Τι λες εσύ για τον πολιτισμό;
Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού των φετινών Δημητρίων, με αφορμή την οριακή 49η διοργάνωση και εν όψει της επετειακής 50ης, η Parallaxi θα διεξήγε έρευνα γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τον ιστορικό πολιτιστικό φεστιβαλικό θεσμό του Δήμου. Με μια σειρά διεξοδικές συνεντεύξεις βασισμένες σε ένα αντιπροσωπευτικά επιλεγμένο δείγμα πολιτών, διερευνήθηκε […]
Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού των φετινών Δημητρίων, με αφορμή την οριακή 49η διοργάνωση και εν όψει της επετειακής 50ης, η Parallaxi θα διεξήγε έρευνα γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τον ιστορικό πολιτιστικό φεστιβαλικό θεσμό του Δήμου.
Με μια σειρά διεξοδικές συνεντεύξεις βασισμένες σε ένα αντιπροσωπευτικά επιλεγμένο δείγμα πολιτών, διερευνήθηκε ο βαθμός διείσδυσης και επιρροής του φεστιβαλικού θεσμού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, το κατά πόσο αποκρυσταλλωμένη και ξεκάθαρη είναι η εικόνα του, καθώς και οι βασικές πολιτιστικές ανάγκες της πόλης και οι αντιλήψεις του κοινού για ζητήματα πολιτισμού στον καιρό της κρίσης.
Δίνεται έτσι για πρώτη φορά η δυνατότητα σχηματισμού ενός πολιτιστικού προφίλ του μέσου Θεσσαλονικιού θεατή, μέσω των προτιμήσεων και των απόψεών του, καθώς και μια ευρεία καταγραφή των προσδοκιών γύρω από ζητήματα τέχνης και κουλτούρας στην πόλη σήμερα∙ τα δημοφιλέστερα είδη πολιτιστικής έκφρασης, την αναγνωρισιμότητα των προσωπικοτήτων του πολιτισμού στην πόλη, τη συχνότητα επισκέψεων σε χώρους πολιτισμού, τους τρόπους ενημέρωσης γύρω από ζητήματα πολιτισμού, την κριτική για την τοπική και την εθνική πολιτιστική πολιτική, την αξιολόγηση των πολιτιστικών φορέων της πόλης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ειδικούς ερευνητές της parallaxi σε δείγμα 500 ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και τα στοιχεία της θα τα επεξεργαστεί η εταιρία ερευνών To the Point. Παρουσιάστηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τα Δημήτρια ως αστικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ, χθες το μεσημερι στην αίθουσας Αιμίλιος Ριάλδης της ΔΕΘ.
Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα καταγραφής μέσω έρευνας των τάσεων, απόψεων και ιδεών των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τον θεσμό φεστιβαλικού χαρακτήρα, αλλά και τον πολιτισμό στην πόλη. Η έρευνα έγινε σε 508 πολίτες με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, στο ευρύτερο κέντρο και τις παρυφές του από τις 5-14 Σεπτεμβρίου. Έμφαση δόθηκε στο ενεργό κοινό 18-34. Την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας έκανε η εταιρία To The point.
Από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας είναι η στροφή σε μορφές τέχνης που κυριαρχεί η εικόνα (κινηματογράφος, μουσείο φωτογραφίας κλπ), η σχεδόν καθολική ενημέρωση για τα πολιτιστικά ζητήματα από το ίντερνετ και η απαξίωση των παραδοσιακών μέσων, η αποδοχή και η αναγνωρισιμότητα των Δημητρίων.