Τα άπλυτα της οικογένειας
της Γιώτας Κωνσταντινίδη H Κική Στρατάκη, σκηνοθέτης της ανατρεπτικής παράστασης, “Μαζί με τ’ άπλυτα”, μας συστήνει ένα σατιρικό κείμενο και μια παράσταση όλο ένταση και χρώμα που έρχεται να κριτικάρει και να αποδομήσει τα παραδοσιακά θεμέλια του θεσμού της οικογένειας. Θα έρθεις αντιμέτωπος μ’ αυτά που έκανες, σκέφτηκες να κάνεις ως γονιός ή σου έκαναν […]
της Γιώτας Κωνσταντινίδη
H Κική Στρατάκη, σκηνοθέτης της ανατρεπτικής παράστασης, “Μαζί με τ’ άπλυτα”, μας συστήνει ένα σατιρικό κείμενο και μια παράσταση όλο ένταση και χρώμα που έρχεται να κριτικάρει και να αποδομήσει τα παραδοσιακά θεμέλια του θεσμού της οικογένειας. Θα έρθεις αντιμέτωπος μ’ αυτά που έκανες, σκέφτηκες να κάνεις ως γονιός ή σου έκαναν ως παιδί.
Τι είναι το push your art company και τι ανατρεπτικό μας προτείνει φέτος;
Η Push Your Art Company είναι ένας πυρήνας νέων καλλιτεχνών από διάφορους χώρους, μια ομάδα που συνεχώς μεταμορφώνεται και ανανεώνεται. Στόχος μας είναι η προώθηση της τέχνης μας, όπως λέει και το όνομά μας και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους καλλιτεχνικές προτάσεις και συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες της πόλης.
Φέτος σας προτείνουμε την παράσταση «Μαζί με τ’ άπλυτα», έργο του Αμερικανού συγγραφέα Cristopher Durang, η οποία παίζεται από 24 Νοεμβρίου και μέχρι 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο Αυλαία. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία και χαίρομαι που την χαρακτηρίζετε ανατρεπτική γιατί πρόκειται για ένα τέτοιο ακριβώς κείμενο, μια πολύ ιδιαίτερη γραφή. Ήδη τα πρώτα σχόλια μας λένε για μια ξεχωριστή και διαφορετική παράσταση.
Ο Durang, έχει χαρακτηριστεί ως ένας οργισμένος, σατιρικός συγγραφέας. Τι κραυγάζει μέσα από το έργο;
Ο Durang μέσα από τα έργα του σατιρίζει την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, την Εκκλησία, την υποκρισία και όλα όσα καταπιέζουν τον άνθρωπο και του στερούν την ελευθερία και την ηρεμία του. Η οργή του για όλα αυτά εκφράζεται μέσα από ένα καυστικό, σκοτεινό αλλά και παρανοϊκό πολλές φορές χιούμορ, που μπερδεύει τον θεατή, ο οποίος δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Στο «Μαζί με τ’ άπλυτα» στο στόχαστρο του συγγραφέα είναι ο θεσμός της οικογένειας και η ανατροφή και διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Από το τρομακτικό αυτό γαϊτανάκι δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο κοινωνικός περίγυρος και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Γονιός γεννιέσαι, προγραμματίζεσαι, αγανακτείς στο να μάθεις να είσαι;
Δεν υπάρχει νομίζω τίποτα που να σε προετοιμάζει για να αναλάβεις τον ρόλο του γονιού. Δεν γεννιέσαι και σίγουρα δεν προγραμματίζεσαι. Μάλλον μαθαίνεις, γνωρίζεις, τρως τα μούτρα σου, κάνεις τα ίδια λάθη με αυτά των γονιών σου, μεγαλώνεις, σφάλλεις, μετανιώνεις, ωριμάζεις, υπομένεις, απολαμβάνεις και όχι απαραίτητα σε αυτή τη σειρά.
’’Μαζί με τ’ άπλυτα.’’ Είναι το ατομικό στοιχείο περιπλεγμένο με τα θέματα μια αποπνιχτικής κοινωνίας;
Φυσικά και ναι. Είμαστε κοινωνικά όντα και καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Μας επηρεάζει και την επηρεάζουμε. Ο Durang το προβάλλει αυτό ολοκάθαρα στα έργα του. Οι ήρωές του συνθλίβονται μέσα σε αυτά τα κοινωνικά γρανάζια και στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν μοιάζουν με «τρελούς», με θλιβερούς κλόουν που σε κάνουν να γελάς και να κλαις την επόμενη στιγμή.
Μια παράσταση με πλήθος νέων συντελεστών, χρώμα, ένταση. Τι θέλατε να αποδώσετε μέσα από τη σκηνοθετική σας παρέμβαση;
Προσπάθησα να αναδείξω με τον καλύτερο τρόπο το ίδιο το κείμενο και τα νοήματά του. Θέλουμε να πούμε αυτή την ιστορία με τρόπο απλό και ουσιαστικό προβάλλοντας όλες τις αρετές του κειμένου, τον χειμαρρώδη λόγο, τους γκροτέσκους χαρακτήρες, το μαύρο χιούμορ, τη σάτιρα και όχι τον διδακτισμό. Και όλα αυτά μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό περιβάλλον, όπου δεν είναι σαφής ο χωρόχρονος, με πολύ χρώμα και τρέλα, όπως το απαιτεί μια καλή κωμωδία.
Ο θεατής ταυτίζεται εκστατικά με τις παγίδες που πέφτουν οι γονείς, τις συντηρητικές θέσεις, τον εγκλωβισμό του παιδιού; Που αναγνωρίζουν κομμάτια τους;
Νομίζω ότι όλοι βρίσκουν δικές τους αναφορές στο κείμενο, είτε ως γονείς είτε ως παιδιά. Μετά την πρεμιέρα 2 κυρίες με ρώτησαν με ειλικρινή απορία «Πείτε μου σας παρακαλώ γιατί ο κόσμος γελάει με όλα αυτά;» Τι να πω; Από αμηχανία; Επειδή τους υπενθυμίζουμε οικεία κακά που προσπαθούν να ξορκίσουν; Ο κάθε θεατής ξέρει την απάντηση.
Τα ‘’άπλυτα’’ της κοινωνίας πάντα θα επαναλαμβάνονται ως κακό όνειρο;
Δυστυχώς ναι. Γι’ αυτό η οικογένεια ως θεσμός πρέπει να παίξει καλά τον ρόλο της και να προστατεύσει τα παιδιά της από όλα αυτά.
Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης;
Πολλά. Θα τα συμπτύξω σε ένα: «Προστατέψτε τα παιδιά που είναι το πιο ευαίσθητο και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας». (Ελπίζω να μην ακούστηκα γραφική…)
Συντελεστές
Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη Σκηνοθεσία: Κική Στρατάκη Μουσική: Στέλιος Ντάρας Σκηνικό: Ειρήνη Ατματζίδου Κοστούμια: Πέτρος Φραγκόπουλος Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα Επιμέλεια φωτισμών: Μιχάλης Ζίφτης Επιμέλεια μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά Promo video: Γαβρήλος Ψαλτάκης Φωτογράφιση – Βιντεοσκόπηση: Pixel Photography Οργάνωση Παραγωγής: Γιολάντα Σωτηροπούλου Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Τότσκα Παραγωγή: Push Your Art Company Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σέβη Δονσούζη, Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης, Ματίνα Κουλουριώτη, Σοφία Σακελλαρίου, Πέτρος Φραγκόπουλος
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 24-25 Νοεμβρίου, 1-2, 8-9, 15-16 Δεκεμβρίου 2014 ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Δευτέρα-Τρίτη, 21.00 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ