Τα κρουστά να παίζουν δυνατά!
Του Δάνη Κοσμίδη Όταν και όπου εμφανίζονται στο δημόσιο χώρο ξεσηκώνουν ακόμα και τα πιο συντηρητικά πλήθη. Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει τη χαρά να ηχούν εντός της υπέροχα κρουστά. Οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους και μεταμορφώνουν με τους ήχους τους την πόλη! Σε κάποια πλατεία της πόλης, σε κάποια δράση θα […]
Του Δάνη Κοσμίδη
Όταν και όπου εμφανίζονται στο δημόσιο χώρο ξεσηκώνουν ακόμα και τα πιο συντηρητικά πλήθη. Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει τη χαρά να ηχούν εντός της υπέροχα κρουστά. Οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους και μεταμορφώνουν με τους ήχους τους την πόλη!
Σε κάποια πλατεία της πόλης, σε κάποια δράση θα έχει πάρει το μάτι σου τους Paranaue, την ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ και το κρουστόφωνο Μπάντα Δρόμου. Παίζουν για σένα χρωματίζοντας σε. Κάνοντας σε χαρούμενο και αισιόδοξο.
Κρουστόφωνο
Έχοντας ταξιδέψει μέχρι το Πεκίνο, η Μπάντα Δρόμου με τα κρουστά, τις φωνές αλλά και τις ενδυμασίες τους μας ξεσηκώνει εδώ και 10 χρόνια. Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου δημιουργήθηκε το 2003 ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων ενηλίκων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο «Κρουστόφωνο». Την καλλιτεχνική διεύθυνση σήμερα έχει ο Χρήστος Ερκέκογλου που μαζί με τον Νίκο Θεοδωρίδη είναι οι υπεύθυνοι όλων των καλλιτεχνικών σχημάτων, των δράσεων και παραγωγών του «Εργαστηρίου Κρουστών και Μουσικού Παιχνιδο-θεάματος Κρουστόφωνο» από το 1996 έως σήμερα. Βρίσκεται κάτω από την καλλιτεχνική ομπρέλα Κρουστόφωνο μαζί με το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα. Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, από μουσικούς, μουσικόφιλους και παιδαγωγούς. Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου αποτελείται από περίπου 25 άτομα που παίζουν κρουστά και πνευστά, ενώ τραγουδούν και κινούνται σε ξέφρενους ρυθμούς. Οι εμφανίσεις τους είναι επιλεγμένες και σε κάθε μια απο αυτές γνωρίζουν πως θα κάνουν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί τους. Μέσα από το ρυθμό, το τραγούδι ή τη μουσικοκινητική δράση, τα μέλη της Μπάντας εξερευνούν και ικανοποιούν αρχικά τη δική τους ανάγκη για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία. Κάνοντας πράξη τη γενικότερη φιλοσοφία του Κρουστόφωνου, σχετικά με την πρωτογενή ενέργεια που κρύβουν τα απλά και προσιτά μέσα (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι), τα μέλη της Μπάντας συγκινούνται από αυτά και είναι σε θέση να συν-κινήσουν και να συμπαρασύρουν όλους όσους βρεθούν στο δρόμο τους. Ο ήχος τους στηρίζεται κυρίως σε παραδοσιακούς ρυθμούς(ελληνικά παραδοσιακά, αφρικάνικα). Ως ρεπερτόριο της μπάντας μπορεί να θεωρηθεί η διασκευή ελληνικων παραδοσιακών τραγουδιών με επιδράσεις αφρικάνικων και βραζιλιάνικων κρουστών. Στις διάφορες εκδηλώσεις χρησιμοποιούν κοστούμια ως κύρια ενδυμασία της παράστασης τους.
Κρούση
Μια σχετικά νέα ομάδα κρουστών στην πόλη είναι η ομάδα ΚΡΟΥΣΗ. Μας συστήθηκε πριν από 3 χρόνια κάνοντας τα πρώτα βήματα έξω από το χώρο όπου στεγάζεται. Συντονιστής αλλά και «δάσκαλος» (όπως τον αποκαλούν) είναι ο Νίκος Κιουρκτσής (Tourbis), μουσικός. Αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες μουσικούς που, μέσα από τον πειραματισμό με τα αφρικανικής προέλευσης djembe και τη μελέτη της ρυθμικής αγωγής, δημιουργούν εδώ και ενάμιση χρόνο original μουσικές συνθέσεις με την καθοδήγηση του Νίκου Κιουρκτσής (Τourbis). Κόνγκας, τζέμπε, μεγάλα μπασοτύμπανα που χρησιμοποιούν οι αφρικάνικες ομάδες, περιφερειακά, κουδουνάκια, ντέφια και οποιοδήποτε άλλο κρουστό φαντάζεται κανείς, χρησιμοποιείται από την ομάδα ΚΡΟΥΣΗ.. Η αφορμή για την δημιουργία της ομάδας ήταν η διάθεση κάποιων ατόμων, να παραδοθούν ομαδικά μαθήματα από τον Tourbi. Τα άτομα που ξεκίνησαν ηταν 7. Η βάση είχε στηθεί και η ΚΡΟΥΣΗ ήταν έτοιμη να βγει στο δρόμο για να χορέψει τους Θεσσαλονικείς. Η ομάδα σήμερα αριθμεί 45 ενεργά μέλη. Πλέον θεωρείται μουσικό κομμάτι αυτής της πόλης μιας και όλο και περισσότερα άτομα ανακαλύπτουν νέα πράγματα για να ασχοληθούν. Η «Κρούση» πειραματίζεται τελευταία και με αφρικανικούς ρυθμούς και κομμάτια, χωρίς όμως να περιορίζει το εύρος των ενδιαφερόντων της σ’ αυτούς. Ποτέ δεν περνούν απαρατήρητες οι εμφανίσεις τους στις διάφορες εκδηλώσεις της πόλης μιας και η ανταπόκριση από το κοινό είναι κάτι παραπάνο από ζεστή. Όπως λέει και ο ίδιος ο «δάσκαλος» όλοι οι της Κρούσης είναι κάπου τοποθετημένοι και φιλοσοφικά. Σε ό,τι συμμετέχουν, συμφωνούν με αυτά που πρεσβεύουν και με τους λόγους για τους οποίους γίνεται το event. Δεν έχουν ως βασικό άξονα, ούτε να πολιτικοποιηθούν ούτε να πούνε οτι έχουμε βρει το νόημα της ζωής, ελάτε να σας το δείξουμε. Βρίσκονται στο ψάξιμο, και μαθαίνουν προς το παρόν ο ένας από τον άλλο. Η ομάδα είναι σχετικά καινούργια, οπότε έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι να οριοθετήσει μια ταυτότητα, που στο κάτω κάτω δεν είναι το ζητούμενο. Αυτή τη περίοδο η ομάδα ετοιμάζει ένα νέο πορτζεκτ με τίτλο “η Κρούση συναντά την παράδοση”. Στο νέο αυτό προτζεκτ θα ενταχθούν όργανα όπως η ποντιακή λύρα, θρακιωτικη γκάιντα και φωνές. Τη δημιουργία αυτού του πρότζεκτ θα ολοκληρώσει η κυκλοφορία ενος ΕP. Τα πρώτα κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί μέσα από τις πρόβες και το concept προχωράει αισίως. Η ομάδα στεγάζεται στην περιοχή της Βαλαωρίτου στον πολυχώρο εκτ6ς.
Paranaue
Τον Σεπτέμβριο χορέψαμε μαζί τους και τους χρωματίσαμε και μεις με τη σειρά μας πετώντας το πιο όμορφο χρώμα που κρατούσαμε. Οι Paranaue προσκεκλημένοι της Ημέρας Με Τα Χρώματα στο στρατόπεδο Κόδρα μας μύησαν και μας χόρεψαν σε αφρομπραζίλιαν ρυθμούς. Η σχέση τους με το Θεσσαλονίκη Αλλιώς ήταν στενή από την αρχή. Την ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο έκλεψαν τις καρδές στην Τσιμισκή. Έχουν εμφανιστεί στο πρώτο Θεσσαλονίκη Αλλιώς, στα Χριστούγεννα τους Αλλιώς στο Λιμάνι, στο ”Μια βραδυά στο μέλλον” του Αλλιώς στο Noesis και στη σωτηρία του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας. Σχηματίστηκαν το 2003 και το όνομα τους προήλθε από ένα τραγούδι της capoeira. Στον τριεθνή πόλεμο, μεταξύ Βραζιλίας , Αργεντινής και Παραγουάης, η Βραζιλία στράτευσε τους σκλάβους. Μετά τη νίκη και περνόντας από τον ποταμό Rio Parana, τραγουδούσαν το τραγούδι με τίτλο Paranaue. Το τραγούδι συμβολίζει την απελευθέρωση τους και την επιστροφή τους στη πατρίδα ως ελεύθερα πνεύματα.Οι Paranaue έχουν την ίδια αφρικάνικη ρίζα με την capoeira(πολεμική τέχνη) η οποία βρέθηκε στη Βραζιλία με τον ερχομό σκλάβων της Αφρικής. Δημιουργήθηκαν από μια ομάδα ατόμων(10-15) το 2003, από την επιθυμία τους να παίξουν βραζιλιάνικα κρουστά, δίχως να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό, μεχρι τη στιγμή που βρέθηκαν στη Βραζιλία. Από το 2003 μέχρι και σήμερα συνεχίζουν ακάθεκτοι να ταρακουνούν και να κάνουν φασαρία στη πόλη. Αποτελούνται πλέον από μια βάση 20 ατόμων, η οποία αυξομειώνεται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των μέλών της. Ο Edi, μαέστρος, όπως τον φωνάζουν στο γκρουπ ηγείται αυτής της ομάδας συντονίζοντας την. Παρότι παρόμοιες ομάδες στη Βραζιλία διαθέτουν και φωνές, στην περίπτωση των Paranaue είναι δύσκολο λόγω της όμορφης φασαρίας που δημιουργούν τα κρουστά. Στα πρότυπα των blocos afros της Bahia, δημιουργούν τα όργανα μόνοι τους (τα περισσότερα από αυτά) και προτρέπουν τον κόσμο να αρχίσει να χορεύει. Οι Paranaue στις εμφανίσεις τους πλαισιώνονται από την ομάδα χορού(αφρομπραζίλιαν) Dancaue. Ένας από τους στόχους τους είναι να ξεσηκώσουν την πόλη με ένα καρναβάλι διαφορετικό από αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Ένα καρναβάλι έκφρασης ιδεών. Μια παρέλαση, για το τι είναι ο καθένας μας.
*Εικόνα: Βιβή Παπαδοπούλου