Parallax View

Στην ουρά του Χαρίλαου

Ουρές στις τράπεζες, ουρές στις εφορίες, ουρές στα νοσοκομεία, ουρές ενίοτε και στη μέση του δρόμου… Βρίσκεσαι έκπληκτος μπροστά σε μια τέτοια και αμέσως σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί, κάτι μοιράζεται δωρεάν εκεί. Και πλησιάζεις. Βρίσκεσαι στην αγορά της Πλατείας Άθωνος και η ταμπέλα πάνω από την ουρά γράφει Χαρίλαος – Στραγαλοποιείο Ξηροί καρποί από το […]

Γιάννης Βήκας
στην-ουρά-του-χαρίλαου-35030
Γιάννης Βήκας
dscn2661.jpg

Ουρές στις τράπεζες, ουρές στις εφορίες, ουρές στα νοσοκομεία, ουρές ενίοτε και στη μέση του δρόμου… Βρίσκεσαι έκπληκτος μπροστά σε μια τέτοια και αμέσως σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί, κάτι μοιράζεται δωρεάν εκεί. Και πλησιάζεις. Βρίσκεσαι στην αγορά της Πλατείας Άθωνος και η ταμπέλα πάνω από την ουρά γράφει Χαρίλαος – Στραγαλοποιείο Ξηροί καρποί από το 1950.

Αν είστε παλιοί Θεσσαλονικείς είναι η μόνιμη περαντζάδα για να προμηθευτείτε τους καλύτερους ξηρούς καρπούς στην πόλη. Αν είστε νεοφερμένοι βάλτε το στη λίστα με τα καταναλωτικά must. Στο μαγαζί του Χαρίλαου θα βρεις όλους τους γνωστούς ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλους που δεν τους έβαζε ο νους σου μέχρι χτες. Τrendy σνακ υγιεινής διατροφής, χειροποίητα ζυμαρικά και superfood που υπόσχονται υγεία και μακροζωία..

Κι επειδή καλύτερη διαφήμιση δεν υπάρχει από μια ουρά μπροστά σε ένα μαγαζί, βρίσκεσαι κι εσύ μέσα στον κόσμο που περιμένει υπομονετικά να έρθει η σειρά του για να εξυπηρετηθεί, φτιάχνοντας με το μυαλό σου μια πρόχειρη λίστα με όλα αυτά που θες να δοκιμάσεις. Και φυσικά συναντάς και τον κύριο Χαρίλαο αυτοπροσώπως, γιατί η “ψυχή” του μαγαζιού βρίσκεται σχεδόν πάντα εκεί. Ο κ. Χαρίλαος μας εξηγεί πως η επιχείρηση λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1950, ενώ εκείνος την παρέλαβε από τους γονείς του, επομένως πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση. Ο κόσμος επιβραβεύει την αγάπη και το μεράκι που έχει ο ίδιος και το προσωπικό για τη δουλειά.

Δέκα άνθρωποι απασχολούνται στο μαγαζί του Χαρίλαου. Δέκα άνθρωποι που προσπαθούν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της επιχείρησης με ένα πλατύ χαμόγελο οικειότητας που θυμίζει άλλες εποχές. Άλλωστε τους περισσότερους πελάτες τους γνωρίζουν με τα ονόματά τους. Γιατί αν πας μια φορά στον Χαρίλαο, θα ξαναπάς. “Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, μονάχα σχέσεις αγάπης, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους πελάτες. Ορισμένες φορές μπορεί κάποιος πελάτης να στενοχωρηθεί με κάτι, όπως για παράδειγμα με την έλλειψη ενός ελληνικού προϊόντος και την πώληση ενός ξένου, ωστόσο γνωρίζει ότι του λέμε την αλήθεια», μας λέει ο ιδιοκτήτης. Ο επικεφαλής της ομάδας εξηγεί πως δεν ισχυρίστηκαν ποτέ κάτι, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό οι Θεσσαλονικείς τους ανταμείβουν καθημερινά , «γεμίζοντας» το μαγαζί.

Όσο για την ποιότητα; Δεν είναι εύκολη υπόθεση να την διατηρείς τόσα χρόνια ανελλιπώς: “Δεν έχω σταθερούς προμηθευτές και εμπόρους, το ζητούμενο για μας είναι η σταθερή ποιότητα και γι’ αυτό ψάχνω συνεχώς για τα καλύτερα προϊόντα ανάμεσα σε πολλούς εμπόρους και προμηθευτές. Επίσης επειδή η δουλειά σχετίζεται με χύμα προϊόντα, στόχος είναι να επιλέγεται άριστη πρώτη ύλη και να διατηρείται άθικτη, τραγανή και φρέσκια, μέχρι τη στιγμή της πώλησης στον πελάτη. Κάτι τέτοιο απαιτεί την κατάλληλη τεχνογνωσία, εφόσον το κάθε προϊόν έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και απαιτεί διαφορετική φροντίδα για τη διατήρησή του, ως φρέσκο και αναλλοίωτο.”

Στον παράδεισο του ξηρού καρπού και των δυναμωτικών εδεσμάτων, βέβαια θα βρεις και εξωτικά προϊόντα, ξεχωριστά και δυσεύρετα στην αγορά, όπως φρούτα αποξηραμένα στον ήλιο, δίχως καμία μα καμία περαιτέρω επεξεργασία, πεντανόστιμα, λαχταριστά κομμάτια μπανάνα, παπάγια, μάνγκο και ανανά, αλλά και εξωτικούς ξηρούς καρπούς όπως θρεπτικά μακαντέμια, καρύδια πεκάν  και brazil nuts. Άλλο τώρα αν ο κόσμος προτιμάει τα απλά ελληνικά φυστίκια που πωλούνται μόλις βγούν από τους φούρνους ζεστά ζεστά και εξαντλούνται πριν καλά καλά κρυώσουν. Ο ίδιος λέει πως για ν’ ανταποκριθεί στη ζήτηση, βγάζει καθημερινά περίπου 2 με 3 καζάνια φιστίκια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα