Featured

Τι γίνεται με τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου με αφορμή την χθεσινή πυρκαγιά γράφει για τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων

Parallaxi
τι-γίνεται-με-τα-αυτοτελή-τμήματα-πολι-769387
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Facebook Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Λέξεις: Δημήτρης Παπαγεωργίου

Με αφορμή την χθεσινή πυρκαγιά που ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο άμεσα στην περιοχή Πουρνάρι ανάμεσα στην Πυλαία και το Πανόραμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε όλους πλέον ότι τόσο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής όσο και η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον (κυρίως από την δημιουργία δεκάδων παράνομων χωματερών εντός του Δήμου) είναι δύο παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά σε περιοχές περιαστικές όπως η Πυλαία, το Πανόραμα και ο Χορτιάτης με έντονη βλάστηση και φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, η πολιτεία διακρίνοντας ότι η πρόκληση πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια αποκτά μόνιμο χαρακτήρα σε όλη την επικράτεια της χώρας με τον νόμο 4662/2020 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 21 θεσπίζει τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας τα οποία υπάγονται στην άμεση αρμοδιότητα του εκάστοτε Δήμου.

Τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων οφείλουν να συντάσσουν τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για φυσικές, τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές εντός της χωρικής Επικράτειας του Δήμου και παράλληλα να τηρούν και να κοινοποιούν σε μηνιαία βάση στον Περιφερειακό Συντονιστή επικαιροποιημένη κατάσταση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, των μέσων και υλικών πολιτικής προστασίας, παρακολουθώντας το επίπεδο ετοιμότητάς τους.

Δηλαδή, με τον νόμο 4662/2020 δίνεται η δυνατότητα στου Δήμους να συγκροτήσουν άμεσα Αυτοτελή Τμήματα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων υπαγόμενα απευθείας στους Δημάρχους.

Σίγουρα ο νόμος αυτός κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να κινηθούν άμεσα όταν διαπιστώσουν ένα φαινόμενο να εξελίσσεται έντονα. Παρόλα αυτά, οι Δήμοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν αυτή την ευθύνη, έχουν τα μέσα, τα εργαλεία, την οικονομική δυνατότητα και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να συγκροτήσουν ένα Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας; Κατά την προσωπική μου άποψη, λίγοι είναι μέχρι στιγμής οι Δήμοι στον Νομό Θεσσαλονίκης που έχουν την δυνατότητα να συγκροτήσουν στην πραγματικότητα ένα Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας πλήρως λειτουργικό και οργανωμένο ειδικά την στιγμή της εξέλιξης του φαινομένου. Θετικά παραδείγματα αποτελούν ο Δήμος Καλαμαριάς ο οποίος χθες άμεσα έθεσε σε ετοιμότητα τον δικό του εξοπλισμό αλλά και τους υπαλλήλους του σε περίπτωση έντασης του φαινομένου στο Πανόραμα (εικόνα 1).

Εικόνα 1: Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς

Για αυτό πιστεύω ότι οι Δήμοι πρέπει να κινηθούν ως εξής :

  1. Να πιέσουν την πολιτεία προκειμένου να τους διαθέσει κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσουν τα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας
  2. Να προβούν άμεσα σε μνημόνια ενεργειών με όμορους Δήμους σε συνεργασία με τους εθελοντές και την πυροσβεστική
  3. Να προβούν άμεσα στον καθαρισμό δημοτικών εκτάσεων που έχουν γίνει παράνομα χώροι εναπόθεσης μπαζών και απορριμμάτων
  4. Να προνοήσουν για την δημιουργία των απαραίτητων αντιπυρικών ζωνών στα δάση που είναι υπό την επιμέλεια τους
  5. Να ενημερώσουν τους πολίτες σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο για τα σημεία μαζικής συγκέντρωσης σε περίπτωση εκκένωσης ενός οικισμού

**Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΑΠΘ)

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα