Τα εμβληματικά, τα προβληματικά και οι 7+1 πληγές της Τσιμισκή
Ο Νίκος Φωτίου σχολιάζει την εκδήλωση Ζέρβα, τις εξαγγελίες του, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σε έναν κεντρικό οδικό άξονα της πόλης
Λέξεις: Νίκος Φωτίου
Πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου η προεκλογικοαπολογιστική εκδήλωση της τριετούς διοίκησης του νυν δημάρχου, Κ. Ζέρβα.
Για την τέλεσή της επέλεξε να καταφύγει στο Μέγαρο Μουσικής και όχι στον φυσικό της χώρο, δηλαδή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς αντίλογο, χωρίς διάλογο, μόνο με χειροκροτητές, θύμισε τις αλήστου μνήμης ανάλογες τελετές κάποιου φτερωτού προκατόχου του στο Βασιλικό Θέατρο.
Παρόν το σύμπαν άπαν του νεοδημοκρατικού γαλαξία της πόλης, που επιβεβαίωσε διά της καταλυτικής παρουσίας του το ανεξάρτητον και ακομμάτιστον προφίλ του δημάρχου και της παράταξής του.
Τα «εμβληματικά»
Δήλωσε, λοιπόν, στην εμπνευσμένη ομιλία του, ο Κ. Ζέρβας: «Στα δικά μου μάτια η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη».
Δεν θα αναφερθώ εδώ στα οράματα που βλέπουν τα μάτια του και στις φωνές που ακούει για «ποδηλατοδρόμους και εναλλακτικά μέσα μετακίνησης», για «πράσινο και καθαριότητα», για «καλύτερους δρόμους και συγκοινωνίες». Θα ήταν σαν να κλέβω από εκκλησία!
Δεν θα αναφερθώ ούτε στα 7+1 «εμβληματικά έργα» που εξήγγειλε, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνονταν στον μελετημένο σχεδιασμό του ψηφισμένου από το Δ.Σ. Προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2030» της προηγούμενης διοίκησης.
Θα περιοριστώ στο να περιγράψω τη σημερινή κατάσταση ενός και μόνον δρόμου της πόλης, του πιο εμβληματικού. Της οδού Τσιμισκή.
Τα προβληματικά
Κάθε πόλη διαθέτει έναν κεντρικό, συνήθως εμπορικό, άξονα, που σηματοδοτεί το πρόσωπό της και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και δραστηριοτήτων. Οι απανταχού διοικήσεις των πόλεων φροντίζουν και αναδεικνύουν αυτούς τους άξονες, που αποτελούν τη βιτρίνα, το καμάρι για τους κατοίκους τους και για τους επισκέπτες.
Έτσι, το Παρίσι έχει τα Champs-Elysees, το Λονδίνο την Oxford Street, η Ρώμη τη Via del Corso κ.ο.κ. Στη χώρα μας, η πρωτεύουσα Αθήνα έχει και επιδεικνύει την Ερμού (που επιπλέον είναι και πεζοδρομημένη) και η «συμπρωτεύουσα» την Τσιμισκή. Αποτελεί η Τσιμισκή τη βιτρίνα και το καμάρι της Θεσσαλονίκης ή συνιστά το επιφανέστερο από τα προβληματικά σημεία της πόλης;
Οι 7+1 πληγές της Τσιμισκή
Εδώ, λοιπόν, στην Τσιμισκή, αποτυπώνεται η ικανότητα, η φροντίδα, η ποιότητα διοίκησης και η αποτελεσματικότητα του δημάρχου και της δημοτικής αρχής.
Εδώ ταιριάζει ο απολογισμός επί των πράξεων εδώ και τώρα και όχι οι νεφελώδεις εξαγγελίες και οι μαγικές εικόνες για το απροσδιόριστο μέλλον. (Ίσως κανένα από τα «εμβληματικά» έργα που εξήγγειλε ο δήμαρχος δεν διανύει στάδιο ωρίμανσης).
Και ιδού η σημερινή εικόνα:
– Έργα ανάπλασης που χρονίζουν ταλαιπωρώντας πεζούς και οχήματα. Κατεστραμμένες, κακοτοποθετημένες και επικίνδυνες πλάκες-παγίδες πεζοδρομίων, όπου σκουντουφλούν κάθε τόσο οι πεζοί.
– Κενές δενδροδόχοι, κομμένοι κορμοί και φυτεύσεις που εκκρεμούν διαρκώς.
– Τιγκαρισμένοι κάδοι, σκουπίδια και συσκευασίες εμπορευμάτων, που ο καθένας αφήνει ατιμωρητί όπου γουστάρει.
– Πεζοδρόμια κατειλημμένα από μηχανάκια που κυκλοφορούν ανενόχλητα εν μέσω των πεζών.
– Τρύπες χαίνουσες ημιτελών έργων και πρόχειρες περιφράξεις, που ουδόλως αποτρέπουν τους κινδύνους για τους πολίτες.
– Απουσία δίγλωσσων πινακίδων οδοδεικτών και αριθμών κτηρίων για τον προσανατολισμό ντόπιων και επισκεπτών.
– Παραπλανητικές ή βανδαλισμένες παρόδιες πινακίδες ενημέρωσης για ανύπαρκτες ή καταργημένες εδώ και καιρό κατασκευές.
– Μπουγαδόνερα και γλιστερές σαπουνάδες από χαλασμένες ή ελλείπουσες αποχετεύσεις και καταιονισμός στα κεφάλια των πεζών από τις απορροές του air condition των ορόφων των πολυκατοικιών, ως «δροσισμός» κατά τους θερινούς ιδίως μήνες.
Αν αυτά και άλλα παρόμοια συμβαίνουν -που όντως συμβαίνουν!- στην κεντρικότερη περιοχή της πόλης, βγάλτε συμπέρασμα για τις Δημοτικές Κοινότητες και τις συνοικίες, όπου, σύμφωνα με αυτά που βλέπουν τα μάτια του δημάρχου, «δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς εργοτάξιο, δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς φροντίδα». Πάντως, αν αύριο παραιτούνταν σύσσωμα τα Συμβούλια των έξι Κοινοτήτων της πόλης, κανένας δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι! Τόσο σοβαρός είναι ο ρόλος τους και το διοικητικό αποτύπωμά τους στις περιοχές τους.
Τι τέξεται η επιούσα;
Ο Κ. Ζέρβας άνοιξε μεγαλοπρεπώς, έναν χρόνο πριν, την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2023. Η αντιπολίτευση, κατακερματισμένη και βραδυπορούσα μέχρι σήμερα, ξεκίνησε κάποιες πρώτες κινήσεις στην πόλη. Με προοπτική την επίτευξη, αρχικά, κοινού βηματισμού και, αργότερα, ίσως, κοινά αποδεκτού υποψηφίου, ικανού να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες τη διοίκηση της πόλης απέναντι στον νυν δήμαρχο για την επόμενη δημοτική περίοδο. Χρόνος υπάρχει αλλά δεν είναι ανεξάντλητος.
Υποψήφιοι δήμαρχοι θα υπάρξουν αρκετοί, ως είθισται. Θα μιλήσουν μεταξύ τους; Θα βρουν μιαν άκρη με γνώμονα όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες τους αλλά την προκοπή της Θεσσαλονίκης;
Η αρνητική πείρα του 2019 θα γίνει μάθημα ή θα εμφανιστούν και πάλι οι εκ των υστέρων κοψοχέρηδες και οι αυτοκριτικώς αυτομαστιγούμενοι; Η πόλη αναμένει. Όχι για πολύ.
*Ο Νίκος Φωτίου είναι φιλόλογος, πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης