκ, χορό, μουσική και θεαματικά σκηνικά σε μία παράσταση για όλες τις ηλικίες. Τέλος, θέση στο πρόγραμμα έχει και η καθιερωμένη πλέον από την Στέγη Εφηβική Σκηνή, στην οποία βλέπουμε «Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη, που αναδείχθηκε από το περυσινό Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, και την παράσταση «Before your very eyes» των Gob Squad και Campo.

«Τα συμβόλαια του εμπόρου»

Όσον αφορά τον χορό, η πρωτοποριακή χορογράφος Αν Τερέζα Κέερσμακερ και η ομάδα «Rosas» συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τις παραγωγές «Partita II», που θα περιλαμβάνει ζωντανή ερμηνεία του ομώνυμου σόλο για βιολί του Μπαχ, και στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Μπόρις Σαρμάτζ, και «Vortex Temporum», με μουσική ερμηνεία από τους ensemble Ictus. Ακόμη, η ομάδα Klokworks παρουσιάζει το τρίτο έργο της «Re-calculate», σε συνεργασία με την Μαριάννα Καβαλλιεράτου, ενώ ο Ισπανός χορευτής φλαμένκο Ίσραελ Γκαλβάν επιχειρεί να αγγίξει το θέμα του διωγμού των Ρομά κατά τις δεκαετίες του ’30 και ’40 με την χορευτική παράστασή του.

Στην κατηγορία της μουσικής, συναντάμε επίσης ενδιαφέροντα ονόματα, καθώς η Καμεράτα παρουσιάζει αυτή τη σεζόν ένα μαραθώνιο μουσικό αφιέρωμα στις εποχές του χρόνου, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων Αντόνιο Βιβάλντι, Φίλιπ Γκλας και Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ, ενώ την συναντάμε και σε μια διαφορετική παράσταση, όπου τα τραγούδια των Beatles και του Elvis Presley ερμηνεύονται με όργανα εποχής, στην παράσταση Rock Goes Baroque. Αξιοσημείωτα είναι επίσης το 40 χρόνων μουσικό σχήμα Shakti που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ένα μείγμα ινδικής παράδοσης και τζαζ μουσικής, η συναυλία του Ελβετού Nik Bärtsch, αλλά και αυτή του Τάκη Μπαρμπέρη σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα Ιλάν Ερσαχίν. Ακόμη, νέα πρωτοβουλία της Στέγης αποτελεί το Secret Gigs, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την εναλλακτική σκηνή σε τρεις διαφορετικές συναυλίες στα πλαισιά της.

Τέλος, σημαντική πτυχή των εκδηλώσεων της Στέγης για αυτή την σεζόν είναι τα Φεστιβάλ που βλέπουμε να αναδύονται στα πλαίσιά της, καθώς συναντάμε αρχικά το In Mute Festival, ένα διήμερο φεστιβάλ που επιχειρεί να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου, αλλά και το 1o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στο οποίο πέντε ταλαντούχοι χορογράφοι παρουσιάζουν για πρώτη φορά την δουλειά τους. Βλέπουμε επίσης και το 1ο Fast Forward Festival, που αποδέχεται καινούρια μέσα και τεχνολογίες για το θέατρο της νέας εποχής. Τέλος, η Στέγη φέτος οργανώνει ένα νέο φεστιβάλ με τίτλο Transitions (Μεταβάσεις), θέλοντας να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που τα τελευταία χρόνια επηρεάζονται από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ενώ η πρώτη αυτή καλλιτεχνική περίοδος επικεντρώνεται στα Βαλκάνια, με δύο ακόμα που θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια. Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει η γνωστή καλλιτέχνης της περφόρμανς, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, με μία συζήτηση σχετικά με το έργο της.

Μέσα σε όλα αυτά σίγουρα υπάρχουν για τον καθένα μας σοβαροί λόγοι για μια βόλτα στην πρωτεύουσα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Και οι δικοί μας Before Light το Νοέμβριο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το project Urban Lightscapes

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα