Τι είδαν οι Γερμανοί στην Polis μας

Για το τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν προγραμματισμένη η 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση, διοργάνωση του γενικού προξενείου της ΟΔΓ στη Θεσσαλονίκη, της πρεσβείας στην Αθήνα, της Helexpo και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για μια διήμερη εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης POLIS, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ περιφερειών, δήμων και […]

Χριστίνα Ταχιάου
τι-είδαν-οι-γερμανοί-στην-polis-μας-8717
Χριστίνα Ταχιάου
1.jpg

Για το τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν προγραμματισμένη η 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση, διοργάνωση του γενικού προξενείου της ΟΔΓ στη Θεσσαλονίκη, της πρεσβείας στην Αθήνα, της Helexpo και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για μια διήμερη εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης POLIS, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ περιφερειών, δήμων και πολιτών των δυο χωρών καθώς και γνωριμία επιχειρηματιών με άξονες τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό. Κυρίως, δε, τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Σημειωτέον ότι ο άνθρωπος που οραματίστηκε και πέτυχε τη διοργάνωση της ΔΕΘ το 1926 ονομαζόταν Νικόλαος Γερμανός.

Το προξενείο που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης είχε αρχίσει την προετοιμασία πριν μήνες. Ο φετινός Οκτώβριος, όμως, έφερνε το ένα γεγονός πάνω στο άλλο, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην παρέλαση που, από μια ασύλληπτη ειρωνεία της τύχης, διαδραματίστηκαν κάτω από το κτίριο του γερμανικού προξενείου, στην παραλιακή. Βλέπετε, εκεί ακριβώς ήταν στημένη η εξέδρα απ΄την οποία αποχώρησαν οι άρχοντες. Ακολούθησε το θρίλερ των Καννών και το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο. Το πρωί της Πέμπτης βρήκε μια χώρα σε νευρική κρίση. Στις 8.30, στο Μακεδονία Παλάς, οι γερμανοί «επίσημοι» μας περίμεναν για μια πρώτη γνωριμία με δημοσιογράφους.

Ήταν εκεί, στην ώρα τους. Οικοδεσπότης ο πρόξενος, Wolfgang Hoelsch – Obermeier. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Hans – Joachim Fuchtel. Από κοντά, παράγοντες της αυτοδιοίκησης, όλοι ανοιχτοί να μιλήσουν και, κυρίως, να ακούσουν. Καμιά αιχμή, καμιά ειρωνεία, καμιά ένδειξη ότι μας θεωρούν παρίες στην Ευρώπη, αταίριαστους, τεμπέληδες και άχρηστους. Το αντίθετο. Δήλωσαν ότι θέλουν Έλληνες στη Γερμανία, ότι επαγγελματίες όπως γιατροί, μηχανικοί, εξειδικευμένοι χτίστες είναι καλοδεχούμενοι. Ότι υπάρχει πρόβλημα με τους δικούς τους νέους που σταματούν το σχολείο. Ότι έχουν πολλούς μετανάστες όχι καλά καταρτισμένους. Ότι θέλουν μορφωμένους ανθρώπους. Ότι πολλοί Γερμανοί γιατροί πηγαίνουν να δουλέψουν στην Ελβετία γιατί θεωρούν τις συνθήκες καλύτερες. Ότι έχουν κι αυτοί χωριά όπου οι γιατροί δεν θέλουν να μείνουν γιατί προτιμούν να ζουν σε πόλεις. Ότι θέλουν νοσηλευτικό προσωπικό για τα γηροκομεία τους.

Όσο για τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί λίγες ώρες πριν; Οι Έλληνες να διευκρινήσουν την κατάσταση, να λύσουν μόνοι τους το πώς θέλουν να ζήσουν. Βλέπετε, είχαν περάσει μόλις 8 ώρες αφότου Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν «καθαρίσει» το Γιώργο και μόλις 4 αφότου ο Βαγγέλης είχε αναλάβει μες το χάραμα να πετάξει τα βρωμόνερα του δημοψηφίσματος.

Η συνάντηση άρχισε το πρωί της Παρασκευής, σ’ ένα κλίμα πολύ περίεργο. Με τη χώρα να είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη, με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην άβυσσο, με το ένα χέρι να κρατά ευρώ και το άλλο τη δραχμή. Με τους δημάρχους και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να είναι απόντα. Ελάχιστοι παρεβρέθηκαν στη συνάντηση αυτό το διήμερο, λες κι έχουν κάθε μέρα την ευκαιρία να συναντούν γερμανούς υφυπουργούς, περιφερειάρχες, δημάρχους, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες. Στο περιθώριο, βεβαίως, έγιναν κάποιες συναντήσεις, αλλά ήταν απογοητευτική η απουσία τους από τα πάνελ.

Αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του. Ο δήμαρχος μιας επαρχιακής πόλης, μαθημένος να συνομιλεί με τους ντόπιους παράγοντες και να αναλώνεται σε κουβέντες κοντόφθαλμων πολιτικών όπου τα ευρώ από την Ευρώπη «μοιράζονταν» μ’ ένα κλείσιμο ματιού, δεν νιώθει άνετα στη συναναστροφή με τους Γερμανούς που έχουν την απαίτηση ο συνομιλητής τους να είναι ακριβής και συγκεκριμένος.

Από την άλλη, η απουσία του κράτους και των περιπτέρων των υπουργείων, των αυτοδιοικήσεων και των οργανισμών έκανε τη φετινή POLIS να μοιάζει απομεινάρι της εποχής της θλιβερής παρακμής των τελευταίων δεκαετιών.

Ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε Έλληνες να αξιοποιήσουν δυνατότητες εκπαίδευσης στη Γερμανία ενώ ανακοίνωσε ότι 15 γιατροί από τη Θεσσαλονίκη δήλωσαν την περασμένη Πέμπτη έτοιμοι να εγκατασταθούν και να δουλέψουν στη Γερμανία. Ομολογώ ότι ο αριθμός μου φάνηκε πάρα πολύ χαμηλός σε σχέση με τα δραματικά ρεπορτάζ που μεταδίδονται στην Ελλάδα.

Τα διάφορα πάνελ της συνάντησης είχαν μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Θα σταθώ σε αυτό του τουρισμού, που πραγματικά με σόκαρε. Κι όχι μόνο εμένα. Ο Guy Feaux de la Croix, επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας, επεσήμανε ότι θα περίμενε σε αυτό το πάνελ τον τετραπλάσιο κόσμο απ’ ότι στο πάνελ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κι αυτό επειδή ο τουρισμός αποδίδει απείρως περισσότερα χρήματα στη χώρα απ’ ότι οι ΑΕΠ. Κι όμως, για τον τουρισμό είχε έρθει ελάχιστος κόσμος, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη οι Έλληνες πιστεύουμε ότι «ο ξένος θα έρθει επειδή ο τόπος μας είναι ωραίος κι έχουμε ήλιο». Η λέξη «τεχνογνωσία» για τον ιδιοκτήτη rooms to let παλιάς κοπής, είναι αχρείαστη.

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν στη συνάντηση, ήταν αυτή του μέλους της Task Force της Ε.Ε., Jens Bastian. Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Bastian διευκρίνησε ότι η Task Force δεν είναι τρόικα, δεν δίνει εντολές, αλλά συντονίζει την τεχνική υποστήριξη. Δίνει συμβουλές για την εκμετάλλευση μεγάλων ποσών χρηματοδοτήσεων. Όχι, δεν ήρθαν από μόνοι τους. Η δημιουργία αυτής της ομάδας κρούσης ήταν αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου που υποβλήθηκε στις 21 Ιουλίου στην Ε.Ε.

Η διήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε μες την αγωνία και την αβεβαιότητα που ζούμε. Οι Γερμανοί έφυγαν χωρίς να έχει, ακόμη, επιτευχθεί η συναίνεση. Ωστόσο, δεν υπήρξε δημοσίως η παραμικρή νύξη για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας απ’ το ευρώ ή για αλλαγή των δεδομένων στις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε μια τάση να σηκώνουμε το δάκτυλο» είπε ο περιφερειάρχης μιας ονειρεμένης περιοχής κοντά στο Μέλανα Δρυμό.

Καμάρωσα τους νέους δικηγόρους Άρη Καψάλη και Σπύρο Παναγόπουλο που μετείχαν σε πάνελ ως εισηγητές. Ο Γιώργος Τούλας κι ο Σπύρος Πέγκας ήταν ιδανικοί για να μιλήσουν για την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Η αρχαιολόγος Σουλτάνα Ζορπίδου με έπεισε ότι μπορεί να καθιερώσει την Καστοριά ως ξεχωριστό προορισμό. Ναι, υπάρχουν εδώ άνθρωποι ικανοί να αλλάξουν σελίδα.

Μαζί τους!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα