Featured

Τα ανθρώπινα όρια του κ. Πρωθυπουργού

Η χώρα δεν είναι μονοπρόσωπος οργανισμός, είναι ένα συλλογικός οργανισμός, με θεσμικά όργανα εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων

Parallaxi
τα-ανθρώπινα-όρια-του-κ-πρωθυπουργού-675276
Parallaxi

Λέξεις: Μάκης Διάκος

Έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, μας είπε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριακός Μητσοτάκης στη Βουλή για την αντιμετώπιση του covid. Τοποθετεί το θέμα σε λάθος βάση.

Οι προσωπικές του επικοινωνιακές ανάγκες δεν αφορούν πια την χώρα κι αρχίζω να πιστεύω πως πλέον δεν ενδιαφέρουν ούτε το κόμμα του.

Η χώρα δεν χρειάζεται έναν κατοστάρη – μαραθωνοδρόμο, fitness , κολυμβητή, κομψό, ακούραστο και ξενύχτη πρωθυπουργό, χρειάζεται έναν κυβερνήτη ικανό να διαγνώσκει την κατάσταση, να εκτιμά τους επερχόμενους κινδύνους, να παίρνει πολιτικές αποφάσεις ΑΦΟΥ θέσει πολιτικές προτεραιότητες γιατί είναι γνωστό πως σε μια πολιτεία δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους το ίδιο.

Γιατί στο τέλος γι’ αυτό ακριβώς κρίνεται για τις πολιτικές του επιλογές, όχι για τις ανθρώπινες αντοχές του. Η χώρα δεν είναι μονοπρόσωπος οργανισμός, είναι ένα συλλογικός οργανισμός, με θεσμικά όργανα εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων.

Σε σχέση λοιπόν με τις πολιτικές προτεραιότητες, που αποτελεί το μείζων κριτήριο ενός πολιτικού οργανισμού – κόμματος που κυβερνά – μερικές παρατηρήσεις που αφορούν μόνον την αντιμετώπιση της πανδημίας που ζούμε.

Covid Επεισόδιο 1:

Έγκαιρα μέτρα, πλήρης ανταπόκριση της κοινωνίας και του ευρύτερου πολιτικού συστήματος (αντιπολίτευση, φορείς, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κλπ). Βοήθησε πολύ η εικόνα της γείτονος Ιταλίας και η κοινή παραδοχή πως το ΕΣΥ είναι σε κακά χάλια για να ανταποκριθεί. Ζήτησαν χρόνο από τους πολίτες κι αυτοί (εμείς) τους τον δώσαμε. Χρόνο για να οργανωθούν οι ελλείψεις, χρόνο για να βρεθεί κάποιο σωτήριο φάρμακο ή εμβόλιο.

Covid Επεισόδιο 2:

Έπρεπε να ανοίξει η οικονομία; Αναρωτήθηκε στη βουλή με το έξυπνο ύφος του ο Κος πρωθυπουργός. Ναι έπρεπε αλλά με τρόπο που το άνοιγμα της δεν θα επέφερε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα. Να ανοίξει σταδιακά και με τρόπο που θα δημιουργούσε σταθερές υγιεινές συνθήκες εργασίες, μετάβασης, φύλαξης των παιδιών των εργαζόμενους, οργάνωση τηλεργασίας -κι όχι απλά βρες έναν υπολογιστή, κλέψε wifi από το ήδη κλειστό καφενείο της γειτονιάς και γίνε τηλεκαθηγητής.

Με επιπλέον διαδικτυακές υπηρεσίες στη διάθεση του πολίτη, προεξαρχόντων των δημοσίων υπηρεσιών βέβαια. Η οικονομία άνοιξε με ένα πάρτι για τον τουρισμό, με παλινωδίες στον τρόπο υγειονομικής εξασφάλισης των εισαγομένων τουριστών, σε υποκύψεις εκβιασμών από μεγάλες εταιρίες – που ήλθον, είδον και απήλθον.

Έπρεπε να ανοίξει με εξασφάλιση ασφαλούς υγειονομικής φύλαξης των παιδιών των εργαζομένων ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια, ακόμη κι όταν χρειαστεί να κλείσουν οι μικρές τάξεις του δημοτικού. Λιανικό εμπόριο, εστίαση, επαγγελματίες κλπ, να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτοί με αυστηρότατα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης – μάσκες, αποστάσεις, απολυμάνσεις, κυλιόμενο ωράριο.

Αυστηρή απαγόρευση οιανδήποτε οικονομικού γεγονότος που προκαλεί συνωστισμό και συγχρωτισμό (εγκαίνια, μαζικές συναυλίες, μαζικοί εκκλησιασμοί, πανηγύρια, εκθέσεις κλπ).

Υπάρχει η δυνατότητα τα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση να επικοινωνηθούν και να επιβληθούν. Το αστυνομικό φορτίο –και ως οικονομικό μέγεθος – είναι μικρότερο της καθολικής καραντίνας. Στο οικονομικό μέγεθος δεν υπολογίζεται το κόστος κατάθλιψης και το κόστος επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αστικές Μεταφορές

Μας είπε έξυπνα ο κος Άδωνις Γεωργιάδης (δεν χρειάζονται άλλες συστάσεις) πως, εντάξει θα πάρουμε ένα εκατομμύριο λεωφορεία, να δούμε τι θα τα κάνουμε! Φθηνή ρητορική δια της υπερβολής. Παλιό κόλπο που πιάνει σίγουρα στις τηλεπωλήσεις, καμία φορά βέβαια πιάνει και σε ορισμένους ψηφοφόρους αλλά αυτά ίνμποξ.

Η Θεσσαλονίκη που ήδη είναι υγειονομική και επιδημιολογική βόμβα έχει ίσως τις πιο άθλιες συγκοινωνίες του πλανήτη, ναι του πλανήτη. Είχα γράψει ένα σχόλιο παλιότερα –προ κόβιντ – πως μόνο ένας εισαγγελέας θα σώσει την πόλη καθιστώντας την σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω υγειονομικού κινδύνου, οικονομικής κατάρρευσης και περιβαλλοντικής εξαθλίωσης εξ αιτίας των αστικών συγκοινωνιών της, άρα αυτόματη απελευθέρωση κονδυλίων, ταχύτατες διαδικασίες προμήθειας κλπ.

Αντί της ειρωνείας του κ. Α. Γεωργιάδη θα μπορούσαν να προγραμματιστούν προμήθειες κατάλληλων αλλά και μισθώσεις τουριστικών λεωφορείων – όπου θα ζωντάνευαν κι ένα σχεδόν νεκρό κλάδο λόγω της κακίστης χρόνιας στον τουρισμό και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Ασφαλώς θα αποσυμφόριζαν τον επικίνδυνο συνωστισμό των επιβατών. Και όσο αφορά τα μη ανοιγόμενα παράθυρα των τουριστικών λεωφορείων είμαι σίγουρος πως με πολύ χαμηλή επιδότηση θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κατάλληλα παράθυρα – είχαν μήνες μπροστά τους να το προγραμματίσουν, οι Κινέζικες εταιρίες σου κατασκευάζουν ότι θες σε ημέρες.

Εκπαίδευση

Έπρεπε να ανοίξει; Έπρεπε! Με προετοιμασία, όχι με ιδεοληψίες και αλχημείες τύπου Μαγιορκίνη –όσο περισσότεροι μαθητές σε μια τάξη, τόσο λιγότεροι καθηγητές, άρα λιγότερες επαφές των καθηγητών, άρα μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης.

Ναι, εκτός από τα σχεδιαγράμματα του που καταργούν την απλή αριθμητική και γεωμετρία, είπε κι αυτό. Κι ακόμα είναι στη θέση του ο κος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Έπρεπε να ανοίξουν με σχέδιο – πέραν των δωρεάν παγουρίνων και μάσκας – με μείωση ωριαίου προγράμματος, ύλης, μαθητών ανά τμήμα – διπλοβάρδια στα σχολικά συγκροτήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικού προσωπικού καθαριότητας κλπ, αλλά τα είπαμε αυτά. Το κύριο μέλημα όμως έπρεπε να είναι η προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης.

Ήταν βέβαιο πως θα φτύναμε εδώ όμως δεν καταρτίστηκε κανένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, δεν εκπαιδευτήκαν σε αυτό, όσο διάστημα ήταν ανοιχτά τα σχολεία, οι καθηγητές κι οι μαθητές. Δεν διανεμήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός και προγράμματα και βέβαια η εξασφάλιση σύνδεσης, το λεγόμενο wifi. Κι έτσι όπως γίνεται στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα, ενώ θα μπορούσε να είναι παρακαταθήκη ως μελλοντικό σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης.

Υγειονομική θωράκιση

Δεν θέλουμε να εξαντλήσετε κύριε Πρωθυπουργέ τις ανθρώπινες δυνάμεις άλλο για εμάς, όμως δεν δικαιούστε τα επιχειρήματα σας να εξαντλούνται πως ακόμη και 20.000 ΜΕΘ να είχαμε δεν θα μας φτάναμε αν δεν παίρναμε μέτρα εγκλεισμού της οικονομίας και την κοινωνίας.

Άθελα σας μιμείστε το άθλιο ρητορικό επιχείρημα του κ. υπουργού σας Α.Γ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσετε 20.000 ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό σε έξι μήνες όμως δεν θέλουμε να βλέπουμε μόλις προχθές εκκλήσεις για προσλήψεις ιατρών. Θέλουμε αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα ώστε να μην κρασάρουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, θέλουμε πρόσβαση στα τεστ covid για να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε, θέλουμε έγκαιρη κι αξιόπιστη πληροφόρηση, όχι νουθεσία, θεατρινισμούς και αριθμητικές αλχημείες, εμείς περάσαμε τις εξετάσεις του υπεύθυνου πολίτη στο πρώτο επεισόδιο covid.

Κύριε Πρωθυπουργέ. Θέλουμε έναν σχεδιασμό όλων των παραπάνω, θέλουμε τους υπουργούς σας να σκύβουν στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους και να το αντιμετωπίζουν με συνθήκες υγειονομικής κρίσης κι όχι σαν ευκαιρία της ιδεολογικής – ιδεοληπτικής κυριαρχία τους.

Θέλουμε να σας εμπιστευτούμε ξανά κύριε Πρωθυπουργέ όμως δε δικαιούστε και να ξενυχτάτε για εμάς και να μην αποφασίζετε τίποτα. Απλά να κλειδώνετε την χώρα, άλλοτε σταδιακά κι άλλοτε απότομα.

Στο επεισόδιο covid 2, εσείς δίνετε εξετάσεις κύριε Πρωθυπουργέ. Και δεν τα πάτε καθόλου καλά.

Μην κουράζεστε άλλο άσκοπα, πάρτε επιτέλους πολιτικές αποφάσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα