The Robot masters
Μία νέα πρωτιά για την Ελλάδα έφερε η πενταμελής ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με την επωνυμία Robot Masters, καθώς συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Ανοιχτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL για παιδιά 9-16 ετών στην Παμπλόνα της Ισπανίας, κέρδισε δύο κύπελλα και την αναγνώριση μίας υποδειγματικής παρουσίας. O διαγωνισμός της FLL Greece είναι […]
Μία νέα πρωτιά για την Ελλάδα έφερε η πενταμελής ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με την επωνυμία Robot Masters, καθώς συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Ανοιχτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL για παιδιά 9-16 ετών στην Παμπλόνα της Ισπανίας, κέρδισε δύο κύπελλα και την αναγνώριση μίας υποδειγματικής παρουσίας.
O διαγωνισμός της FLL Greece είναι γνωστός στο εξωτερικό από το 1998. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο κινούνται όλες οι προσπάθειες των 200.000 περίπου χιλιάδων παιδιών που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό σε 70 χώρες του κόσμου, το οποίο φέτος ήταν η Οργή της Φύσης. Οι ομάδες απαρτίζονται από παιδιά 9-16 ετών και ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τρία ισάξια, βαθμολογούμενα μέρη: Robot Game, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ρομπότ, Project Challenge, που προϋποθέτει την μελέτη ενός θέματος και την ανακάλυψη μιας καινοτόμου λύσης, και Core Values, οι ηθικές αξίες που διέπουν την ομάδα. Όπως και στον κόσμο των ενηλίκων, μηχανικοί συνεργάζονται με μελετητές σε ένα project και προσπαθούν με επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το ρομπότ κατασκευάζεται και προγραμματίζεται από το μηδέν με δομικά στοιχεία της LEGO και με χρήση της πλατφόρμας LEGO Mindstorms και EV3. Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από ένα μικροεπεξεργαστή στον οποίο συνδέονται ως μονάδες εισόδου διάφοροι αισθητήρες φωτός, χρώματος, αφής, υπερύθρων κλπ, και ως μονάδες εξόδου διάφορα μοτέρ που του δίνουν τη δυνατότητα της αυτόνομης κίνησης και ανταπόκρισης. Ο προγραμματισμός γίνεται με τη χρήση ειδικού λογισμικού, φιλικού και προσιτού σε παιδιά. Οι δυνατότητες αυτής της πλατφόρμας δεν περιορίζονται σε σχετικά απλές κατασκευές όπως αυτές που δημιουργούμε για το διαγωνισμό της FLL, γι’ αυτό ο προγραμματισμός και η χρήση της διδάσκεται ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Η ομάδα Robot Masters είχε δηλώσει συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2013. Κατασκεύασε λοιπόν ένα ρομποτάκι που αποτρέπει φυσικές καταστροφές και τον Μάρτιο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό First Lego League Greece κατέκτησε την πρώτη θέση στην επίδοση του ρομπότ (Robot Performance) και την 2η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού (Champions Award). Εξασφάλισε έτσι τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FLL (Open European FLL Championship Pamplona, Spain) που πραγματοποιήθηκε από τις 28 μέχρι τις 31 Μαΐου 2014.
Μέσα σε δύο μόλις μήνες λοιπόν η ομάδα ανακατασκεύασε το ρομπότ και ολοκλήρωσε στα αγγλικά την έρευνά της για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Μάλιστα, η πρόταση μεταφοράς του Παρατηρητηρίου της Σαντορίνης σε περιοχή εκτός ηφαιστειακής γραμμής, προκειμένου να μη κινδυνεύσει η λειτουργία του σε περίπτωση σοβαρής ηφαιστειακής έκρηξης, μελετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας και απέσπασε ευμενή σχόλια. Έτσι, η ομάδα ταξίδεψε στην Ισπανία, στήνοντας το περίπτερό της με νοστιμιές και εικόνες της Ελλάδας, ανάμεσα σε 96 ομάδες από 42 χώρες από όλο τον κόσμο, 825 παιδιά και συνολικά 1500 περίπου συμμετέχοντες. Εκεί κατέκτησαν την 3η θέση στο Robot Performance, αλλά και το ειδικό τιμητικό βραβείο Robot Demo Award λόγω της πρόκρισης στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμό, μετά από συνεχόμενους αγώνες.
Πως όμως πρόεκυψε η ομάδα; Όπως ανέφερε ο προπονητής της, κ. Δημήτρης Μπουφίδης, «Όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν από το παιχνίδι. Τα τουβλάκια έγιναν σπίτια, τα σπίτια πύργοι και οι πύργοι το 2013 robot! Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα ρομποτικής του Ελληνογαλλικού κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ “Robot Masters” την άνοιξη του 2013 για να πάρει μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της World Robot Olympiad. Σήμερα μέλη της αποτελούν ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Σταύρος, η Κατερίνα και η Ερασμίνη». Όπως αναφέρει ο κ. Μπουφίδης, στην ομάδα ο καθένας αναλαμβάνει έναν ρόλο και έχει κάποια ειδικά καθήκοντα και αρμοδιότητες. «Ο Γιώργος ήταν ο κύριος κατασκευαστής και προγραμματιστής του Robot. Ο Δημήτρης είχε τη γενική επίβλεψη του Project, συντόνισε τις επαφές με επιστήμονες, μέντορες και δημόσιους φορείς και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της παρουσίασης της δουλειάς της ομάδας. Η Κατερίνα και η Ερασμίνη ασχολήθηκαν με την έρευνα στο διαδίκτυο και σκέφτηκαν δημιουργικούς τρόπους παρουσίασης της δουλειάς της ομάδας στο ευρύ κοινό. Το υπέροχο με το διαγωνισμό αυτό είναι ότι τα πάντα πρέπει να γίνουν από τα ίδια τα παιδιά. Όλοι μαζί πρέπει να συμμετέχουν, και με την αρμονική συνεργασία να επιτύχουν σαν ομάδα, περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να πετύχουν σαν άτομα. Έτσι λοιπόν η επιτυχία μας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της σκληρής δουλειάς και της επιμονής μας, αλλά και των αξιών της ομάδας μας που πρεσβεύει ότι ο κάθε ένας στην ομάδα έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, πιστεύουμε στο ευ αγωνίζεσθαι και στη δύναμη της ομάδας και μας αρέσει να δουλεύουμε, να μαθαίνουμε και να το διασκεδάζουμε.» αναφέρει ο κ. Μπουφίδης.
Όπως σημείωσε, «Στόχος μας ήταν να έχουμε μία αξιόλογη συμμετοχή και να αποκτήσουμε εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοια παγκόσμια γεγονότα μάθησης και δημιουργίας. Εξάλλου πιστεύουμε ότι μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα οι νέες τεχνολογίες γενικότερα και η ρομποτική ειδικότερα μπορούν να δώσουν διέξοδο ανάπτυξης, απασχόλησης και δημιουργίας, ώστε τα παιδιά μας να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, τον οποίο μάλιστα τα ίδια δημιουργήσουν και θα διαμορφώσουν.»
Για την επόμενη ημέρα οι Robot Masters ονειρεύονται να εμπνεύσουν τους συμμαθητές τους, αλλά και παιδιά από όλη την Ελλάδα προς κάτι μεγαλειώδες που έζησαν: την ευγενή άμιλλα, τη συνεργατικότητα, το σεβασμό στα μέλη της ομάδας, τη δημιουργία μέσα από τη διασκέδαση. Να τους προτρέψουν να ασχοληθούν με τη ρομποτική, μια ενασχόληση που «εξασκεί χέρι και μυαλό». Να τους εμπνεύσουν να αγωνιστούν, να πιστέψουν στη δύναμη της ομάδας, να μοιραστούν τις γνώσεις τους με άλλους, να τολμήσουν το ακατόρθωτο, να αποτύχουν και να σηκωθούν πάλι, στοχεύοντας όλο και ψηλότερα. Ονειρεύονται όμως να εμπνεύσουν και επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν σε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή και στον επόμενο διαγωνισμό της First Lego League. Η νέα σεζόν ξεκινά στις 26 Αυγούστου και το θέμα θα είναι η τάξη του σχολείου Παγκοσμίως “World Class”. Όπως μας λέει ο κ. Μπουφίδης, «Τα παιδιά θα διαμορφώσουν τον τρόπο εκμάθησης όπως αυτά τον φαντάζονται. Ποιο είναι το μέλλον της διδασκαλίας; Οι ομάδες θα πρέπει να βρουν τις απαντήσεις και να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε τη γνώση και πως χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες τον 21ο αιώνα. Οι ομάδες θα διδάξουν στους ενήλικες για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θέλουν και πρέπει να διδάσκονται.» Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για μία ολοκαίνουργια τάξη, αυτήν του FLL World Class. Οι Robot Masters θα είναι παρόντες στην προσπάθεια να εμπνεύσουν όλα τα παιδιά της Ελλάδας!