Summer in the city: Θέατρο κάτω απ΄τα άστρα

Το θεατρικό θέρος ανήκει στις περιοδείες και στα φεστιβάλ. Μεγάλες πρεμιέρες, παραστάσεις που “έσκισαν” σε περασμένες σεζόν και πολλές παραγωγές σε περιοδεία ταξιδεύουν στα θέατρα της χώρας. Το αρχαίο δράμα έχει ως είθισται την τιμητική του (original ή σε διασκευή) και τα ανοικτά αρχαία και νέα θέατρα της ελληνικής επικράτειας θα αλλάζουν ρεπερτόριο κάθε λίγες […]

Κύα Τζήμου
summer-in-the-city-θέατρο-κάτω-απ΄τα-άστρα-25274
Κύα Τζήμου
troades.jpg

Το θεατρικό θέρος ανήκει στις περιοδείες και στα φεστιβάλ. Μεγάλες πρεμιέρες, παραστάσεις που “έσκισαν” σε περασμένες σεζόν και πολλές παραγωγές σε περιοδεία ταξιδεύουν στα θέατρα της χώρας. Το αρχαίο δράμα έχει ως είθισται την τιμητική του (original ή σε διασκευή) και τα ανοικτά αρχαία και νέα θέατρα της ελληνικής επικράτειας θα αλλάζουν ρεπερτόριο κάθε λίγες μέρες. Θέατρο Κήπου, Θέατρο Δάσους, θερινή Αυλαία στη ΔΕΘ, θέατρο της Μονής Λαζαριστών, Αρχαίο θέατρο Σίβηρης, Θέατρο Μουδανιών, Αρχαίο θέατρο Δίον είναι τα πέριξ θέατρα που θα φιλοξενήσουν τις περιοδεύουσες παραστάσεις του καλοκαιριού.

Ο Ευριπίδης έχει την τιμητική του: Επικαιροποιώντας το κεντρικό θέμα της τραγωδίας του Ευριπίδη, «Tρωάδες» (αρχική φωτογραφία), ο Θέμης Μαμουλίδης επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση, μια μεταφορά στο παγκόσμιο «σήμερα», στις συνέπειες των πολέμων, της οικονομικής κρίσης και των απολυταρχικών καθεστώτων, στις κύριες αιτίες της μετανάστευσης και του ξεριζωμού. Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη. (Θέατρο Κήπου, 7/7-11/7, Αμφιθέατρο Σίβηρης, 12/7, Σάββατο 19/7, Αρχαίο Θέατρο Δίου).

Ο “Ιππόλυτος” από το Εθνικό Θέατρο πρωτοανέβηκε το 1937 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη. Την φετινή παράσταση που πραγματοποιεί καλοκαιρινή περιοδεία σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Λυδία Κονιόρδου. Μαζί της οι Νίκος Κουρής, Φανή Αποστολίδου, Φαίδων Καστρής, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μιχάλης Σαράντης, Μάρθα Φριντζήλα. Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο “Ιππόλυτος” απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στη Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα (29-31/7 – Θέατρο Δάσους,  9/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίου).

Στις διονυσιακές “Βάκχες” σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, το τελευταίο και το πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη, ένας περιπλανώμενος θίασος που αποτελείται από τους Άρη Σερβετάλη,  Μαρία Κίτσου, Γιώργο Μπινιάρης κ.ά. ακολουθεί έναν καινούργιο θεό σ’ ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης. Ο Θεός Διόνυσος, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος (Αγλαΐα Παππά) επιστρέφει στην γενέθλια πόλη του για να εδραιώσει την λατρεία του. Είναι ο Θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας που καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και την διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα. (18/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίου, 19 & 20/8 – Θέατρο Δάσους)

Πήγαινε συχνά στο Θέατρο Κήπου: Γιατί εκεί διοργανώνονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για 31η χρονιά οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου από τις 3 έως και τις 31 Ιουλίου 2014 με τη συμμετοχή εννέα θεατρικών σχημάτων, τα οποία θα παρουσιάσουν συνολικά 23 παραστάσεις.. Στο πλαίσιο τους πάντως θα έχεις την ευκαιρία να δεις θεατρικές παραστάσεις από σχήματα όλης της Ελλάδας, με εκλεκτούς ηθοποιούς και συντελεστές: “Godspel”, “Τρωάδες”, “Η Ζωή μπροστά σου” της Άννας Βαγενά, “Η κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου, «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας», «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη», «Μήδεια» του Ζαν Ανούιγ. (1-31/7, Θέατρο Κήπου, τηλ. 2310 256775)

Αριστοφάνης για πάντα: Καλοκαίρι χωρίς Αριστοφάνη δεν γίνεται. Τέσσερις κωμωδίες του περιοδεύουν αυτό το καλοκαίρι στα αρχαία θέατρα της χώρας. Στις “Θεσμοφοριάζουσες” όλα είναι… γυναίκα.  Άντρες μιλούν για τις γυναίκες, γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες, άντρες μιμούνται τις γυναίκες, άντρες ντύνονται γυναίκες, άντρες εναντιώνονται στο γυναικείο κόσμο, γυναίκες ελπίζουν σ’ έναν κόσμο γυναικείο και προσπαθούν να καταστρέψουν τον τραγωδό Ευριπίδη που τις δυσφημεί, την ημέρα της μεγάλης τους γιορτής, των Θεσμοφορίων. Μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη σε διασκευή σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη & του Πιτσιρίκου, βασισμένη στη μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη, με τους Γιώργο Κιμούλη,  Θανάση Αλευρά, Φαίη Ξυλά και Δημήτρη Πιατά. (15/7 – Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών, 30/8 – Αμφιθέατρο Σίβηρης)

Γυναίκες και πάλι οι πρωταγωνίστριες της πιο κλασικής ίσως κωμωδίας του Αριστοφάνη. Η “Λυσιστράτη” σε σκηνοθεσίαΤσέζαρις Γκραουζίνις συγκεντρώνει στη σκηνή αγαπημένους κωμικούς: Μαρία Καβογιάννη. Καίτη Κωνσταντίνου, Αντώνης Λουδάρος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη. (27 & 28/7 – Θέατρο Κήπου, 22/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίου, 23/8 – Θέατρο Σίβηρης)

Στους “Βατράχους” ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Τελικά επιστρέφει με τον Αισχύλο. Από το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στους ρόλους οι Γιάννης Ζουγανέλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. (22-24/7 – Θέατρο Δάσους)

Όλα του γάμου …εύκολα:  Σαν γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους σε μια από τις πιο γνωστές θεατρικές φάρσες του κλασικού ρεπερτορίου, όπου ένας αναποφάσιστος εργένης απευθύνεται σε μια προξενήτρα, όπως αρμόζει στα ήθη της εποχής, για να του βρει το άλλο του μισό. Τα “Παντρολογήματα” σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος κρατώντας και τον πρώτο ρόλο. Δίπλα του η Ναταλία Τσαλίκη και ο Χρήστος Λούλης. (8 & 9/7 – Θέατρο Δάσους, 6/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίου, 7/8 – Θέατρο Σίβηρης)

Θέατρο στην Πρώτη Προβλήτα: Πώς μπορείς να προσαρμόσεις ένα μιούζικαλ “Godspell” στα ελληνικά δεδομένα; Το ΚΘΒΕ το επιχειρεί μεταφέροντας την δράση από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 70 στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Μια παράσταση του Γιώργου Κιουρτσίδη που φυσικά ξεχειλίζει από μουσική, χορογραφίες, ενέργεια κίνηση και συναίσθημα. (3 & 4/7 – Δημοτικό Θέατρο Κήπου,  9-13/7 – ΟΛΘ Προβλήτα Α΄)

Υπάρχει και θερινή Αυλαία; Από φέτος ναι. Το Θέατρο Αυλαία, ύστερα από 3 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας αποφάσισε να προχωρήσει και να ανοίξει τα φτερά του δημιουργώντας ένα ανοιχτό  θέατρο (χωρητικότητας 1000 θέσεων), την “Θερινή Αυλαία” που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2014.  Με στέγη της τον έναστρο ουρανό θα στήσει τη σκηνή της στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μέσα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει  θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και παραστάσεις χορού (20/6-30/8).

Στην Αρχαία Αγορά: Ένας μαγικός χώρος που άνοιξε για παραστάσεις και εκδηλώσεις εδώ και λίγα χρόνια γίνεται το must see του θέρους. Η “Γυναίκα της Ζάκυθος” του Διονυσίου Σολωμού σκηνοθετείται ιδανικά από τον Δήμο Αβδελιώτη που επιλέγει μια μεγάλη ηθοποιό στον κεντρικό ρόλο. Η Όλια Λαζαρίδου συντροφεύεται από την Δανάη Ρούσου σε ένα έργο  που αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι, και αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό, γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας. (29/7 – Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης)

Καλοκαίρι με το Κ.Θ.Β.Ε.: Οι «Πέρσες», το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που θα περιοδεύσει φέτος ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους στις 16 Ιουλίου. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο. Με τους Γιάννη Φέρτη, Άκη Σακελλαρίου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Γιώργο Κολοβό. (16-19/7 – Θέατρο Δάσους, 2/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίου Ιουλίου)

 Το θέατρο πάει στα πάρκα: Αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ σας συντροφεύει με την καλοκαιρινή παραγωγή «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα». Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μουσικών και ηθοποιών του ΚΘΒΕ να κάνει ξεχωριστά τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα χωρίς να διαταράξει την ξεγνοιασιά των παιδιών που παίζουν χαρούμενα στις ανοιχτωσιές της πόλης. Με συνοδεία λοιπόν τραγούδια, θεατρικές φωνές και χορούς θα έρχεται να σας βρίσκει σε πάρκα, πλατείες και στην παραλία από τις 19:30 μέχρι τις 20:30 κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, και βέβαια πάντα δωρεάν. (Πληροφορίες για τους χώρους των παραστάσεων: 2315 200 200 / www.ntng.gr)

Παίζεις με το δράμα της Ηλέκτρας; Από τον Πέτρο Φιλιππίδη όλα να τα περιμένεις. Το “Ωχ Ηλέκτρα” του Αλέξη Καλλίτση σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και Άννας Παναγιωτοπούλου είναι μια παρωδία  σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, με κεντρική ηρωίδα την Ηλέκτρα, η οποία μη μπορώντας ν’ αντέξει τα δεινά της οικογένειάς της, δηλαδή τις συμφορές του οίκου των Ατρειδών, καταφεύγει στη βοήθεια ειδικού: απευθύνεται δηλαδή σε ψυχολόγο. Δυνατό χαρτί το καστ που ενώνει τους πιο γνωστούς έλληνες κωμικούς: Πέτρος Φιλιππίδης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Κρατερός Κατσούλης, Πάνος Σταθακόπουλος,Αλμπέρτο Φάϊς… (19/8 – Αμφιθέατρο Μουδανιών, 25/8 – Αρχαίο Θέατρο Δίον, 26 & 27/8 – Θέατρο Κήπου)

Δεν την χορταίνεις την Ευτυχία: Το 2007, η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η Νένα Μεντή ταυτίστηκε με την “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου” και μας ταξίδεψε στην συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του Eλληνικού τραγουδιού μέσα από έναν αριστοτεχνικό μονόλογο σε μια συνομιλία της ποιήτριας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της σαν στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της. (25-29/8 – Θέατρο Κήπου)

Η Ελένη είναι ωραία: Οι κριτικοί του χάρισαν το Βραβείο Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2012. Και οι θεατές το ανακήρυξαν μια από τις μεγαλύτερες αθηναϊκές θεατρικές επιτυχίες. Ήρθε λοιπόν η ώρα “Ο Κατάδικός μου” των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή και Νίκου Σταυρακούδη να περιοδεύσει στην Ελλάδα.  Στην ανατρεπτική αυτή ρομαντική κωμωδία όπου συναντιούνται ένας αλλοδαπός διαρρήκτης, μια προσφάτως χωρισμένη φιλόλογος, ένας ηλικιωμένος καθηγητής με Αλτσχάιμερ κι ένας βαλκανιονίκης μαζί με την Ελένη Ράντου πρωταγωνιστούν οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και Μπάμπης Γιωτόπουλος.. Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης. Ένα έργο που καταγράφει με χιούμορ αλλά και διεισδυτική ματιά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μία σύγχρονη κωμωδία με έντονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυτηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τι μας κάνει ξένους μ’ εμάς τους ίδιους… (18/7 – Αμφιθέατρο Μουδανιών, 3-5/9 – Θέατρο Κήπου)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα