Θα πουλάμε και ξαπλώστρα σε αρχαιολογικό χώρο;
Θα γίνει προσπάθεια να διαιρεθεί, να συκοφαντηθεί, να μπαναλοποιηθεί το κίνημα, με διάφορους τρόπους και θα πρέπει να είναι έτοιμο με άμυνες και μακροπρόθεσμο όραμα.
Λέξεις: Ίρις Λυκουριώτη
Ακριβώς αυτό σχεδιάζεται να είναι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά του μαζικού τουρισμού.
Τα σχεδιαζόμενα τουριστικά λατιφούντια μεγάλων κτηματομεσιτικών πολυεθνικών κολοσσών να γίνουν “ανάδοχοι” εκείνων των ‘κοινών’ που μπορούν να παράξουν ειδική υπεραξία για αυτούς, στο απολύτως ομοιόμορφο παγκοσμιοποιημένο τουριστικό τοπίο.
Κοινώς, όλα τα resorts, οι πισίνες, οι ξαπλώστρες, τα δωμάτια κλπ είναι ίδια γιατί έτσι πουλιέται το τουριστικό πακέτο στη διεθνή αγορά.
Η Ελλάδα όμως μπορεί να πουληθεί όταν αυτό, το ίδιο τουριστικό πακέτο, έχει εκείνη τη διαφοροποίηση που θα την κάνει επιλέξιμη στους tour operators μέσα στην παγκόσμια σούπα.
Αν δεν έχεις να πουλήσεις καλντέρα Σαντορίνης θα πρέπει να πουλήσεις αρχαιολογικό χώρο και πιο ειδικά, να πουλήσεις και τον ρόλο του τουρίστα αρχαιολόγου -Ιντιάνα Τζόουνς της ξαπλώστρας- με το κουβαδάκι που θα μπορεί να σκάβει και λίγο.
Η μάχη για τις ξαπλώστρες έχει πολλά παρακλάδια και ναι, είναι μάχη για τα κοινά.
Μέρος του συντηρητικού τύπου που είναι αναφανδόν υπέρ των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, πράγματι ασχολείται με τις αυθαιρεσίες και καλεί στην πάταξή τους αλλά στην ουσία -όπως άλλο μέρος του συντηρητικού τύπου υποννοεί- αυτό που είναι η ατζέντα του, είναι ο εκτοπισμός των μικρών τοπικών μαγαζατόρων και μαφιών για να αναλάβουν οι πολυεθνικοί παίκτες.
Και εκεί, όπως στις φωτογραφίες, θα έχουμε κλεισίματα δρόμων, αρχαιολογικών χώρων και όσων άλλων κοινών πόρων εξυπηρετούν αυτήν τη συσσώρευση.
Μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να ανακόψει αυτό το σενάριο της νεοφεουδαρχίας. Φαίνεται η δύναμή της. Και θα πρέπει σύντομα να καταλάβει τις αντιφάσεις ισχύος και τις πιέσεις που ασκούνται στους τόπους και τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπεί.
Θα γίνει προσπάθεια να διαιρεθεί, να συκοφαντηθεί, να μπαναλοποιηθεί το κίνημα, με διάφορους τρόπους και θα πρέπει να είναι έτοιμο με άμυνες και μακροπρόθεσμο όραμα.
Αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να βγάλει Δημάρχους.
Η Ada Colau στη Βαρκελώνη από ανάλογο κίνημα ξεκίνησε και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην πόλη.
Το μεγάλο δίκτυο του new municipalism υπάρχει εδώ και χρόνια. Είναι ένας τρόπος να διαβρωθεί η άθλια και φονική για ανθρώπους και περιβάλλον νεοφιλελεύθερη ατζέντα μέσα από την ανάκτηση της τοπικής κοινωνικής συνοχής και ενός απλού οράματος καλής ζωής για όλους.
Αν στην Ελλάδα δεν επιστραφούν 13ος και 14ος μισθός και δεν καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, η παραπάνω πορεία διάλυσης των κοινών πόρων είναι βέβαιη. Η κοινωνία των πολιτών αυτά πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαιτήσει.
(Σημ. Όταν προτάθηκε στον Θαπατέρο να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Ισπανίας την εποχή των μνημονίων απάντησε ότι δεν θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας γιατί αυτοί οι μισθοί συντηρούν την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μειώθηκαν λίγο οι μισθοί, για κάποιους μήνες και επανήλθαν, για να αυξηθούν μέχρι σήμερα σημαντικά, μιας και οι πρώτες πιέσεις ήρθαν από τον στρατό.) Οι αναλογίες δικές σας για το πώς δεν μπορούμε πια να κάνουμε καλοκαίρι.
*Η Ίρις Λυκουριώτη Διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ