ΤΕΥΧΟΣ 271

Parallaxi Φεβρουαρίου 2023: Η Θεσσαλονίκη μπροστά στο μέλλον της

Η parallaxi Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στην πόλη και βάζει στο επίκεντρο της τη Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας. Δίνοντας το λόγο σε ανθρώπους με στέρεη, δημιουργική και ξεκάθαρα σκέψη. Που μιλούν ρεαλιστικά για τη Θεσσαλονίκη του αύριο. Χωρίς μακέτες, χρονιές ορόσημο και ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Καιρός για στοχασμό

Οι χρονιές των εκλογών είναι χρονιές που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να βιώνουμε με μεγαλύτερη περισυλλογή. Αν κάτι μπορούμε να αλλάξουμε στην πραγματικότητα είναι τους χρόνους αυτούς – Γράφει ο Γ. Τούλας

2023 – Οι νέες τάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας

Στην ανατολή του 2023, αναζητάμε τις κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στην καθημερινότητά μας. Τα νέα δεδομένα, οι προβλέψεις και όλα τα trends που θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε κάθε πτυχή της είναι ήδη εδώ!

Αυτή η πόλη είναι σπίτι μου, απ’ άκρη σ’ άκρη

Αν έχω ένα όνειρο, είναι να γίνει η πόλη το Βερολίνο των Βαλκανίων, να εκπέμπει ενέργεια, τρέλα και διάθεση που να βγαίνει από τις ψυχές των νέων, γράφει ο Ν. Μαραντζίδης και αναρωτιέται, ποια πόλη θέλει να έχει σύμβολο μια φυλακή, έναν αιματοβαμμένο τόπο.

Όσα πρέπει να διορθώσουμε για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια αδιαμφισβήτητα έκανε βήματα προόδου στον τομέα του τουρισμού, κατάφερε έως ένα βαθμό να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση που την τραυμάτισε αισθητά – Γράφει ο Γ. Ασλάνης.

Για την υγεία στην πόλη

Για να ενδιαφερθεί κανείς για την υγεία στην πόλη και την υγεία της πόλης απαιτείται αρχικά ένα ξεκαθάρισμα αξιών και ορισμών. Αναλύει ο Α. Μπένος.

Δημοτικές – πολιτειακές επιλογές για τα κτήρια πολιτισμικής κληρονομιάς

Το πρώτο ερώτημα είναι: πόσα, πού, και τι είδους είναι τα κτήρια πολιτισμικής κληρονομιάς; Υπάρχουν και ερείπια, θραύσματα; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Ποιανού ιδιοκτησία είναι; Ποιος είναι ο στενότερος και ευρύτερος περιβάλλων χώρος αυτών των κτηρίων; Ποιες είναι οι πνευματικές και υλικές ανάγκες του πληθυσμού; Ποιος είναι o ιδεολογικός προσανατολισμός των ηγετών της πόλης / πολιτείας; Γράφει ο Ν. Χατζητρύφων.

Το μέλλον των μεταφορών – Στη Θεσσαλονίκη μετά το Μετρό

Κοντοζυγώνει λοιπόν και για τη Θεσσαλονίκη, η στιγμή της έναρξης και λειτουργίας του πολύπαθου μετρό (ή κατά το επιστημονικώς ορθότερο μητροπολιτικού σιδηροδρόμου) – Γράφει ο Ι. Πολίτης.

Σχετικά Αρθρα