ΤΕΥΧΟΣ 267

Parallaxi Οκτωβρίου: Πρόβα για χειμώνα – Έχει μέλλον η Θεσσαλονίκη;

H parallaxi Οκτωβρίου επιστρέφει και κυκλοφορεί παντού στη Θεσσαλονίκη με ένα τεύχος – πρόβα για τον χειμώνα που έρχεται, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη.

Χειμώνες απειλητικοί, ζωές μετέωρες

Ο Γ. Τούλας γράφει για τον χειμώνα που έρχεται και παρουσιάζεται από τους ειδικούς ως δυνητικός εφιάλτης. Μαζεύοντας ότι κουράγιο μας απέμεινε θα τον παλέψουμε.

Αγορά Μοδιάνο – Η μεγάλη επιστροφή

Στην τελική ευθεία πλέον για το άνοιγμα της, που τοποθετείται στα τέλη Οκτώβρη η Αγορά Μοδιάνο, αναπλασμένη εντυπωσιακά επιστρέφει στη ζωή της πόλης.

Θεσσαλονίκη – Η πρωτεύουσα των μεγάλων υποσχέσεων

«Πρωτεύουσα των Βαλκανίων», «Πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Οι τίτλοι περισσεύουν όταν μιλάμε για την Θεσσαλονίκη. Η πόλη φιλοδοξεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση που ακολουθεί μια ξέφρενη αναπτυξιακή πορεία. ΟΑΣΘ, μετρό, Flyover, προβλήτας έξι και άλλα έργα υποδομών υπόσχονται να μετατρέψουν την πόλη από «φτωχομάνα» σε μια εκσυγχρονισμένη μητρόπολη που θα προσελκύει επενδυτές από όλον τον κόσμο και θα αποτελεί οικονομικό, τεχνολογικό, εμπορικό, πολιτισμικό και ευρύτερα γεωπολιτικό κέντρο. Χρόνια τώρα.

Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει στα μεγάλα θεάματα

Τελειώνοντας το καλοκαίρι, έρχεται μία νέα πολιτιστική σεζόν για τη Θεσσαλονίκη με μία θριαμβευτική επιστροφή στις μεγάλες παραγωγές και σε θεάματα που ο θεατής επιθυμεί να δει, να ζήσει και να συμμετάσχει, ακόμα κι αν του προκαλεί ανησυχία η εξέλιξη της πανδημίας για τους επόμενους μήνες.

Οι ταινίες της χρονιάς

Και καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά σε φθινοπωρινό – χειμωνιάτικο mood άλλη μια κινηματογραφική σεζόν ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί με έναν πλούτο νέων ταινιών για όλα γούστα. Με στόχο να ζήσουμε μια χρονιά με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις, αν και πανδημία, ενεργειακό, πληθωρισμός, ακρίβεια είναι πάντα εδώ και καιροφυλακτούν για θεαματικές ανατροπές. Στο κινηματογραφικό πεδίο η τεράστια πτώση των εισιτηρίων, που είδαμε κυρίως λόγω πανδημίας, δεν σημαίνει απαραίτητα μια άνοιξη για τις πλατφόρμες τηλεοπτικού-κινηματογραφικού περιεχομένου καθώς ο κόσμος αναζητά πάντα την κατάλληλη ευκαιρία για την κινηματογραφική του έξοδο. Εν αναμονή λοιπόν μιας ενδιαφέρουσας χρονιάς που σίγουρα – εκτός από εξαιρετικές ταινίες – θα μας δώσει και νέες εξελίξεις σε ότι αφορά το box office (και όχι μόνο)…

Ο τηλεοπτικός χειμώνας ξεκινά

Την τελευταία δεκαετία η ελληνική τηλεόραση δεινοπαθούσε με τα reality και τις φθηνές παραγωγές, αποτέλεσμα αυτού πολλοί από εμάς να στραφούμε στις streaming πλατφόρμες του εξωτερικού. Με την προβολή των “Άγριων Μελισσών” που φαίνεται να άλλαξαν μια για πάντα την σύγχρονη ιστορία των ελληνικών σίριαλ, έτσι επέστρεψαν δυναμικά οι σειρές μυθοπλασίας, με σπουδαίο cast, υποθέσεις με εξαίρετο ενδιαφέρον και κινηματογραφική σκηνοθεσία.

Το μέλλον είναι εδώ

Ο Steve Jobs είχε πει: «Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις προϊόντα από συγκεκριμένες κατηγορίες. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις». Εν έτει 2022, χάρη στην καινοτομία, που πάει χέρι-χέρι με την τεχνολογία, αποκαλύπτονται μπροστά μας εκατοντάδες νέες επιλογές, που προδιαγράφουν ένα μέλλον εντυπωσιακό.

Τουρισμός: Από την αθωότητα του 70′ στην ασφυξία του 2020

Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ένα τουριστικό φαντασιακό συνδεδεμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες. Όσο αυτοί επισκέπτονται οργανωμένα τη χώρα για να καταναλώσουν, οι κάτοικοι των νησιών παρακολουθούν την αγροτική γη να μετατρέπεται σε τουριστικούς οικισμούς, και τη βιωσιμότητα αυτού που άλλοτε παρήγαγε μια κοινωνική κινητικότητα να αγγίζει τα όρια της. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρούν το καλοκαίρι να παραθερίσουν σε κάποιο νησί, ενώ το φθινόπωρο αναζητούν κατοικία σε μια ασφυκτικά τουριστική πόλη.

Covid-19: Η πορεία ενός ιού που ήρθε για να μείνει;

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως κι ένα καλοκαίρι με έξαρση των κρουσμάτων, οι ειδικοί επισημαίνουν την υψηλή μεταδοτικότητά της, και παρόλο που θεωρούν πιθανό ένα νέο πανδημικό κύμα τον επερχόμενο χειμώνα, εντούτοις προβλέπουν να έχει πιο ήπιο χαρακτήρα. Όλοι συμφωνούν, πάντως, στη διατήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας -εμβολιασμό και χρήση μάσκας- και της ψυχραιμίας.

Ώρα να επιλέξεις εκπαίδευση

Μια από τι πιο κρίσιμες αλλά και δημιουργικές στιγμές στη ζωή ενός νέου ανθρώπου είναι η στιγμή που αποφασίζει τι θα επιλέξει για τη βελτίωση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια του. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί επιλέξαμε για σας δοκιμασμένους οργανισμούς που προσφέρουν εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθήστε τις πληροφορίες και το ένστικτο σας!

3 συν 1 λόγοι για να πάτε στη φετινή 86η ΔΕΘ

Από τις 10 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου τα φώτα πέφτουν πάνω στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η πόλη γίνεται το επίκεντρο της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες που συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις στην οικονομία, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Όπως επιτάσσει η… παράδοση κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα αποτυπωθεί το στίγμα της οικονομικής πορείας της χώρας για τον επόμενο χρόνο, ενώ θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής μεταφέροντας εδώ το βαρόμετρο των εξελίξεων.

Σχετικά Αρθρα