Parallax View

Τελικά, την αντιπολίτευση στην Ελλάδα την κάνει ο Βελόπουλος;

Η δημοσκοπική άνοδος της Ελληνικής Λύσης και η... αδράνεια του κεντροαριστερού χώρου

Χάρης Δημαράς
τελικά-την-αντιπολίτευση-στην-ελλάδα-1146024
Χάρης Δημαράς

Είναι βέβαιο πως οι εθνικές εκλογές του 2023 και το συντριπτικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε σοκ στην αντιπολίτευση και μετακίνηση πολιτικών τεκτονικών πλακών, ειδικά στο χώρο της Αριστεράς.

Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το εσωκομματικό βέρτιγκο, που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  αγκομαχά να ανεβάσει τα ποσοστά του ασκώντας αντιπολίτευση η οποία από αρκετούς χαρακτηρίζεται μη επαρκής, καθώς με μοναδικό στόχο τη δεύτερη θέση, έστω και με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει δημοσκοπικά τουλάχιστον την κατάσταση, ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται πως εκμεταλλεύεται το momentum.

Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τον – για πολλούς λαϊκίστικο – αντιπολιτευτικό λόγο του, αλλά κυρίως από τη δημοσκοπική του άνοδο και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που του απαντά σε προσωπικό επίπεδο πια και τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο, μιας και τον θεωρεί υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» του κυβερνώντος κόμματος.

Στην τέταρτη θέση

Ας ξεκινήσουμε όμως από τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με της Alco, στην εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αποτυπώνεται στην τέταρτη θέση, μπροστά δηλαδή και από το ΚΚΕ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 9 έως 11%.

Μία σημαντική άνοδος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από έναν χρόνο στις εθνικές εκλογές είχε ποσοστό 4,45%, ενώ το 2019 είχε 3,7%. Η άνοδός του είναι τεράστια και αν επιβεβαιωθεί αυτό και στις κάλπες των  Ευρωεκλογών (που ούτως ή άλλως είναι πιο χαλαρή η ψήφος) τότε θα δικαιούται να μιλά για μια τεράστια επιτυχία.

Εκτός της ALCO, η Ελληνική Λύση παρουσιάζεται πολύ ανεβασμένη σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ αυτών και της Opinion Poll, στην οποία επίσης ξεπερνά το 10% στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωκλογές.

Για τα Τέμπη, ακόμη και για τα… ακίνητα

Η ρητορική του Βελόπουλου κινείται το τελευταίο διάστημα σε δύο θέματα. Το ένα «χτυπά» στο θυμικό των Ελλήνων και το δεύτερο στην τσέπη. Άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως είναι τα δύο θέματα για τα οποία χάνει ποσοστά η Νέα Δημοκρατία.
Αρχικά ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης ήταν το δυστύχημα των Τεμπών και απ’ όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται το βίντεο από την ομιλία του στη Βουλή, στην οποία έθετε τα αμείλικτα, όπως τα χαρακτήρισε, ερωτήματα, τόσο για το ξυλόλιο που βρέθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά και για το μπάζωμα στην περιοχή.
Βέβαια έλεγε και τις γενικότητες ότι ολοι θα πάνε φυλακή…
Κ. Βελόπουλος: Κρύβετε την αλήθεια για τα Τέμπη – Να μάθει ο Ελληνικός λαός τους αυτουργούς της συγκάλυψης του εγκλήματος

Ο δεύτερος άξονας είναι η ακρίβεια. Με συνεχείς του δηλώσεις τονίζει ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση προέρχεται από τη «ληστεία», όπως τη χαρακτηρίζει, του ελληνικού λαού. Βέβαια η ατάκα του για σύνταξη 3.000 ευρώ προκάλεσε τη μάλλον εύκολη απάντηση κυβερνητκών στελεχών ότι, «αφού δεν κυβερνά μπορεί να τάζει όσα χρήματα θέλει».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παραλλήλισε με τον Πάνο Καμμένο. «Η υπόσχεση αυτή θύμισε άλλες εποχές όταν δύο κόμματα συγκυβέρνησαν στηριζόμενα στο λαϊκισμό».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος όμως πήρε θέση ακόμη και για το δημοσίευμα του Documento για τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενός μέσου, δηλαδή, με αριστερή κατεύθυνση.

«Να δούμε τι έγινε στο Πάπιγκο. Πώς έγινε προστατευόμενη περιοχή. Γιατί συμπτωματικά ο… Βελόπουλος αγόρασε οικόπεδα εκεί», είπε στη Βουλή υπονοώντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το 40ο και το 41ο ακίνητο του πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ατού η Βόρεια Ελλάδα και το… αντισυστημικό προφίλ

Η άνοδος του Βελόπουλου προέρχεται σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές και στην απογοήτευση αρκετών δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που ψάχνοντας έναν πιο δεξιό πόλο καταλήγουν στην Ελληνική Λύση.

Μάλιστα ένα από τα γεγονότα που λειτούργησε υπέρ του Βελόπουλου για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, απέναντι στο οποίο αρκετοί δεξιοί ψηφοφόροι ήταν εναντίον.

Θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος κινείται προς τα δεξιά. Υπολογίζεται ότι περίπου το 7% των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ (περίπου 2,8% του συνολικού εκλογικού σώματος) φαίνεται να στρέφονται προς την «Ελληνική Λύση», ενώ σημαντικές διαρροές καταγράφονται και προς την «Νίκη».

Ελάχιστα κερδίζουν από αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Βελόπουλος επίσης, στηρίζεται στον αντισυστημικό του λόγο, καθώς υπάρχει μερίδα του ελληνικού λαού που θεωρεί ότι εκφράζει τη μοναδική φωνή εκτός συστήματος.

Αυτό που προκαλεί μάλιστα τεράστια εντύπωση είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα το κόμμα του παρουσιάζεται από τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Δε διστάζει σε προσωπικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προχωρά και σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως: «Πληρώνουμε τα συμπλέγματα που είχε μικρός», με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός για το μπούλινγκ, ενώ στη Βουλή χθες είχε και μία δυνατή κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον «γλείφτη» και τη Νέα Δημοκρατία «ντροπή της δεξιάς».

Για τις ευρωοεκλογές, δε, εκφράζει την αισιοδοξία ότι το κόμμα του μπορεί να φτάσει ακόμη και στη δεύτερη θέση και να αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό δεξιό πόλο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια.

Τα κόμματα της Αριστεράς κάνουν… πιο ισχυρό το Βελόπουλο;

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι αυτή τη στιγμή από τις φωνές της αντιπολίτευσης, αυτή του Βελόπουλου μοιάζει ως η πιο «ισχυρή», καθώς τα κόμματα τις Αριστεράς δεν κερδίζουν δημοσκοπικά αυτό που θα περίμεναν, με δεδομένη τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

Το φλερτ της Ελληνικής Λύσης με την τρίτη ή και τη δεύτρη θέση για πολλούς οφείλεται και στην αδράνεια που επιδεικνύουν τα κόμματα της αριστεράς και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς να σχηματίσουν συμμαχίες και να ορθώσουν ικανό πολιτικό λόγο για να πείσουν το ακροατήριο.

Η αδυναμία συνεννόησης, μετά τον κατακερματισμό και τη διχόνοια, ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα, τότε ίσως βρεθούμε προ κι άλλων εκπλήξεων, που θα φέρουν στις πρώτες δύο θέσεις κόμματα που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την κεντροαριστερά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα