ΤΕΥΧΟΣ

Parallaxi Μαΐου 2018: Αφιερωμένη στο Βιβλίο

Η Parallaxi Μαΐου είναι εδώ, και όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στο Βιβλίο, τιμώντας την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα φέρει στην πόλη για λίγες μέρες αέρα λογοτεχνίας. Στο νέο μας τεύχος, από 20 υπέροχες προτάσεις βιβλίου, μέχρι την τιμώμενη στη ΔΕΒΘ Γαλλόφωνη λογοτεχνία, καθώς και μυστικά για τους αναγνώστες του κόσμου, και από μία αυτοψία σε έναν ονειρικό τόπο της πόλης που θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης, μέχρι τις λέξεις δύο σπουδαίων ακαδημαϊκών της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Γαλλικό Μάη του ‘68. Ξεφυλλίστε το!

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, η ανάγνωση αποκτά έναν χαρακτήρα δροσιστικής απόδρασης από τα καθημερινά και συνηθισμένα. Προτάσεις βιβλίων εναρμονισμένες με κάθε διάθεσή σας, η λίστα μας περιλαμβάνει λογοτεχνικά αποκτήματα που θα θέλετε να κρατήσετε στα χέρια σας.

Από τα πρώτα ποιήματα που ανήκουν στη γαλλική λογοτεχνία, τα chansons de geste του 12ου αιώνα, που με τους χιλιάδες στίχους τους προορίζονταν να παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό, μέχρι την αλά γαλλικά λογοτεχνική παραγωγή της εποχής μας, η οποία διατηρεί την ποιότητα μιας μακραίωνης παράδοσης και συναρπάζει τους αναγνώστες, τα εκ της Γαλλοφωνίας εκπορευόμενα συγγραφικά έργα δεν μας αφήνουν ποτέ αδιάφορους.

Οι σελίδες των μυθιστορημάτων είναι κόσμοι που περιμένουν καρτερικά να τους ανακαλύψεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον επόμενο σου φίλο, τον επόμενό σου έρωτα. Στην αναζήτηση του ωραίου, δημιουργήσαμε έναν πολυμορφικό οδηγό που θα ευχαριστήσει τους απανταχού βιβλιόφιλους. Από τα καφέ και τα μπαρ που αγάπησαν οι λογοτέχνες και τα must σημεία να διαβάσεις στην πόλη, μέχρι τραγούδια βγαλμένα μέσα από τα βιβλία και τα βιβλιοπωλεία που αγαπάμε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κελλάριος όρμος βρίσκεται στην ανατολική προκυμαία του Θερμαϊκού, ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής και είναι η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης και κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1989. Όμως παρ΄ όλες τις προϋποθέσεις για καλύτερη τύχη, παραμένει για χρόνια μια απροσπέλαστη και βρώμικη παραλία. Ο Γιώργος Τούλας κάνει την αυτοψία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Γαλλικό Μάη του ‘68, οι λέξεις δύο σπουδαίων ακαδημαϊκών της Θεσσαλονίκης μας γυρίζουν πίσω στα γεγονότα της ιστορικής εξέγερσης. Καταγεγραμμένο στο αρχείο του περιοδικού «Πολυμήχανο», που ήταν μια έκδοση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το παρακάτω κείμενο αναδύει ακόμα και σήμερα το άρωμα εκείνης της εποχής.

Ξεφυλλίστε το νέο τεύχος της Parallaxi εδώ:

[responsive-flipbook id=”Τεύχος_228_05/2018″]

Σχετικά Αρθρα