Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της καινοτομίας
1o Βραβείο Τι να πρωτοσκεφτούμε; Το ζήτημα της επικινδυνότητας για τους περαστικούς, την αισθητική υποβάθμιση της πόλης, την νομιμότητα η ότι αυτή εδώ η κατασκευή για να γίνει, έπρεπε να πριονισθεί το δέντρο στις δύο πλευρές του, και να καρφωθεί στις άλλες δύο; Εδώ και αρκετούς μήνες που υπάρχει αυτό το “σαλόνι του μαγαζιού απέναντι”, […]
1o Βραβείο
Τι να πρωτοσκεφτούμε; Το ζήτημα της επικινδυνότητας για τους περαστικούς, την αισθητική υποβάθμιση της πόλης, την νομιμότητα η ότι αυτή εδώ η κατασκευή για να γίνει, έπρεπε να πριονισθεί το δέντρο στις δύο πλευρές του, και να καρφωθεί στις άλλες δύο; Εδώ και αρκετούς μήνες που υπάρχει αυτό το “σαλόνι του μαγαζιού απέναντι”, πόσοι «αρμόδιοι» πέρασαν από το σημείο αυτό και πόσοι δημότες; Τόσο πολύ έχουμε συνηθίσει στην ασχήμια που δεν την αντιλαμβανόμαστε και στην παρανομία που δεν της δίνουμε πια σημασία; Τελικά, μας αφορούν αυτά που γίνονται στην πόλη; Είμαστε απλοί επισκέπτες ή πολίτες της
…………………1ος, 2ος και 3ος έπαινος…………………
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο “Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις”, που κατάρτισαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΝ, δημιουργείται η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) και ρυθμίζονται τα μέσα και οι διαδικασίες λειτουργίας και ανάπτυξης της. (29/8/2006)
Πεντέμισι χρόνια πέρασαν από τότε που κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας». Άλλα τόσα πριν, για να σκεφτούν, διαβουλευτούν, προτείνουν, αντιπροτείνουν, συμπεράνουν, βεβαιώσουν και επαναβεβαιώσουν, κηρύξουν και αναγγείλουν.Στο μεταξύ η τεχνολογία τρέχει πριν από μας, αλλά όχι για μας.
Στον μεσοπόλεμο, τα δημόσια έργα που έγιναν σε ένα απέραντο μέρος με έλη, λίμνες και βάλτους, με αποξηράνσεις , κανάλια, τεχνικά έργα μετέτρεψαν την ενδοχώρα της πόλης, από μεγάλο πρόβλημα που ήταν, σε αυτό που λέμε τώρα «ο κάμπος της Θεσσαλονίκης» που για δεκαετίες τροφοδοτεί την πόλη με κάθε είδους αγαθά. Το τεράστιο μέγεθος των επενδύσεων σε μια χώρα φτωχή την εποχή εκείνη, δείχνει το μεγάλο έλλειμμα που έχει πια σήμερα σε ικανότητα, ηθική, πατριωτισμό, αυτό που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα.
Οι κάτοικοι της πόλης, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και της υπερτοπικής διοίκησης, ας καταλάβουν ότι όλα αυτά τα χρόνια που μας πέρασαν, η πόλη οπισθοδρόμησε, γιατί λοξοδρόμησε η σκέψη τους και η επικοινωνιακή διαχείριση όλων των προβλημάτων αντικατέστησε την ουσία. Η πόλη έχει δυνατότητες, έχει ικανούς ανθρώπους. Αν η συλλογική συνείδηση αντικαταστήσει το ατομικό συμφέρον και αν η υπευθυνότητα αντικαταστήσει τον λαϊκισμό, τότε μπορούμε να ελπίζουμε. Κάποια πρώτα σημάδια έχουν φανεί…