Η Θάλεια έχει καταστροφές αλλά…με πολιτική εκτίμηση;
Ανάλογα με το ποιος διοικεί και η εξήγηση για κάθε καταστροφή...
Να πω εξ αρχής -και αρχικά- ότι συμπονώ πολύ διαχρονικά τους αγρότες όταν τους χτυπάν καταστροφές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Εργάστηκα περιστασιακά κοντά τους, από τα σιλό και τη συλλογή σπόρου και άχυρου (τα τσουβάλια, οι ασήκωτες «μπάλες» και το ντάνιασμα δεν ξεχνιούνται) ως την καλλιέργεια κηπευτικών και τη συλλογή καρπών από τα μποστάνια και τα δέντρα. Σέβομαι πολύ τη δουλειά τους.
Οι παγετοί, η ξηρασία, οι σφοδρές καταιγίδες και ειδικά το χαλάζι προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά και διαλύουν και το ηθικό, τη χαρά του καλλιεργητή, όταν βλέπει τον κόπο του να πηγαίνει στράφι σε 1-2 μέρες ή και ώρες…
Συμβαίνουν επίσης καταστροφές οδικού δικτύου, γεφυριών, σπιτιών- κατά κανόνα παράνομα κτισμένων σε ρεματιές- διακοπές στην παροχή ρεύματος και νερού, πλημμύρες. Να μην πω για τις φωτιές, που είναι ένα θέμα…. που ανάβει κι άλλες, πολιτικές φωτιές αντιπαράθεσης.
Εκείνο που με προβληματίζει και με ξεπερνά είναι ότι οι αντιδράσεις, όχι τόσο καθαυτό των τοπικών κοινωνιών, αλλά μέσω των εκλεγμένων τους αντιπροσώπων-σε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε Βουλή, όσο και από τα ΜΜΕ- ακόμη και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών έχουν τελικά, πολιτική εκτίμηση και αποτίμηση.
(Διάβαζα σε μια ανάρτηση της Δώρας Αυγέρη, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένης στη Β΄ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις καταστροφές «…Ο δήμαρχος μάς είπε προφορικά ότι φταίει η μεγάλη διάρκεια και ένταση της βροχής…». Πληροφοριακά, ο εκλεχθείς δήμαρχος είναι ένας από τους …4 (!!!) νεοδημοκρατικούς υποψήφιους της περιοχής.)
Άλλοτε λοιπόν, φταίει… «ο στρατηγός άνεμος», άλλοτε η «μεγάλη διάρκεια και ένταση της βροχής- της φωτιάς- του παγετού…» βάλτε ό,τι βολεύει να συμβαίνει, κι άλλοτε φταίει η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η καθυστέρηση της κυβέρνησης.
Οφείλω να παρατηρήσω, ότι επί διακυβέρνησης Ν.Δ. φταίνε κατά κανόνα αυτοί οι παραπάνω παράγοντες, ενώ επί της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, έφταιγε αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ!… Διπλά –τριπλά τράτζικ γι’ αυτόν, καθώς χρεώθηκε, άπειρος και αδικτύωτος ων, από αντίθετες τοπικές εκλεγμένες αρχές (ποτέ δεν είχε την αυτοδιοίκηση) από αντίθετο το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ αλλά και την δική του ασχετοσύνη, όλα τα λάθη και τις παραλείψεις.
Θέλω να πω όμως κάτι τελευταίο, εν είδει κατακλείδας και διδάγματος, στο παρόν σχόλιο: Βρέθηκα για 8 ημέρες στην Πελοπόννησο, τόπο που έζησε και φωτιές και φυσικές καταστροφές, σε περιοχή με πολύ κακό οδικό δίκτυο. Είχα πάει και πριν 25 χρόνια και ξανά και ξανά… Τα ίδια.
Αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο στην Πελοπόννησο, όσοι έχουν πάει, το έχουν ζήσει. Εκτός κάποιων μεγάλων αξόνων, που ξεκίνησαν…επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκαν επί ΝΔ και ολοκληρώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, το επαρχιακό δίκτυο είναι για να το κλαις. Το τι εκκλησάκια και σταυρούς συναντάς σε πολλά διάσπαρτα σημεία δεν μετριέται. Μου έκανε λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση ότι περιοχές παραδοσιακά, ιστορικά δεξιές ως ακροδεξιές στην ψήφο τους, είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο.
Κάποια στιγμή ρώτησα κι έλαβα την αφοπλιστική απάντηση: «Μα εμείς θεωρούμαστε πάντα «δικοί τους». Γιατί να νοιαστούν για μας…» Για να υποψιαζόμαστε, ποιος την «πληρώνει». Ο Υπάκουος ή ο ανυπάκουος…