ΤΕΥΧΟΣ 283

Parallaxi Απριλίου: The Green Issue – Μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη Θεσσαλονίκη;

Η parallaxi Απριλίου κυκλοφορεί στην πόλη με ένα τεύχος που ανοίγει τη συζήτηση για την πράσινη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ένα αφιέρωμα στη φοιτητική γειτονιά της πόλης που ήταν πάντα ο ομφαλός της, αλλά και μια εξομολόγηση ζωής της μεγάλης κυρίας της ελληνικής αρχαιολογίας, Στέλλας Δρούγου.

Καλή ανάγνωση!

Έχει η Θεσσαλονίκη καμιά σχέση με το στόχο της πράσινης πόλης;

Ο Γιώργος Τούλας εξηγεί γιατί δε φτάνει να θέλεις στα λόγια να γίνεις μια πράσινη πόλη, αλλά οφείλεις να προσπαθήσεις για να το πετύχεις.

Αξίζουμε περισσότερο πράσινο στη Θεσσαλονίκη;

Η parallaxi παρουσιάζει τον χάρτη πρασίνου σε κάθε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. Σε μια πόλη που υποφέ- ρει σοβαρά από έλλειψη πρασίνου ανακρίναμε 9 αντιδημάρχους για το τι πρόκειται να κάνουν.

Ποιο πράσινο για το αστικό πράσινο;

Η Δέσποινα Βώκου γράφει για τη γκρίζα Θεσσαλονίκη που «διψάει» για πράσινο.

Πράσινο για μια πιο ανθρώπινη Θεσσαλονίκη

Ο Θεοχάρης Ζάγκας γράφει για τα προβλήματα στη διαχείριση του αστικού πρασίνου, αλλά και τα μέτρα για την αύξησή του και τη λειτουργικότητά του στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

Προς μια νέα ατζέντα για τις πόλεις μας

Ποια είναι μερικά μικρά βήματα που μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο, στον οποίο μοιάζουν εγκλωβισμένες η Θεσσαλονίκη και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις; Γράφει ο Μιχάλης Γουδής.

Μια νέα ζωή στο γερασμένο κτιριακό απόθεμα

Η Άννα Βατάλη γράφει για τη «στροφή» της Ευρώπης στα κτίρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση και την υποχρέωση της Θεσσαλονίκης να ακολουθήσει την κατεύθυνση αυτή.

Πόσο ευάλωτη είναι η Θεσσαλονίκη στην κλιματική κρίση;

Ποιες είναι οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στην πόλη και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Αναλύει ο Μιχάλης Σιούτας.

Έντονα καιρικά φαινόμενα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας γίνονται συχνότερα, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με έμφαση στην εφαρμογή τους σε περιφερειακό επίπεδο. Γράφει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Ενεργειακές κοινότητες: Θετικός αντίκτυπος και αρνητικοί λογαριασμοί

Η Κυριακή Μεταξά μιλάει απλά για θέματα… εγγενώς πολύπλοκα.

Οι ενεργειακά υγιείς γειτονιές ως πολιτική ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη

Πως είναι δυνατόν όμως να επιλύσεις ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, εξετάζοντας τον «ασθενή» ως μια ολότητα; Πως θα εντοπίσεις τα κρίσιμα σημεία που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης έναντι άλλων υποδεέστερων κινδύνων; Και αν θέλουμε να διερευνούμε την γκάμα των ερωτημάτων, σε αυτά που οι σύγχρονες κοινωνίες πλέον μελετούν: πως θα διασφαλίσουμε την περιβαλλοντική δικαιοσύνη (environmental justice) και θα προασπίσουμε την εύρυθμη κοινωνική ανάπτυξη σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες (ΑΜΕΑ, χαμηλού εισοδήματος, ψηφιακά αναλφάβητοι, παιδιά και ηλικιωμένοι κ.τ.λ.), εάν δεν γνωρίζουμε αυτές πως κατανέμονται στον αστικό ιστό; Γράφει ο Γιάννης Πολίτης.

Η επανατακτικότητα της Θεσσαλονίκης: Μια ανοιχτή συζήτηση

Ο Γιάννης Ξενίδης αναλύει τα στοιχεία μιας πρώιμης μελέτης για το αστικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Δημόσιος χώρος. Βελτίωση με αργούς ρυθμούς

Οι δρόμοι είναι δομικά συστατικά των πόλεων, με σημαντικό ρόλο για τα μέρη τα οποία εξυπηρετούν. Tα τελευταία χρόνια, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, άρχισαν να αντιμετωπίζονται ως «δημόσιοι τόποι» και όχι ως διάδρομοι κίνησης οι οποίοι διχοτομούν τις εκατέρωθεν αστικές γειτονιές. Γράφει η Παρασκευή Ταράνη.

Μεταφορική φτώχεια, μια πολυπαραγοντική πρόκληση

Τι είναι η μεταφορική φτώχεια; Λογικό αποτέλεσμα πρότερων προβλημάτων ή πρωτοεμφανιζόμενη πρόκληση; Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστεί και αντιμετωπισθεί; Πόσο συχνά τη συναντάμε καθημερινά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε; Γράφουν οι Μαρία Αρυμπλιά και Θεοχάρης Τσούτσος.

Στέλλα Δρούγου: Δεν ήθελα να είμαι η ουρά, το έκτυπο του Ανδρόνικου

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής αρχαιολογίας σε μία κατάθεση ψυχής στον Γιώργο Τούλα.

Ζώντας ανάμεσα σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Αυτοψία στην αιώνια φοιτητική γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην πιο ζωντανή γειτονιά

Χαρτογραφούμε τα top στέκια και μαγαζιά στην πιο νεανική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, που έχει το δικό της άρωμα και ιδιότυπο χαρακτήρα και που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ορμητήριο ιδεών, δράσεων, σχέσεων, φιλοξενίας, κεφιού, δημιουργίας και ζωής.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα