Τα τραγούδια για τη μαμά που αγαπήσαμε
9 αγαπημένα μου τραγούδια που ξεχώρισαν.
Δεν ξέρω αν μία μέρα είναι αρκετή για να πούμε ένα ευχαριστώ στις μανάδες. Και όχι για τον προφανέστατο λόγο του ότι μας έφεραν στον κόσμο, κυρίως γιατί αν δεν είχαμε εκείνες δεν θα ήμασταν οι άνθρωποι που είμαστε τώρα. Η μάνα σου, είναι η καλύτερη σου φίλη, πολλές φορές θα την στεναχωρήσεις, θα την πικράνεις, θα την απογοητεύσεις, μα κακία δεν θα σου κρατήσει ποτέ, πάντα θα είναι εκεί να στηρίζει τις επιλογές σου με τον δικό της τρόπο, πάντα θα σε βγάλει από τα σκοτάδια, πάντα θα σε σηκώσει στις αναποδιές, πάντα θα σε αγαπά, πάντα θα είσαι το παιδί της.
Πολλές οι φορές που θα εκνευριστείς μαζί της, που θα θέλεις να φύγεις μακριά της, μα πάντα τρέμεις μην την χάσεις και γι αυτό επιστρέφεις. Με αφορμή τούτη την ημέρα, εδώ σου έχω μαζέψει τα τραγούδια που αναφέρονται στις μανάδες και με αγγίζουν κάθε φορά που τα ακούω.
”Μαμά γερνάω”
Toν Μάιο του 1988, τρία χρόνια μετά το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», ο Σταμάτης Κραουνάκης με την Λίνα Νικολακοπούλου, παρουσίασε τον δίσκο «Μαμά γερνάω» , με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την CBS. Ο δίσκος κλείνει με μια στιγμή – ντοκουμέντο. Το «Μαμά γερνάω» (σαν «Υστερόγραφο») σε μια διαφορετική εκτέλεση, με το πιάνο και την Τάνια Τσανακλίδου, που ερμηνεύοντας φορτισμένη συναισθηματικά, αφού ήταν η εποχή που είχε χάσει τη μητέρα της, διακόπτει το τραγούδι λέγοντας «δεν μπορώ άλλο». Η ανάγκη για μια εξομολόγηση που δεν πρόλαβε να κάνει στη μητέρα της που έχασε, ήταν η έμπνευση για αυτό το θρυλικό τραγούδι.
«Είχαμε γνωριστεί με τα παιδιά και όλο λέγαμε να κάνουμε κάτι μαζί, αλλά δεν καθόταν. Εν τω μεταξύ παθαίνει η μητέρα μου. Νοέμβρης του ’86. Είμαι στα χάλια μου εγώ, δεν θέλω να βγαίνω, να τρώω, περνάω δύσκολα. Ένα βράδυ, αρχές του άλλου χρόνου, με τραβάνε τα παιδιά να πάω στην παράσταση τους, να βγω λιγάκι, και όντως πάω στη «Λεωφόρο Α», όπου τραγουδούσαν η Άλκηστις και η Ελευθερία. Είμαι όμως χάλια. Απαρηγόρητη. Μου λένε πάλι να κάνουμε κάτι μαζί και τους απαντώ, «παιδιά, ούτε δίσκο θέλω, ούτε τίποτα. Το μόνο που θα είχε τώρα νόημα για μένα θα ήταν ένα τραγούδι που θα έλεγα στη μάνα μου ό,τι δεν πρόλαβα να της πω» έχει αποκαλύψει η Τάνια Τσανακλίδου.
*Πρώτη εκτέλεση: Τάνια Τσανακλίδου Συνθέτης: Σταμάτης Κραουνάκης Στιχουργός: Νικολακοπούλου Λίνα
Μαμά (La mamma)
2010, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει ένα τραγούδι που λέγεται “Μαμά”, σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και τη μελωδία του πρωτότυπου τραγουδιού του Charles Aznavour, La mamma. Το “Μαμά” είναι ένας έξυπνος και ταυτόχρονα αυθόρμητος ύμνος στη σχέση ενός παιδιού με την μητέρα του. Στίχο προς στίχο είναι ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα εικόνων, προσώπων και φράσεων. Ο Οδυσσέας Ιώαννου είχε δηλώσει στο One Man πως: “Αυτό το τραγούδι γράφτηκε κατ’ αρχάς γιατί το τραγούδι του Αζναβούρ είναι ένα από τα αγαπημένα του Βασίλη. Το λάτρευε αυτό το τραγούδι”. Ενώ ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του ανέφερε: “Εγώ μικρός, νόμιζα ότι ο στίχος του τραγουδιού του Αζναβούρ, περιγράφει πάνω κάτω αυτά που είχε πει ο Οδυσσέας. Γιατί όταν μου έφερε τους στίχους του να τους διαβάσω μου έκανε εντύπωση, είναι σαν να ήξερε ακριβώς τι είχα εγώ στο μυαλό μου για αυτό το τραγούδι”.
* Καλλιτέχνης: Παπακωνσταντίνου Βασίλης Συνθέτης: Charles Aznavour Στιχουργός: Ιωάννου Οδυσσέας Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Ονειρεύομαι ακόμα μαμά
Το 2011, ο Δημήτρης Κοργιαλάς δωρίζει το συγκεκριμένο τραγούδι στην Ευρυδίκη, αφού του είχε μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια στην Κύπρο. Η Ευρυδίκη σχολιάζει: «Για τα καινούργια όνειρα που γεννιούνται καθημερινά, για τα «θέλω» που γίνονται ανάγκη, τις επιλογές που αλλάζουν τον κόσμο μας και μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα λάθη που μας στοιχειώνουν, τις χαμένες ευκαιρίες, τους μικρούς αποχωρισμούς που αφήνουν τα σημάδια τους στην ψυχή μας, τις απαντήσεις που δε θα’ ρθουνε ποτέ και….. για τα όμορφα πράγματα που κρύβονται στα παραμύθια». O στίχος που κρατώ εγώ από το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το: ”Φοβάμαι ακόμα μαμά, ονειρεύομαι ακόμα μαμά. Σε χρειάζομαι ακόμα μαμά.”
*Καλλιτέχνης: Ευρυδίκη Συνθέτης: Κοργιαλάς Δημήτρης Στιχουργός: Κοργιαλάς Δημήτρης Έτος Κυκλοφορίας: 2011
”Το γλυκό της το παιδί”
Το 2003, ο Ζακ Στεφάνου γράφει το πιο γλυκό και αληθινό τραγούδι για την σχέση που έχει μία μητέρα με το παιδί της. Μιλά για πράγματα απλά καθημερινά, φέρνει στο μυαλό στιγμές από τα παιδικά μας χρόνια, φέρνει καυγάδες, φέρνει αγκαλιές και παράπονα. Και κρατάω μέχρι και σήμερα τον στίχο: Κι αν μ’αγαπά κι εγώ την τιρρανώ.
*Καλλιτέχνης: Ζακ Στεφάνου Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2003
Προσωπογραφία της μητέρας μου
Το 1986, ο Μάνος Χατζιδάκης γράφει αυτό το τρυφερό τραγούδι για τη μητέρα, σχολιάζει τότε, “η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ’ αγαπάει. Θα ‘θελε να ‘χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ’ έχει αντίκρυ και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ, ούτε μπορεί να τη σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή να καρτεράει μια δυο στιγμές που πέρασαν, μια δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για κείνη.” Ο στίχος που θυμάμαι, “δε θα σε ξεχάσω κι ούτε θα σε χάσω κάπου θα σε ξαναβρώ”. *Καλλιτέχνης:Γαλάνη Δήμητρα Συνθέτης:Χατζιδάκις Μάνος Στιχουργός:Χατζιδάκις Μάνος Έτος Κυκλοφορίας: 1986
“Μπαλάντα της Ιφιγένειας”
https://www.youtube.com/watch?v=SRbTEPsJuNk
Το 1984, η Χαρούλα Αλεξίου γράφει το πιο αυτοβιογραφικό τραγούδι της, «Η μπαλάντα της Ιφιγένειας», με αφορμή τον θάνατο της μητέρας της. «Εφυγε η Ιφιγένεια» (έλεγε σε συνέντευξή της, στο περιοδικό «Ντομινό») κι εμείς νιώσαμε ένα απέραντο κενό.. Με τη μητέρα μου μένουμε οι δυο μας και μεγαλώνουμε μαζί». Οι στίχοι όμως της «Ιφιγένειας» είναι το ψυχογράφημά της. Η ζωή της εντός. Ο στίχος που θα θυμάμαι για πάντα ”Με πήρες κάποτε απ’ το χέρι, και δε σε ρώτησα πού πάνε σου είπα με σένα δε φοβάμαι.” *Καλλιτέχνης:Αλεξίου Χαρούλα Συνθέτης:Αλεξίου Χαρούλα Στιχουργός:Αλεξίου Χαρούλα Έτος Κυκλοφορίας: 1984
”Μάνα”
To 2010, o Λεωνίδας Μπαλάφας κυκλοφορεί το ”Μάνα”, στο οποίο τραγούδι υμνεί τη μάνα με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει και να της πει πως όλα μέσα στη ζωή είναι, και τα καλά και τα άσχημα. Ο στίχος που κράτησα: Έχει μάνα μου ουσία, μην σε πιάσει απελπισία.
*Καλλιτέχνης: Λεωνίδας Μπαλάφας Έτος Κυκλοφορίας: 2010
”Μάνα πού ζω”
Το 1998 ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά το ”Μάνα που ζω”, ένα λαϊκό τραγούδι που υμνεί με διαφορετικό τρόπο την μάνα. Ένα παράπονο, μια χαμένη ελπίδα και η αιώνια αγάπη προς αυτήν την γυναίκα ο στίχος που κρατώ: Έτυχε να με γεννήσεις και ζωή να μου χαρίσεις στον πιο δύσκολο καιρό μάνα πού ζω.
*Καλλιτέχνης: Μητροπάνος Δημήτρης Συνθέτης: Κορακάκης Βαγγέλης Στιχουργός: Κορακάκης Βαγγέλης Έτος Κυκλοφορίας: 1998
Άκου Μάνα – Active Member
Το 1994, οι Active Member κυκλοφορούν το ”Άκου Μάνα” για το οποίο δήλωσαν: Η μεγάλη επαφή με τον κόσμο γίνεται με το Άκου Μάνα. Το ξέραμε αυτό από πριν. Το είχαμε βγάλει πριν να υπογράψουμε με την Warner αλλά ξέραμε ότι χρειάζονται δυό-τρία τέτοιου τύπου κομμάτια που να περάσουν εύκολα στον κόσμο και μετά εμείς να μπορούμε να πούμε αυτά που θέλουμε. Το είχαμε καταλάβει όλοι ότι κάπως έτσι θα γίνει. Κάναμε ένα remix το Άκου Μάνα, το κάναμε και video και από εκεί και πέρα μας έμαθε ο κόσμος. O στίχος που κρατάω: Ακου μάνα για όλους έχει ο θεός. Και μας χωράει ο ουρανός.