Parallax View

Θρανία για ενηλίκους

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Μια δεύτερη ευκαιρία στην παιδεία και την απόκτηση πτυχίου θα έχουν αυτή τη χρονιά οι Θεσσαλονικείς που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, καθώς ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πυλαίας – Χορτιάτη. Το ΣΔΕ Πυλαίας – Χορτιάτη απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
θρανία-για-ενηλίκους-28278
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
second-chance-schooling-1.jpg

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Μια δεύτερη ευκαιρία στην παιδεία και την απόκτηση πτυχίου θα έχουν αυτή τη χρονιά οι Θεσσαλονικείς που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, καθώς ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πυλαίας – Χορτιάτη. Το ΣΔΕ Πυλαίας – Χορτιάτη απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τα οποία έχουν απολυτήριο δημοτικού, αλλά δεν έχουν φοιτήσει ή δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο. Πρόκειται για δωρεάν δημόσιο σχολείο, το οποίο παρέχει τη βασική, υποχρεωτική εκπαίδευση προσφέροντας τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Πυλαίας-Χορτιάτη ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014 με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μαζί με άλλα τρία για το νομό Θεσσαλονίκης και ένα για το νομό Εύβοιας. Ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 58 ΣΔΕ ανά την επικράτεια, συνεχίζοντας ένα θεσμό που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000 με το πρώτο ΣΔΕ στο Περιστέρι στην Αθήνα. Πρόκειται για δωρεάν δημόσιο σχολείο το οποίο υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στεγάζεται σε χώρους που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και συγκεκριμένα στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αποκτώντας επίσημο τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Όπως σημειώνει η διευθύντρια του ΣΔΕ, κ. Αγορίτσα Παπαχατζή, «Καθώς πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπάρχουν σε πολλές χώρες αλλά η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα όπου τα ΣΔΕ δίνουν τίτλο σπουδών ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των ΣΔΕ μπορούν να συνεχίσουν στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, σε ΕΠΑΛ ή Γενικό Λύκειο, και φυσικά και στο Πανεπιστήμιο, όπως έχουν κάνει μερικοί από αυτούς και τη φετινή χρονιά.» Η φοίτηση διαρκεί δύο σχολικά χρόνια και τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 16:30 με 20:30 το απόγευμα, με σύνολο 25 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει η κ. Παπαχατζή, «Το πρόγραμμα σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ευέλικτο, καινοτόμο και εναλλακτικό. Δεν έχουμε βιβλία και συγκεκριμένη ύλη, ούτε εξετάσεις και βαθμούς παρά μόνο περιγραφική αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτές διαμορφώνουν το περιεχόμενο των μαθημάτων ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων και χρησιμοποιούν μεθόδους διδασκαλίας της μη τυπικής μάθησης που στηρίζονται στη συνεργασία, τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης και τις διαθεματικές προσεγγίσεις. Στα ΣΔΕ οι εκπαιδευόμενοι δεν αποκτούν μόνο σύγχρονες γνώσεις αλλά παράλληλα αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, π.χ. τις κοινωνικές, όπως επικοινωνία, συνεργασία, επίλυση προβλημάτων, αλλά και τη δεξιότητα του να μαθαίνω πώς να μαθαίνω κ.λπ. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ενήλικες στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη και στην βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή τους.»

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 8 γραμματισμούς: το γλωσσικό (Ελληνικά), τον αριθμητικό, τον πληροφορικό, τον αγγλικό, τον κοινωνικό, τον περιβαλλοντικό, τον επιστημονικό και τον αισθητικό, ενώ 3 ώρες την εβδομάδα γίνονται διαθεματικά σχέδια δράσης (projects). Επίσης, πραγματοποιούνται συνεργασίες και διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Μια άλλη καινοτομία των Σχολείων είναι επίσης ότι υπάρχει σύμβουλος ψυχολόγος και σύμβουλος σταδιοδρομίας, οι οποίοι στηρίζουν τους εκπαιδευόμενους με τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για τους μαθητές, όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαχατζή, θα είναι το γεγονός ότι «Μέσα σε 2 χρόνια μόνο, χωρίς το άγχος των εξετάσεων και των βαθμών, θα ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, αποκτώντας ισότιμο απολυτήριο Γυμνασίου. Θα έχουν εμπλουτίσει και επικαιροποιήσει τις γνώσεις τους, θα έχουν αναπτύξει σύγχρονες δεξιότητες, θα έχουν καλλιεργήσει θετικές στάσεις απέναντι στη δια βίου μάθηση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση, θα έχει αλλάξει η αυτοεικόνα τους και θα έχει τονωθεί η αυτοεκτίμησή τους. Θα εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες και θα έχουν υποστηριχθεί στην κοινωνική και οικονομική τους ένταξη και ανέλιξη. Θα έχουν τη δυνατότητα για εκπαιδευτικές επισκέψεις όπως και να παρακολουθήσουν μαθήματα και να συμμετέχουν δωρεάν στις εξετάσεις για το ECDL.»

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται κάθε απόγευμα, 17:00 με 20:00, στο ΣΔΕ Πυλαίας-Χορτιάτη που στεγάζεται στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας, στο τέρμα των λεωφορείων 11 του ΟΑΣΘ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-307641 και www.facebook.com/sdepylaias.hortiati.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα