Parallax View

Στον κοινό τόπο τέχνης και ψυχανάλυσης

Λέξεις-Επιμέλεια “art introjection” στον κοινό τόπο τέχνης & ψυχανάλυσης: Μαρία Κενανίδου,ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Ποιος είναι ο κοινός τόπος της τέχνης και της ψυχανάλυσης; Το art introjection μας προσκαλεί να μάθουμε, σε ένα project απευθυνόμενο σε αποφοίτους, ή φοιτητές στα τελευταία έτη, των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών, σε συνεργασία με μία ομάδα ειδικών που […]

Parallaxi
στον-κοινό-τόπο-τέχνης-και-ψυχανάλυση-32132
Parallaxi
extractionprint_v1.jpg

Λέξεις-Επιμέλεια “art introjection” στον κοινό τόπο τέχνης & ψυχανάλυσης: Μαρία Κενανίδου,ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια

Ποιος είναι ο κοινός τόπος της τέχνης και της ψυχανάλυσης; Το art introjection μας προσκαλεί να μάθουμε, σε ένα project απευθυνόμενο σε αποφοίτους, ή φοιτητές στα τελευταία έτη, των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών, σε συνεργασία με μία ομάδα ειδικών που θα βρεθούν με τους καλλιτέχνες επιδιώκοντας να τον ανακαλύψουν.

To project αρχικά αποπειράται να ανιχνεύσει εκκινήσεις, συστατικά καταγωγής, χαρακτηριστικά ταυτότητας του μέχρι τώρα εικαστικού ιδιολέκτου και της καλλιτεχνικής πρακτικής των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, οικειοποιούμενο εργαλεία από την ιστορία της τέχνης, την ψυχανάλυση, τη σημειολογία, τη φιλοσοφία, τον πολιτικό λόγο, τη λογοτεχνία και την art therapy, αγγίζοντας οπτικά το ασυνείδητο. Για τον σκοπό αυτό, στο πρώτο μέρος του project θα γίνει η παρουσίαση του πορτφόλιο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, για να  ανιχνευτούν τα δομικά στοιχεία του έργου τους.

Έτσι, θα επιχειρήσει να αποδομήσει και να διερευνήσει το πως, το από πότε και γιατί, των στοιχείων που συγκροτούν την καλλιτεχνική του πρακτική, ως προσπάθεια απέκδυσης του ξένου επιβαλλόμενου, της εκκένωσης του εαυτού, προσπάθεια να αφουγκραστεί τον εσωτερικό του θόρυβο χωρίς την άμβλυνση της εξοικείωσης.

Το project  αποτελεί μία απόπειρα ο κάθε συμμετέχων να διαπραγματευτεί το οικείο και το ανοίκειο, την ασφάλεια ή την ανασφάλεια, την αναίρεση της αυτονόητης βεβαιότητας της συνείδησης, την αναγνώριση της σημασίας της φαντασίωσης, τη σημασία της απώλειας του τραύματος, τη σύγκρουση, την αντιφατικότητα, τη σύζευξη, την απειλή της αμφιβολίας, την ανθρώπινη εμπειρία, την προσωπική του ιστορία.

Σε επόμενο χρόνο, σε συνεργασία με μία ομάδα ειδικών πάνω στον άξονα τέχνης/ψυχανάλυσης, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις, στις οποίες ο καθένας θα δώσει από το δικό του γνωστικό πεδίο (την ιστορία της τέχνης, την ψυχανάλυση, τη σημειολογία, τη φιλοσοφία, τον πολιτικό λόγο, τη λογοτεχνία και την art therapy), εργαλεία για συνδέσεις, διεισδύσεις, ερμηνείες και αναγωγές που μπορεί να βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε την αληθοφανή εικόνα της υποκειμενικά βιωμένης αισθητηριακής εμπειρίας, ώστε να δούμε από κοντά, την απώθηση, την άρνηση, την προβολή, την μετάθεση, την εκλογίκευση, την μετουσίωση, την παλινδρόμηση, την ενδοβολή, την απώλεια σχετικά με το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Στη συνέχεια, ως επιστέγασμα-σύνοψη των εισηγήσεων, θα ακολουθήσει με τη συμμετοχή του Εργοταξίου Ιδεών, μια άτυπη συζήτηση μεταξύ των εισηγητών, υπό το συντονισμό του Μ. Θεοδοσίου.

Το τελευταίο στάδιο του project θα ολοκληρωθεί, με τη συνεπιμέλεια όλων στο εκθεσιακό αποτέλεσμα, σε μια έκθεση με εικαστικά έργα, που θα προκύψουν μέσα από όλη αυτή την όσμωση.

Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να είναι εικαστικοί, απόφοιτοι, ή φοιτητές στα τελευταία έτη, των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 10 άτομα.

Για τους συμμετέχοντες εκτός Θεσσαλονίκης, κατόπιν της πρώτης συνάντησης, θα οριστούν ποιες θα είναι οι καθορισμένες συναντήσεις για παρακολούθηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και skype, καθώς θα πρέπει σε συγκεκριμένες συναντήσεις να παρευρίσκονται  κατ΄ιδίαν.

Δηλώσεις συμμετοχής: 2310257070, psychologyart@cyta.gr, psychotherapyart@yahoo.gr Περισσότερες πληροφορίες εδώ

*20/11/14-11/3/15, Ψυχολογία-Τέχνη, Π.Μελά 38, 3ος όροφος, Ώρα:18.00, Τιμή: 20 ευρώ/συνάντηση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα