ΤΕΥΧΟΣ 281

Parallaxi Φεβρουαρίου: Πού πάει αυτή η πόλη;

Η parallaxi μπαίνει στη γενέθλια χρονιά του 35χρονου βίου της, με ένα τεύχος που ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για το παρακάτω της Θεσσαλονίκης.

Πού πάει, λοιπόν, αυτή η πόλη;

Αφιερώματα, συνεντεύξεις, θέματα, που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, σχετικά με το σήμερα, αλλά κυρίως, την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης.

Μεταστατική ασφυξία

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα διηνεκές οπισθοδρόμησης, σε μια αέναη προσμονή. Ο Γ. Τούλας γράφει για την πόλη που σήμερα αντανακλά την ασφυξία της στους κατοίκους και εκείνοι την επιστρέφουν στο αστικό τοπίο.

Το ιστορικό κέντρο αλλάζει χέρια και χρήση

Περίπου 200.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα στη Θεσσαλονίκη, Αγοροπωλησίες και ανακαινίσεις ακινήτων μπορεί να πραγματοποιούνται, αλλά αυτό δεν αφορά τόσο τη στέγη, όσο τον τουρισμό. Η Golden Visa και το ΑirΒnΒ οδήγησαν σε έναν μετασχηματισμό του αστικού χώρου και της οικονομίας του ιστορικού κέντρου.

Δαλκαφούκη Oikos – Κτίρια του χτες, ιστορίες του σήμερα

Η Μαρία Δαλκαφούκη, ιδρύτρια και κινητήρια δύναμη της εταιρίας, μιλά για μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης μνημείων, ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων καθώς και παραδοσιακών οικισμών και συνόλων.

Οικονομία κλίμακας ή οικονομία διαμοιρασμού;

Ο Διονύσης Λατινόπουλος καταπιάνεται με ένα κρίσιμο ερώτημα για την βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη.

Άδεια ( ; ) σπίτια

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια συζήτηση γύρω από τα 700.000 (ίσως και παραπάνω) «κλειστά» ακίνητα και αναζητούνται κίνητρα για την αξιοποίησή τους, ενώ επίκειται η έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που θα επιδοτήσει την επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση. Μέρος της συζήτησης αυτής εστιάζει στην αύξηση της προσφοράς, στη συνακόλουθη συγκράτηση των τιμών και άρα στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγη, ενώ πάντα τονίζεται η ενίσχυση της κτηματαγοράς.

Η κρίση στέγης

Ο Κώστας Σαμδάνης καταγράφει τις σκέψεις του για τις νέες χρήσεις των ανοίκιαστων καταστημάτων στην πόλη.

Εμβληματικές στοές από το τότε στο σήμερα

Κρυμμένες κάτω από πολυώροφες, γερασμένες πολυκατοικίες, πίσω από παλιά χαμάμ και ιστορικά κτίρια, σε αστικά διάκενα. Οι στοές αντέχουν στον χρόνο και οδηγούν τον περαστικό σε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Άλλες πολύβουες, άλλες μελαγχολικές με βαριά αρχιτεκτονική και εμπορική ιστορία, άλλες παρακμάζουν ξεχασμένες και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τη ζωή της Θεσσαλονίκης. Αλλοτινοί τόποι δόξας του εμπορίου της πόλης, σημερινά σκοτεινά απομεινάρια και πιθανές εστίες αναγέννησης στο μέλλον.

9+1 αρχιτεκτονικά ερωτήματα για την πόλη του σήμερα

Τα δημόσια κτίρια, οι ανύπαρκτοι open space χώροι, η έλλειψη πρασίνου, η ομοιογένεια στις σύγχρονες κατασκευές και το πρόβλημα της στέγασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξανδρος Κουλουκούρης της Kouloukouris+Associates και η Senior Partener της K-Architects, Αλίνα Πάνου, σχολιάζουν, με την εμπειρία και τη γνώση τους, δίνοντας το στίγμα των δυνατοτήτων για μια καλύτερη -αισθητικά και λειτουργικά- Θεσσαλονίκη.

5 κτίρια της Θεσσαλονίκης με high aesthetic φωτισμό

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright είχε πει: «Όλο και περισσότερο μου αποδεικνύεται πως το φως είναι το μέσο που ομορφαίνει κάθε κτίριο». Κι έτσι πολύ πετυχημένα περιέγραψε τη στιγμή που αρχιτεκτονική και φωτισμός συνεργάζονται σ’ αποτέλεσμα μοναδικό. Πέντε υποδείγματα αρχιτεκτονικού φωτισμού στην πόλη που τραβάνε τα βλέμματα!

Ελευθερία Ντεκώ: Ο σχεδιασμός φωτισμού είναι τέχνη!

Η εθνική μας και καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ εξηγεί πώς το φως αλλάζει την εικόνα των πραγμάτων και γιατί το μόνο σκοτάδι που υπάρχει είναι αποκλειστικά ανθρώπινη δημιουργία.

Έτσι θα άλλαζε η Άνω Πόλη

Συμβολή στο πολεοδομικό στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στη γειτονιά Αγίου Νικολάου Ορφανού.

Εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την πλατεία Σκρα: η αρχή μιας διαδικασίας

Η Ευαγγελία Αθανασίου γράφει για τη συμμετοχή ως αυτονόητη προϋπόθεση του σχεδιασμού.

Μινιμαλισμός. Όταν το λίγο είναι αρκετό

Σ’ έναν κόσμο συνεχών αλλαγών και μεγάλης πολυπλοκότητας, η ιδέα και πρακτική του μινιμαλισμού είναι πιο ελκυστική από ποτέ. Τι κάνει το “less is more” κυρίαρχη τάση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το interior design;

Top Guest Spots: 3 lobbies + 1 lounge της Θεσσαλονίκης υψηλής αισθητικής

Η πρώτη εντύπωση μετράει πάντα. Κι αυτό ισχύει τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στα αεροδρόμια, με τα lobbies και τα lounges να αποτελούν τα σημεία εκκίνησης κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερα guest points της Θεσσαλονίκης για την αισθητική και την άνεσή τους, που αποθεώνουν τη σύγχρονη Αρχιτεκτονική και το Interior design.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα