Πάλι στις αγορές θα βγούμε;

Πόσες φορές σε έξι χρόνια άκουσες ότι βγαίνουμε στις αγορές οσονούπω;

Γιώργος Τούλας
πάλι-στις-αγορές-θα-βγούμε-12618
Γιώργος Τούλας
people1-500x312.jpg

Αν προσπαθήσει κάνεις με τη λογική να παρακολουθήσει μόνο με αριθμούς και δηλώσεις την ελληνική πραγματικότητα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στο ψυχιατρείο.  Ας ξεκινήσουμε από την Κρίση αυτή καθ’ αυτή και μερικά από αυτά που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια από τους φωστήρες, Έλληνες και ξένους.

ΔΝΤ (χειμώνας 2011): Εκτιμούσε ότι η χώρα θα έμπαινε σε ανάπτυξη το 2012.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Ιανουάριος 2011): Η Ελλάδα ελπίζει να βγει στις αγορές ομολόγων μέσα στο 2011!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Μάρτιος  2011): Με τα σημερινά επιτόκια είναι απαγορευτική η έξοδος στις αγορές, αλλά θα είναι εφικτό να γίνει στις αρχές του 2012.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Απρίλιος 2012): Αδιευκρίνιστο παραμένει για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το πότε η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στους Financial Times, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ευάγγελος Βενιζέλος (Αύγουστος 2011): Η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα είναι εφικτή μέχρι το 2014.

Αντώνης Σαμαράς (Συνάντηση των επικεφαλής της ευρω-Δεξιάς (ΕΛΚ) της Μάλτας, Νοέμβριος 2012): Το 2013 θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αντώνης Σαμαράς (συνέδριο της νέας Δημοκρατίας, Ιούνιος 2011): Σε οκτώ χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2021 θα έχουμε την άφιξη της «νέας Ελλάδας»!

Γιώργος Προβόπουλος (Δεκέμβριος 2012): Αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Λουκάς Παπαδήμος (Σεπτέμβριος 2010): Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας το 2011 και έξοδο στις αγορές, προβλέπει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τότε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μάλιστα θεωρεί απίθανη την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας.

Γιάννης Στουρνάρας (Μάιος 2013): «Θα βγούμε στις αγορές το 2014, υπό δύο προϋποθέσεις: να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει επιτευχθεί έστω και ένα τρίμηνο θετικός ρυθμός ανάπτυξης»

ΟΟΣΑ (Μάιος 2011): Όσον αφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την τριετή ύφεση το 2012, σε μια ανάκαμψη η οποία θα είναι όμως ιδιαίτερα εύθραυστη.

Χθες βράδυ ο Ευριπίδης Τσακαλώτος μίλησε για σχέδια για έξοδο στις αγορές από τις αρχές του 2017.

Η ανεργία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 από το 11,3% και έφτασε τον Ιούνιο του 2013 στο 27%. Το δημόσιο χρέος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ξεκίνησε από 329,5 δις το 2010 και έφτασε σήμερα μετά από τρία μνημόνια, στην πρόβλεψη για το 2014, στα 349,3 δις.

Τον Απρίλιο του 2016 η ανεργία συνέχισε να κινείται σταθερά πάνω από το 16%.

Στο μεταξύ η χώρα οδηγήθηκε στη διάλυση. Ο βασικός μισθός έφθασε σε επίπεδα Βαλκανίων.

Η χώρα βουλιάζει στην αναξιοκρατία, την ανικανότητα, τον ερασιτεχνισμό τόσων κυβερνήσεων που απέδειξαν ακόμα και στα δύσκολα ότι το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει ξεκάθαρα είναι η πολιτική τους επιβίωση. Και δυστυχώς βουλιάζει πλήρης πληρώματος, χωρίς καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση από πουθενά.  Και το μέλλον το περιέγραψε προφητικά και εύστοχα ο Bloomberg:  Το μέλλον των Ελλήνων είναι το σερβίρισμα!

Όπως και να έχει μια νέα ημερομηνία ορόσημο σε περιμένει. Μην ξεχάσεις να ραφτείς. Το 2017 είναι κοντά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα