ΤΕΥΧΟΣ 274

Parallaxi Μαΐου: Η Θεσσαλονίκη μπροστά στις εκλογές και το μέλλον της

Η parallaxi Μαΐου κυκλοφορεί παντού στην πόλη με ένα τεύχος γεμάτο Θεσσαλονίκη, βιβλίο, το βλέμμα στις κάλπες των εθνικών εκλογών, μία έρευνα για τη βία μεταξύ των νέων που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά και μια «ματιά» στη Νέα Υόρκη του σήμερα.

Η αποπροσανατολιστική εκλογική μάχη

Ο Γ. Τούλας σχολιάζει άλλη μία προεκλογική περίοδο που αναλώνεται σε ανόητη σκανδαλολογία και αλληλοκατηγορίες που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από όσα πραγματικά θα έπρεπε να μας απασχολούν.

Θεσσαλονίκη updated – Το παρακάτω μιας πόλης

Η πόλη. Η ζωή της. Οι άνθρωποί της. Τα όνειρά τους. Οι επισκέπτες της. Ο ρυθμός της. Η καθημερινότητά της. Οι δράσεις της. Τα σχέδιά της. Το τώρα και το μετά. Σε ποια φάση βρίσκεται και πώς διαμορφώνεται το μέλλον της;

Πώς ονειρεύεστε τη Θεσσαλονίκη; 

Οι εθνικές εκλογές έφτασαν. Η parallaxi συμβάλλοντας στο διάλογο για τη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κείμενα υποψήφιων βουλευτών για την πόλη του μέλλοντος.

Η ιστορία του «Εξάντα»

Ο εκδοτικός που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και άφησε εποχή.

Γιάννης Καλπούζος: «Τα της ψυχής ελάχιστα ή καθόλου δεν έχουν αλλάξει μέσα στο διάβα των αιώνων»

Ο Γιάννης Καλπούζος στο καινούριο του βιβλίο «Καλντερίμι» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κάνει ένα ταξίδι σε μία ιδιαίτερη εποχή για τη Θεσσαλονίκη και μέσα από τους ήρωες του δίνει φως σε συναισθήματα και συνήθειες που μπορεί να τοποθετούνται χρονικά στα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, ωστόσο έχουν έναν φρέσκο αέρα που σε κάνει να σκέφτεσαι πως οι άνθρωποι, στο πέρασμα των χρόνων, τους ίδιους πόνους και τα ίδια ερωτήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν για να φτιάξουν μία καλύτερη ζωή.

Όσα δεν πρέπει να χάσουμε (με τίποτα) στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με την Αμερικανική Λογοτεχνία να έχει τιμητική θέση φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 7 Μαΐου και επιστρέφοντας στις κανονικές μέρες διεξαγωγής της, η μεγάλη γιορτή βιβλίου έρχεται φέτος στις εγκαταστάσεις της Helexpo με περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 1.200 ομιλητών!

Βιβλία για να διαβάσεις και να… ακούσεις

Είναι η εποχή που το βιβλίο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην Θεσσαλονίκη και δε γινόταν να μην κάνουμε μία αναζήτηση εκείνων των εκδόσεων που ξεχωρίζουν και προτείνουμε για εσάς. Πάμε μαζί λοιπόν να ανακαλύψουμε εκείνα τα βιβλία που θα αναζητήσετε μόλις κλείσετε το «παράθυρο» στον υπολογιστή σας ή την «καρτέλα» του κινητού σας.

Η βία απλώνεται πάνω από τους νέους

Από τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τη δολοφονία του Άλκη μέχρι σήμερα, τα καθημερινά ακραία περιστατικά bullying στις αυλές και στις σχολικές τάξεις, η έξαρση του φαινομένου της βίας σε ανήλικους, το έγκλημα και η παραβατικότητα έχει αλλάξει, έχει ομαδοποιηθεί και έχει ξεφύγει.

15 αλήθειες για τη Νέα Υόρκη του σήμερα

Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς. Το καταλαβαίνεις αυτό αν περπατήσεις σε γειτονιές που έχεις ξαναπερπατήσει και δεις τα νέα τους πρόσωπα, αν ακούσεις τους locals που ζουν εκεί να σου λένε για άλλες γειτονιές που μέχρι δέκα χρόνια δεν πήγαινες όμως τώρα είναι must, αν ανοίξεις τα μάτια σου και παρατηρήσεις το δημόσιο χώρο.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα