Η Αγία Οικογένεια, μια πρωτοβουλία πολιτών και 1 εκ. υπογραφές
Μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη και μαζεύει υπογραφές
Μία ενδιαφέρουσα -για τους λάθος λόγους- Πρωτοβουλία Πολιτών η οποία τρέχει στην Ευρώπη συλλέγοντας υπογραφές, κατέφθασε και στην Θεσσαλονίκη. Για τον «κατακερματισμό του γάμου και την διαστρέβλωση της πραγματικής οικογένειας» συγκεκριμένα ο λόγος τόσο της συλλογής υπογραφών όσο και του σχετικού σχεδίου νομοθετικής πρότασης που στοχεύουν να περάσουν στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκετές χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών.
Με αφορμή το αυστηρά αποκλειστικό κόνσεπτ του “Μαμά Μπαμπάς & Παιδιά”, μιας και η παρουσία διαφορετικών µορφών οικογενειακών σχηµάτων στην σύγχρονη κοινωνία μπερδεύει όπως όλα δείχνουν περισσότερο τους ενήλικες παρά τα ίδια τα παιδιά, ας δούμε σε τι αφορά η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία Πολιτών αναλυτικότερα αλλά και τι δύναμη έχουν γενικά οι πρωτοβουλίες πολιτών στην ΕΕ.
Την Κυριακή (4/12) το πρωί σε κάποιες εκκλησίες της πόλης και πέριξ αυτής, συλλέγονταν υπογραφές. Υποψιασμένη -ίσως και καχύποπτη- με την βεβαιότητα πώς κάτι πάλι ενοχλεί την Εκκλησία, προσπάθησα να μάθω τί ήταν εκείνο που σκαρφίστηκε αυτή την φορά θέλοντας να το αναγάγει σε πρόβλημα-αμαρτία-τρόμο-απειλή και πάει λέγοντας.
Προς έκπληξή μου, η πρωτοβουλία πολιτών με τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις που έφτασε μέσω του ΑΣΠΕ (συνομοσπονδία των πολυτέκνων Ελλάδος) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν τελικά αμιγώς ελληνορθόδοξη υπόθεση. Ενώ σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, η υπόνοια αναχρονισμού δεν ξεκίνησε από την Εκκλησία καθαυτή, ασχέτως που στηρίζεται επίσημα από αυτήν (σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου), o κόσμος έξω από τους ναούς έδειχνε εξίσου πρόθυμος να την στηρίξει.
Αυτά όμως σε ό,τι έχει να κάνει με την Εκκλησία, η οποία πολύ πιθανόν να συνδεθεί ή ακόμα και να συνδέσει η ίδια από μόνη της το όνομά της παραπάνω από όσο της αναλογεί στο θέμα, του οποίου η ουσία βρίσκεται αλλού. Και μάλιστα ξεκινάει από ευρωπαϊκού εδάφους χωρίς καν την συμμετοχή χωρών του Νότου οι οποίες είθισται να είναι περισσότερο ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τα σκληροπυρηνικά οικογενειακά τους ένστικτα.
Στην Ευρώπη λοιπόν, μετά από την προάσπιση του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κλπ (παραδείγματα περασμένων πρωτοβουλιών πολιτών) σειρά για μεγάλο μέρος των πολιτών της έχει η νομική κατοχύρωση του όρου της «οικογένειας» και του «γάμου». Για τον «κατακερματισμό του γάμου και την διαστρέβλωση της πραγματικής οικογένειας» συγκεκριμένα ο λόγος της συλλογής υπογραφών και του σχετικού σχεδίου νομοθετικής πρότασης που στοχεύουν να περάσουν.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργανώνεται από επιτροπή πολιτών που αποτελείται από επτά μέλη προερχόμενα από επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σουηδία, την Πολωνία, την Γαλλία, την Κροατία και την Πορτογαλία με ένα επίτιμο μέλος από την Γερμανία.
Ονομάζεται “ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του γάμου και της οικογένειας”. Στον επίσημο ιστότοπο της πρωτοβουλίας τους προτείνουν να “στηρίξουμε όλοι μαζί τον γάμο και την οικογένεια στην Ευρώπη” δίνοντας παράλληλα εξαρχής τους ορισμούς τους για τον γάμο ως “μια μόνιμη και πιστή ένωση του άνδρα και της γυναίκας με σκοπό την ίδρυση μιας οικογένειας”. Για την οικογένεια ως “ένας πατέρας , μια μητέρα και τα παιδιά τους” και για την οικογενειακή σχέση ως την “έννομη σχέση μεταξύ δύο συζύγων, ή μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού”.
Τι ακριβώς ζητούν να ψηφίσει ο ενδιαφερόμενος Ευρωπαίος πολίτης άνω των 18:
“Ναι, υποστηρίζω το αίτημα για έναν Κανονισμό της ΕΕ που να ορίζει την έννοια του γάμου και της οικογένειας : ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και η οικογένεια βασίζεται σε γάμο ή / και κατιόντες. ”
Τι τους οδήγησε σε αυτήν την κίνηση όπως οι διοργανωτές αναλύουν εδώ:
“…εδώ και αρκετό καιρό τώρα, τα κείμενα της ΕΕ όλο και πιο συχνά αναφέρουν την οικογένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κείμενα αυτά φθάνουν μέχρι τον ορισμό της οικογένειας – ακόμη και αν αυτοί οι ορισμοί διαφέρουν από το ένα κείμενο στο άλλο. Επιπλέον, πολλές εκθέσεις έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ασχολούνται με το θέμα της γονικής σχέσης, με άλλα λόγια την οικογένεια. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, πολλώ δε μάλλον, διότι η έννοια του γάμου και της οικογένειας είναι το θέμα της ολοένα και πιο αποκλίνουσας άποψης από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη. Έτσι, στο τέλος , όπως δεν είναι πλέον σαφές τι εννοείται , τα ευρωπαϊκά κείμενα γίνονται αδύνατο να ερμηνευθούν και να εφαρμοσθούν.
Η ΕΕ έχει, συνεπώς, επείγουσα ανάγκη για σαφείς και ακριβείς ορισμούς του γάμου και της οικογένειας. Φυσικά, είναι απαραίτητο ότι οι ορισμοί αυτοί θα πρέπει να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενότητα με το να βασίζονται στο κοινό παρονομαστή όλων των κρατών μελών, αυτό το οποίο αντανακλά την παγκόσμια πραγματικότητα της ανθρωπότητας – ο γάμος μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, και των δεσμών μεταξύ του πατέρα, της μητέρας, και παιδιού.”
Τι είναι γενικά η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών βάσει του επίσημου μητρώου της, ποιος ο ρόλος της στην ΕΕ και ποιος τελικά μπορεί να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία;
Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο μητρώο της η “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση σε τομείς αρμοδιότητά της.
Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσία σε τομείς όπου η ΕΕ έχει αρμοδιότητα να νομοθετεί. Κάθε πρωτοβουλία πολιτών πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ που θα προέρχονται από τουλάχιστον 7 από τα 28 κράτη μέλη. και σε καθένα από τα 7 κράτη μέλη απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφόντων.
Οι κανόνες και οι διαδικασίες που διέπουν την πρωτοβουλία πολιτών καθορίζονται σε κανονισμό της ΕΕ που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του 2012 και μία πρωτοβουλία μπορεί να καταστεί δυνατή σε οποιονδήποτε τομέα όπου η Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία, π.χ. περιβάλλον, γεωργία, δημόσια υγεία.
Για να ξεκινήσουν μια Πρωτοβουλία Πολιτών, οι πολίτες πρέπει να συγκροτήσουν μια “επιτροπή πολιτών” αποτελούμενη από τουλάχιστον 7 πολίτες της ΕΕ που κατοικούν σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη. Τα μέλη της επιτροπής πολιτών πρέπει να είναι πολίτες της ΕΕ σε ηλικία που τους παρέχει δικαίωμα ψήφου με τις Πρωτοβουλίες Πολιτών να μην μπορούν να αναληφθούν από οργανώσεις. Οι οργανώσεις έχουν το δικαίωμα ωστόσο, να προωθούν ή να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση ότι το πράττουν με απόλυτη διαφάνεια.
Η επιτροπή πολιτών, προτού αρχίσει να συγκεντρώνει δηλώσεις υποστήριξης από τους πολίτες, πρέπει να καταχωρίσει την πρωτοβουλία της εδώ. Μετά την επιβεβαίωση της καταχώρισης, οι διοργανωτές έχουν ένα έτος για να συγκεντρώσουν τις υπογραφές.
Τι συμβαίνει όταν μια πρωτοβουλία πολιτών λαμβάνει τελικά ένα εκατομμύριο υπογραφές;
Η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά την πρωτοβουλία και εντός 3 μηνών από την παραλαβή της, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τους διοργανωτές προκειμένου οι τελευταίοι να τους εξηγήσουν λεπτομερώς τα θέματα που θίγει η πρωτοβουλία τους. Οι διοργανωτές παρουσιάζουν την πρωτοβουλία τους σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή απαντάει επίσημα και θα αναφέρει τις ενέργειες που θα προτείνει ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλίας πολιτών, εφόσον προτείνει ενέργειες, καθώς και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να προτείνει νομοθεσία ως αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να υποβάλει πράγματι νομοθετική πρόταση ανταποκρινόμενη σε πρωτοβουλία πολιτών, θα ακολουθηθεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη επιτυχημένη πρωτοβουλία πολιτών, με τίτλο «Right2Water» συγκέντρωσε 1,68 εκατομμύρια υπογραφές, ξεπερνώντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπογραφών σε 13 κράτη μέλη. Πολύ περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι απαιτούσε ο νόμος. Συνολικά, πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ προσυπέγραψαν περισσότερες από 20 διαφορετικές πρωτοβουλίες από τον Απρίλιο του 2012 όταν και τέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο εργαλείο στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η “ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ” ξεπερνά ήδη τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών σε 7 κράτη μέλη της ΕΕ (100.000 υπογραφές ανά κράτος). Τα 7 μέλη κράτη σύμφωνα πάλι με τους διοργανωτές είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Φιλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Λετονία.
Στην περίπτωση που ισχύει αυτό -καθώς τα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του έτους της εκάστοτε πρωτοβουλίας- αναπόφευκτα σημαίνει πως βάσει των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν ήδη, η Γηραιά, έχει ένα σεβαστό αριθμό πολιτών οι οποίοι επιθυμούν εν έτη 2016 να κατοχυρώσουν πως αυτό που οι ίδιοι προφανώς έχουν ή επιθυμούν μελλοντικά να έχουν είναι η μόνη νομική έκφανση οικογένειας που υπάρχει ή που μπορεί να υπάρξει.
Τίνος είναι η οικογένεια τελικά; Μαμά-Μπαμπάς-παιδιά και ως εκεί; Εκτός της πυρηνικής και της πολύτεκνης υπάρχει περιθώριο και για την μονογονεϊκή, την θετή, την ομόφυλλων γονέων ή γονέα για να χρησιμοποιούν τον όρο της “οικογένειας” και να κάνουν κοινωνικά αποδεκτή χρήση του θεσμού και όσων συνεπάγεται αυτός χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη ψηφισμάτων και αντι-ψηφισμάτων;
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών ή συγκεντρωθεί αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβεί σε κάποια κίνηση βάσει του δικαιώματός της, η βαθύτερη ουσία της κίνησης παραμένει ενδιαφέρουσα. Γιατί παρατηρώντας την Ευρώπη να προδίδεται καταφεύγοντας φοβικά ολοένα και περισσότερο σε ένα μακρινό παρελθόν για να ξαναοριστεί, ενδιαφέρον θα προκαλέσουν και τα στοιχεία όταν ανακοινωθούν αυτά (η πρωτοβουλία συνεχίζεται ως τις 3 Απριλίου 2017) για να δώσουν μία ενδεικτική εικόνα και της κατάστασης στις μικρο-κοινωνίες της Ηπείρου, οι οποίες δεν ξέφυγαν και ποτέ από αυτό το “παρελθόν”.
*Μπορείτε να βρείτε επιτυχημένες πρωτοβουλίες πολιτών εδώ αλλά και τις ανοιχτές πρωτοβουλίες πολιτών (τρέχουσες) εδώ. Δείτε το γενικό ενημερωτικό φυλλάδιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εδώ.