Parallax View

Στην πατρίδα του Red Bull τα πράγματα γίνονται αλλιώς…

Ένας κάτοικος του Salzburg της Αυστρίας, εξηγεί τι σημαίνει ποιότητα ζωής σ' ένα δήμο με αφορμή την fiesta που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
στην-πατρίδα-του-red-bull-τα-πράγματα-γίνοντα-1061526
Parallaxi

Λέξεις: Στέφανος Λιάμος

Οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν.

Οι Θεσσαλονικείς θα προσέλθουν και αυτοί στις κάλπες να εκλέξουν τον τοπικό τους άρχοντα για τα επόμενα 4 έτη. Αυτόν δηλαδή που θα εξασφαλίσει μια ποιότητα ζωής για τους δημότες της πόλης. Το σημαίνον εν προκειμένω δεν είναι και το σημαινόμενο και οι λέξεις πλέον έχουν χάσει την αξία τους. Όπου η λέξη άρχοντας αντικαθίσταται με το Αγάς , ενώ η φράση ποιότητα ζωής καθίσταται άγνωστη έννοια.

Ζω στο Salzburg της Αυστρίας εδώ και 7 χρόνια. Την πόλη του Red Bull δηλαδή. Ενημερώθηκα για την fiesta  στην Θεσσαλονίκη γεγονός που στάθηκε αφορμή να σας γράψω ελεύθερα δυο λόγια κατόπιν ενθάρρυνσης μου από τον κ. Τούλα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, κάτι σαν ανταπόκριση από το εξωτερικό.

Να περιγράψω από πλευράς μου δηλαδή τι σημαίνει ποιότητα ζωής σε ένα δήμο μέρες που έρχονται.

Η εταιρεία έχει καθαρά έσοδα 650 εκατομμύρια, ήτοι 0,1% του ΑΕΠ της Αυστρίας των 450 δις. Γέννημα του συγχωρεμένου πλέον διαφημιστή Ντήτριχ Μάτεσιτς, του πλουσιότερου Αυστριακού , νο 57 στην παγκόσμια κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο περισσότερο ακόμη και από την γνωστή αυστριακή οικογένεια Σβαρόφσκι με τα επώνυμα κρύσταλλα. Ο συγχωρεμένος λοιπόν ήταν ένας συντηρητικός λαϊκιστής με ακραίες απόψεις ειδικά για το μεταναστευτικό.

Εν κατακλείδι θα πω ότι δεν έγινε κάνα τρανό θάμα που ήρθε η Red Bull στην Θεσσαλονίκη. Μάλλον μας χρησιμοποίησαν, δεν επωφεληθήκαμε κάτι. Αυτά είναι μάλλον φιέστες για προβολή της υποψηφιότητας του δήμαρχου και προς τέρψιν των χωρικών της πόλης.

Εν τω μεταξύ αυτά που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη με την FORMULA 1 στο δρόμο και τις ροδιές που αφήσανε, ούτε κατά διάνοια να συμβούν εδώ στην Αυστρία, εδώ στο Salzburg . Ούτε στο επίπεδο της σκέψης. Επτά χρόνια που ζω εδώ , δεν έχω δει Formula 1 στο δρόμο. Αλλωστε το Salzurg έχει ειδικούς χώρους για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Εχει και άλλα πολλά όμως το Salzburg σαν ευρωπαϊκή πόλη , για πάμε να τα δούμε ένα προς ένα: Εχει συγκοινωνίες / Αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι αστικές συγκοινωνίες είναι έτσι οργανωμένες ώστε να διασχίζουν η κάθε μία από το ένα άκρο της πόλης έως το άλλο και διασταυρούμενες να εξυπηρετούν κάθε κατεύθυνση και προορισμό. Σαν να λέμε ότι παίρνω το λεωφορείο από το ΙΚΕΑ και κάνει τέρμα στον Εύοσμο. Κατεβαίνω στο κέντρο στο σιδηροδρομικό σταθμό και μετ΄ επιβιβάζομαι στο επόμενο λεωφορείο.

Υπάρχει και σιδηρόδρομος επίσης προς κάθε κατεύθυνση ακόμη και για Γερμανία. Παράπονο το έχω να καθυστερήσει έστω μία φορά το λεωφορείο. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαι πιο πριν στη στάση του λεωφορείου γιατί έρχεται πιο γρήγορα κάποιες φορές.

Το επόμενο κάθε 15 λεπτά και 20’ τις αργίες. Τα λεωφορεία πεντακάθαρα με σωστό κλιματισμό και πάντα βρίσκεις θέση για να κάτσεις. Σε μία πόλη των 150 χιλιάδων ανθρώπων με έκταση 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3 φορές μεγαλύτερη από την Θεσσαλονίκη) κάνεις 25 λεπτά μετρημένα να φτάσεις στον κάθε προορισμό σου εντός της πόλης ακόμη και με μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο . Οι λεωφορειογραμμές τηρούνται κατά γράμμα. Δεν καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν έχω αυτοκίνητο γιατί δεν το χρειάζομαι . Με 350 ευρώ έχω ετήσιο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών και μπορώ επίσης να ταξιδεύω σε ακτίνα έως 120 χλμ εντός της περιφέρειας Salzburg (Clima ticket λέγεται) με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστική , υπεραστική συγκοινωνία και προαστιακό σιδηρόδρομο).

Εχει ποδηλατόδρομους και δρόμους για πεζούς

Το ποδήλατο είναι ιδανικό μέσο μεταφοράς εντός της πόλης του Salzburg. To πρόβλημα είναι ότι βρέχει ή χιονίζει συχνά. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι παντού και ειδικοί πεζόδρομοι για να απολαύσεις την βόλτα σου. Κυκλοφορούμε ως ποδηλάτες εντελώς προβλεπόμενοι . Αλίμονο εάν δεν έχεις κράνος, φώτα , ανακλαστικά τζάκετ την νύχτα, σωστά φρένα κλπ . Γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία και αν σε πιάσουν τα πρόστιμα είναι τσουχτερά έως και 400 ευρώ. Αν σε πιάσουν πιωμένο διότι κάνουν αλκοόλ τεστ και σε ποδηλάτες και έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου αφαιρείται σαν να οδηγούσες με αυτοκίνητο. Γενικά στην Αυστρία τιμόνι και αλκοόλ, δεν συνάδει .

Έχει πεντακάθαρους δρόμους

Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα λένε. Στόλοι ειδικών μηχανημάτων για καθαρισμό των δρόμων , δεν αφήνουν ούτε γόπα στην άκρη του δρόμου. Μέριμνα του κράτους – δήμου αυτά και όχι εργολαβίες σε ιδιωτικές εταιρίες. Τον χειμώνα έχουμε χιόνια . Έχουν ειδικά μηχανήματα-μικρές φαγάνες που μπαίνουν ακόμα και στα μικρότερα στενά και καθαρίζουν. Αλάτι δεν ξέρουμε τι σημαίνει. Ρίχνουν ψιλό χαλικάκι που δημιουργεί πρόσφυση για να μην γλιστρήσει ο πεζός. Το χαλικάκι αυτό επανασυλλέγεται από τα ειδικά μηχανήματα σάρωσης και χρησιμοποιείται ξανά όταν χρειαστεί. Τα έργα οδοποιίας και συντήρησης των δρόμων και πεζοδρομίων γίνονται συνέχεια και αυτό είναι ένα δείγμα καλής οικονομίας. Οι διαβάσεις πεζών είναι πάντα σηματοδότημενες και καλοβαμμένες γιατί αλίμονο σαν οδηγός και τις παραβιάσεις ενόσω διαβαίνει πεζός. Θεωρείται παραβίαση ερυθρού σηματοδότη με την ανάλογη ποινή. Όχι όπως στην Θεσσαλονίκη που δεν τις ξεχωρίζεις επειδή είναι ξεβαμμένες. Η τήρηση της διάβασης πεζών είναι στον παγκόσμιο κ.ο.κ , τουλάχιστον στον πολιτισμένο κόσμο.

Πολλά τα πάρκα και πεντακάθαρα , επαρκές πράσινο διότι το σέβονται. Για εντός της πόλης μιλάω . Αν βγεις 20 χλμ πιο έξω από το Salzburg η φύση οργιάζει, η πόλη περιβάλλεται από 16 λίμνες. Υπάρχουν λίμνες όπως η αγαπημένη μου η Hintersee που βουτάς και πίνεις φρέσκο νερό συνάμα.

Στην εθνική οδό (Autobahn) υπεύθυνη για την κατασκευή και συντήρηση είναι η 100% κρατική εταιρία ASFINAG και όχι κάποια ιδιωτική εταιρία. Δημόσια έργα συντήρησης αυτοκινητόδρομου βλέπεις συνέχεια από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο που ολοκληρώνονται ταχύτατα. Υπάρχουν πλήθος μηχανημάτων συντήρησης. Μέχρι και ειδικά οχήματα που κουρεύουν το γρασίδι στην εθνική οδό και καθαρίζουν τα στηθαία. Εδώ τα χρήματα των διοδίων επιστρέφουν ξανά στο δρόμο.

Ανακύκλωση

Τηρούμε κατά γράμμα την ανακύκλωση. Υπάρχουν ανάλογοι κάδοι. Κάδος χάρτινων συσκευασιών με κόκκινο καπάκι, πράσινοι κάδοι bio για κομπόστ, σιδερένια container σε κοντινή απόσταση για ανακύκλωση υαλικών, κίτρινες σακούλες για πλαστικά και αλουμινένια κουτάκια. Αν κάνεις το λάθος και βάλεις άλλα αντ΄ άλλων έχεις πρόστιμο. Υπάρχει ένα δημοτικό ανακυκλωτήριο όπου με χαμηλό κόμιστρο και δικό σου κόστος πηγαίνεις και πετάς τα βαριά αντικείμενα , σιδερικά, οικοσυσκευές, ντουλάπες κλπ. Και πλήθος ιδιωτικών ανακυκλωτηρίων με ακριβότερο κόμιστρο. Πάντως δεν έχω δει ποτέ βαριά αντικείμενα φόρα παρτίδα αφημένα στο δρόμο . Ποτέ!

Έχει πολιτιστικά δρώμενα

Το φεστιβάλ του Salzburg Festspiele. Ένα δρώμενο προσέλκυσης επιφανών προσώπων από όλα τα σημεία του πλανήτη. Με συναυλίες κλασσικής μουσικής, όπερες και θεατρικά έργα . Οχι φόρμουλες που αφήνουν ροδιές στο δρόμο. Πρόπερσι είχε ανέβει η παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Τετρακόσια ευρώ το εισιτήριο για πλατεία. Τόσο κοστίζει η Αντιγόνη μας στο εξωτερικό! Το θέμα είναι ότι στην κεντρική πλατεία Residenz Platz , το καλοκαίρι Ιούλιο και Αύγουστο στήνονται καθίσματα και γιγαντοοθόνες όπου ο καθένας παρακολουθεί δωρεάν μαγνητοσκοπημένες τις πιο φημισμένες όπερες. Οχι Σάκη ! Φέτος παρακολούθησα πάρα πολλές. Εχει επίσης το Jazz festival ” take the A train “ με jazz συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Στο Salzburg μπορείς να λάβεις επίσης επιδότηση από το δήμο για να ανεβάσεις ως καλλιτέχνης την παράσταση σου καταθέτωντας προϋπολογισμό εξόδων. Και ο δήμος σε βοηθάει στην ολοκλήρωση του σκοπού σου. Απλά να βρεις χώρο να φιλοξενηθείς. Είναι κάτι που προωθεί τις καινούργιες ιδέες ως πολιτιστικό προϊόν. Με κρατική μέριμνα.

Έχει δημοτικές κατοικίες

Ο δήμος Salzburg έχει στην κατοχή του 5.000 κατοικίες διαμερίσματα περίπου. Αυτά ενοικιάζονται κατόπιν αίτησης σε χαμηλόμισθους δημότες με χαμηλό ενοίκιο για τα ακριβά δεδομένα της πόλης. Υπάρχουν συνεργεία του δήμου που συντηρούν τις κατοικίες καθ’ όλη την διάρκεια ενοικίασης. Κάπως έτσι λοιπόν αντιμετώπισαν το κύμα μετανάστευσης. Κατοικίες που δόθηκαν σε μετανάστες για 2 έτη έως ότου αυτοί μάθουνε την γλώσσα και βρούνε δουλειά και νοικιάσουνε το δικό τους διαμέρισμα.

Είναι γεγονός πως υπάρχει στεγαστική κρίση και έκρηξη τιμών σε μία πόλη που συντηρείται από τον τουρισμό. Και το Airbnb καλά κρατούσε μέχρι σήμερα. Ελα όμως που το κράτος-δήμος έρχεται και παρακολουθεί αυτή την κίνηση και αντιμοχλεύει με υψηλή φορολογία.

Έχει καθαρό νερό και αέρα

Το Salzburg φημίζεται για το περιβάλλον του ως η πόλη με το καθαρότερο νερό στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν επιζήμιες για το περιβάλλον βιομηχανίες γύρω. Δεν είναι τυχαίο διότι γίνονται έργα συντήρησης συνέχεια. Υπεύθυνη είναι η δημοτική εταιρία SALZBURG AG για κάθε μορφή ενέργειας. Ηλεκτρικό , φυσικό αέριο ή τηλεθέρμανση (ζεστό νερό που σου στέλνει στο καλοριφέρ σου) όλα σε ένα λογαριασμό. Εχει έξυπνους μετρητές που σε πληροφορούν έγκαιρα για την μηνιαία κατανάλωση σου. Μπορείς να ορίσεις ένα ποσό πληρωμής που μπορείς κάθε μήνα να πληρώνεις και ότι έχεις καταναλώσει παραπάνω να το πληρώσεις σε έναν ετήσιο εκκαθαριστικό λογαριασμό ή να επιμερισθεί στις μηνιαίες δόσεις σου.

Υπάρχουν σελίδες στο FB όπως για παράδειγμα “Ελληνες του Σαλτσμπουργκ”. Κάθε μέρα βλέπω πάνω από 10 αγγελίες από νέους που ψάχνονται πως να φύγουν στο εξωτερικό και ζητάνε βοήθεια. Αν στο brain drain έφυγαν 700.000 χιλιάδες νέοι άνθρωποι , πλέον μιλάμε για την Μεγάλη Εξοδο.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται. Θα αδειάσει η Ελλάδα. Αν σε όλα αυτά τα βασικά που διαβάσατε μέχρι εδώ , βρίσκετε κάτι το οποίο κουμπώνει με την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης , τότε ψηφίστε τον δήμαρχο της καρδιάς σας και το επιτελείο του. Εγώ σας έδωσα απλά μία γεύση του τι σημαίνει ευρωπαϊκή πόλη και βιοτικό επίπεδο για τους δημότες της. Καλή ψήφο!!

Υ.Γ Ηρθα πριν καιρό στην πόλη μου με μια Αυστριακή φίλη μου. Όπως περπατούσαμε στην Τσιμισκή παρολίγον να σκοντάψει , γυρνάει και μου λέει “καλά , πως περπατάτε εδώ πέρα”. Της λέω “πιάσε με αγκαζέ , θα το συνηθίσεις”. Όπως και εσείς..

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα