Parallax View

Θεσσαλονίκη: Μία αρχιτεκτονική πρόταση για ένα Skatepark στην πόλη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει παντελής απουσία ενός τέτοιου χώρου στην πόλη αναγκάζοντας τα άτομα να εξασκούνται σε χώρους ακατάλληλους - Δείτε γραφικά της πρότασης

Parallaxi
θεσσαλονίκη-μία-αρχιτεκτονική-πρότα-1096083
Parallaxi

Λέξεις: Αναστάσης Κατσάρας

Το New Waterfront Thessaloniki Skatepark είναι μία πρόταση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενός χώρου, που θα φιλοξενεί άτομα που ασχολούνται με το αγαπημένο τους hobby όπως Skateboarding, BMX, Rollerblading, Scooter κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει παντελής απουσία ενός τέτοιου χώρου στην πόλη αναγκάζοντας τα άτομα να εξασκούνται σε χώρους ακατάλληλους, κοντά ή μέσα σε δρόμους, δίπλα σε ανυποψίαστους περαστικούς, οδηγώντας τα σε συνεχή τριβή με τους κατοίκους και την διοίκηση, ρισκάροντας την σωματική τους ακεραιότητα και βιώνοντας μία αίσθηση περιθωριοποίησης. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις του κόσμου που δεν διαθέτουν αντίστοιχο χώρο, ενώ παράλληλα είναι και από τις ελάχιστες της Ελλάδος. Μερικά παραδείγματα κοντινών πόλεων στη Θεσσαλονίκη που κατέχουν χώρους αφιερωμένους σε αυτές τις ασχολίες είναι: Λάρισα, Βόλος, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά, Δράμα, Ιωάννινα, Φλώρινα αλλά και Νέα Καλλικράτεια και Μουδανιά.

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται για να κάνει την αρχή ώστε να χτιστούν περισσότεροι τέτοιοι χώροι, να δώσει μία πρώτη ανάσα σε αυτήν την κοινότητα και την αναγνώριση που της αξίζει, μιας και πλέον το Skateboarding και το BMX είναι ολυμπιακά αθλήματα.

Ο σχεδιασμός του πάρκου έγινε για να ικανοποιήσει τις λειτουργικές παραμέτρους των δραστηριοτήτων και με γνώμονα την εναρμόνισή του στην νέα παραλία και την αισθητική προσφορά του στον χώρο, εμπνευσμένος από την θάλασσα και τις κυματοειδείς μορφές της.

To πάρκο παρουσιάζει μία υψομετρική διαβάθμιση μέσω βύθισης μέρους του πάρκου (όπου παρουσιάζονται οι έντονες κλίσεις) κατά ένα μέτρο και έχει περιμετρικά φύτευση στο μεγαλύτερο του μέρος δημιουργώντας ένα ασφαλές φυσικό όριο για τα ανυποψίαστα περαστικά άτομα.

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε αποτελείται από τέσσερα χρώματα τα οποία προσιδιάζουν στην άμμο, στην θάλασσα και το βάθος της και στο ηλιοβασίλεμα το οποίο είναι ακράδαντα συνδεδεμένο με το χώρο.

Το πάρκο δημιουργήθηκε από τον Αναστάση Κατσάρα, αρχιτέκτονα μηχανικό και skateboarder που χρησιμοποίησε ανατροφοδότηση από επαγγελματίες διεθνούς εμβέλειας του BMX και Skateboarding.

*Ο Αναστάσης Κατσάρας είναι αρχιτέκτονας και skateboarder

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα