Τι να δείτε αυτό το Σαββατοκύριακο στο 55ο Φεστιβάλ
της Κύας Τζήμου Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβετε να δείτε όσα θέλετε αυτό στη διάρκεια του πρώτου φεστιβαλικού Σαββατοκύριακου. Σε μια διεστραμμένη επιλογή προγράμματος το Σάββατο προβάλλονται (χωρίς επαναληπτική προβολή) πέντε από τις εννιά συνολικά ειδικές προβολές (βλέπε πρεμιέρες) και ορισμένες συμπίπτουν τις ίδιες ώρες. Εντάξει το καταλαβαίνω, οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη πάρει […]
της Κύας Τζήμου
Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβετε να δείτε όσα θέλετε αυτό στη διάρκεια του πρώτου φεστιβαλικού Σαββατοκύριακου. Σε μια διεστραμμένη επιλογή προγράμματος το Σάββατο προβάλλονται (χωρίς επαναληπτική προβολή) πέντε από τις εννιά συνολικά ειδικές προβολές (βλέπε πρεμιέρες) και ορισμένες συμπίπτουν τις ίδιες ώρες. Εντάξει το καταλαβαίνω, οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη πάρει διανομή και θα τις δούμε στις αίθουσες. Παρόλα αυτά αυτή η “αναγκαστική” επιλογή με ξένισε αρκετά. Για να μη μιλήσω για το αδύνατον του να βρεις θέση σε μια ταινία πολυαναμενόμενη γενικότερα που προβάλλεται σε μια μόνο προβολή.
A Second Chance της Σουσάνε Μπίερ 104’- Δανία-Σουηδία
Ο Αντρέας, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός ντετέκτιβ, έχει πολλά στο κεφάλι του. Στο σπίτι, αυτός και η γυναίκα του, Άννε, βασανίζονται με τον νεογέννητο γιο τους, που από τη στιγμή που ξυπνάει δεν σταματάει να κλαίει. Εντω-μεταξύ, στη δουλειά, ο Αντρέας παλεύει να συμμαζέψει τον συνάδελφό του, Σίμον, που μόλις πήρε διαζύγιο και περνά τον περισσότερο καιρό σε στριπτιζάδικα, μεθυσμένος και έτοιμος για καυγά. Ώσπου μια νύχτα συμβαίνει κάτι αδιανόητο και μια ξαφνική τραγωδία βρίσκει τη μικρή οικογένεια. Όταν ο Αντρέας βλέπει τη ζωή του να αποσυντίθεται, κάνει μια επιλογή που θα οδηγήσει τον ίδιο αλλά και όσους ξέρει σ’ ένα αδιέξοδο ηθικής αταξίας
Παρακολουθώ την Δανέζα Σουζάνε Μπίερ από τότε που την ανακάλυψα για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από τότε δεν έχω χάσει ταινία της και τα κενά μου τα συμπλήρωσα στο αφιέρωμα που της είχε κάνει το 2010, το 51ο ΦΚΘ. Υπέροχα μελοδράματα αλλά και κομεντί με λεπτό χιούμορ συνθέτουν τη φιλμογραφία της Μπίερ που κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας το 2011 (“In a better world”). Δυο ταινίες της, το “Brother” και το “Όσα χάσαμε στις φλόγες” είναι αμερικανικές παραγωγές, η πρώτη ριμέικ της ταινίας της “Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου” με τον Τζέικ Τζίλενχαλ και η δεύτερη δικιά της σκηνοθεσία με τη Χάλι Μπέρι και τον Μπενίσιο ντελ Τόρο Η ταινία της “Ίσως, αύριο” βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011. Με μόνιμο στνεργάτη τον σεναριογράφο Anders Thomas Jensen, η Σουζάνε Μπίερ έχει αποκτήσει φήμη και εκτός των συνόρων της χώρας της. Φέτος παραδίδει 2 ταινίες, μια αμερικάνικη all star cast παραγωγή («Σερένα» και αυτήν γυρισμένη στην πατρίδα της, τη Δανία, που μάλλον θα υπερισχύσει σε όλα τα πεδία. Στο «Second Chance» συνεργάζεται και πάλι με τον αγαπημένο της (και μας) μόνιμο σεναριογράφο Anders Thomas Jensen και τους Ούλριχ Τόμσεν και Νικολάι Κόστερ Βαλντάου (ναι o Δανός Τζέιμι Λάνιστερ του «Game of Thrones”) σε ένα αστυνομικό δράμα που εξελίσσεται σε οικογενειακό, που είναι και το κατ΄εξοχήν πεδίο δράσης της Μπίερ.
Ολύμπιον: Σάββατο 1/11 – 20:00
Η φυλή / Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι, 130′- Ουκρανία
Δίχως υπότιτλους, δίχως διαλόγους, το φιλμ μπαίνει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία με δικούς της κώδικες. Εικόνες βουβές που αφηγούνται μια ιστορία βίας και ενηλικίωσης. Γιατί η αγάπη και το μίσος δεν χρειάζονται λέξεις για να εκφραστούν.
Πρώτη μεγάλου μήκου ταινία του 40χρονου σκηνοθέτη που έχει διαπρέψει με 5 μέχρι στιγμής ταινίες μικρού μήκους και έχει εργαστεί σε κινηματογραφικά στούντιο στο Κίεβο και στην Αγία Πετρούπολη (στα Στούντιο Λένφιλμ).
Μεγάλο Βραβείο της «Εβδομάδας της Κριτικής», Βραβείο Οραματιστή από την France 4, Βραβείο του Ιδρύματος Gan για την υποστήριξη της διανομής– Φεστιβάλ Καννών 2014, Βραβείο «Επόμενο Κύμα» – Austin Fantastic FF 2014, USA
Ολύμπιον: 1/11, 15:00 Φρίντα Λιάππα: 2/11, 17:30
Χειμερία νάρκη / Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν 196’-Τουρκία
Επίσημη συμμετοχή της Τουρκίας στα ξενόγλωσσα όσκαρ και ο φετινός Χρυσός Φοίνικας των Καννών. Κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του μικρού ξενοδοχείου του στην Κεντρική Ανατολία, ένας πάμπλουτος παλαίμαχος ηθοποιός συναναστρέφεται μόνο τη γυναίκα του και την αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της. Το χειμώνα το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ένα καταφύγιο, αλλά και ένα αναπόφευκτο μέρος που πυροδοτεί έχθρες…
Αγαπημένος του Φεστιβάλ των Καννών, εδώ και χρόνια ο Τζεϊλάν δεν φε΄τγει σχεδόν ποτέ από κει αβράβευτος. Το “Μακριά” κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών 2002. Η ταινία “Κλίματα αγάπης” έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 2006, ενώ οι “Tρεις πίθηκοι” κέρδισαν το Bραβείο Kαλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Kαννών 2008 και το “Κάποτε στην Ανατολία” κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2011.
Φέτος του δόθηκε ο Χρυσός Φοίνικας & το Βραβείο FIPRESCI. Η ταινία κρατάει λίγο λιγότερο από την πραγματική χειμέρια νάρκη των αρκούδων αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την δούμε παραμένοντας ξύπνιοι. Απαραίτητος ένας δυνατός καφές πριν εισέλθετε στην αίθουσα του Ολύμπιον. 196 λεπτά είναι αυτά.
Ολύμπιον, Σάββατο, 1/11, 2014 – 22:15
Με βήμα γοργό / Νιλς Άρντεν Όπλεφ – 108’, Δανία
Σε μια ιδιόρρυθμη μικρή πόλη στις παρυφές των πάντων, ο 14χρονος Μάρτιν ετοιμάζεται για μία από τις πιο επίσημες μεταβατικές φάσεις από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή: τη θεία κοινωνία. Βρισκόμαστε στο 1976, παντού υπάρχει μουσική και οι ορμόνες οργιάζουν. Αλλά μέσα σ’ όλα αυτά, η μητέρα του Μάρτιν ξαφνικά πεθαίνει και ο τραγικός της θάνατος θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα που όχι μόνο θ’ αλλάξει τη ζωή του Μάρτιν για πάντα, αλλά και θα επηρεάσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία
Το “Κορίτσι με το τατουάζ”, που βασίστηκε στη δημοφιλή τριλογία αστυνομικού μυθιστορήματος του Στιγκ Λάρσον, είναι η πέμπτη και πιο γνωστή ταινία του Όπλεφ, που κέρδισε βραβεία BAFTA –τα βρετανικά Όσκαρ– και σημείωσε παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία.
JOHN CASSAVETES: Σάββατο, 1/11 – 17:30 FRIDA LIAPPA: Κυριακή, 9/11- 18:30
Σ’ ένα δρόμο του Παλέρμο / Έμα Ντάντε- 94’- Ιταλία-Ελβετία-Γαλλία
Κυριακή απόγευμα. Ο σιρόκος φυσάει ανελέητα στο Παλέρμο όταν η Ρόζα και η Κλάρα, που φθάνουν εκεί για να γιορτάσουν το γάμο ενός φίλου, χάνονται στους δρόμους της πόλης και καταλήγουν σ’ ένα αδιέξοδο: στην οδό Καστελάνα Μπαντιέρα. Ταυτόχρονα, ένα ακόμη αμάξι με οδηγό τη Σαμίρα, όπου βρίσκεται στριμωγμένη η οικογένεια Καλαφιόρε, μπαίνει στον ίδιο δρόμο από την αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε η Ρόζα, που κάθεται πίσω απ’ το τιμόνι του Μουλτιπλά, ούτε η Σαμίρα, μια ηλικιωμένη και πεισματάρα γυναίκα που οδηγεί ένα Πούντο, έχει σκοπό να δώσει προτεραιότητα στην άλλη.Πέφτει το βράδυ, κι έπειτα η νύχτα, αλλά οι δύο γυναίκες, που αντιστέκονται στην πείνα, στη νύστα και στη δίψα, φαίνεται να υπακούουν πια σ’ ένα παράλογο πείσμα, καθώς επιμένουν να μη δίνει ούτε η μία ούτε η άλλη προτεραιότητα…
Πρόκειται για μια πολύ ειδική περίπτωση αυτή της 47χρονης, Έμμα Ντάντε με τη θεατρική παιδεία και τις υποκριτικές σπουδές Το πρώτο της μυθιστόρημα, Via Castellana Bandiera, κέρδισε τα ιταλικά βραβεία λογοτεχνίας «Vittorini» και «Super Vittorini» το 2009. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της είναι και η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία και εντυπωσίασε στα φεστιβάλ του κόσμου, αποσπώντας 5 διακρίσεις στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.: Coppa Volpi Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Elena Cotta) – Lina Mangiacapre Award- Pasinetti Award- Soundtrack Stars Award- Vittorio Veneto Film Festival Award – Special Mention αλλά και Βραβείο «Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» Καλύτερης Πρώτης Ταινίας – Γκέτεμποργκ IFF 2014, Σουηδία
FRIDA LIAPPA: Σάββατο, 1/11 – 17:45 OLYMPION:Κυριακή, 9/11 – 15:45
Καληνύχτα μαμά / Βερόνικα Φραντς, Σεβερέν Φιαλά, 99′ – Αυστρία
Οι σχέσεις δύο αγοριών με τη μητέρα τους δοκιμάζονται σ’ αυτό το αιχμηρό ψυχολογικό θρίλερ. To Καληνύχτα μαμά είναι ένα φιλμ που μοιάζει να χτίζεται πάνω σε μια σειρά από κινηματογραφικούς κανόνες, μόνο και μόνο για να τους ανατρέψει ολοκληρωτικά στην πορεία. Παιγνιώδες και απρόβλεπτο, ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα ειρωνικό, το φιλμ των Φραντς και Φιαλά ορίζει το δικό του κινηματογραφικό είδος, παίζοντας με τις προσδοκίες μας από την αρχή ώς το τέλος.
Η 49χρονη Βερόνικα Φραντς είναι πρώην δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα κινηματογράφου, πρώην βοηθός σκηνοθέτις, πρώην υπεύθυνη κάστινγκ, πρώην φοιτήτρια φιλοσοφίας, και πρώην πωλήτρια. Παραμένει συν-σεναριογράφος και καλλιτεχνική συνεργάτις σε όλες τις ταινίες του Ούλριχ Ζάιντλ μετά τον “Επιστήθιο φίλο” (1997).Καθόλου περίεργο λοιπόν που ο Ζάιντλ ανέλαβε την παραγωγή αυτής της ταινίας που προβλέπεται να είναι μια από τις πιο σκληρές του Φεστιβάλ. Ο συν-σκηνοθέτης της μέχρι στιγμής μετράει έξι ταινίες για το πετρέλαιο, μια ταινία «τραίνου» και ένα «δέρμα ελέφαντα» (2009, σε συν-σκηνοθεσία της Ούλρικε Πούτσερ). Συν-σκηνοθέτησε με τη Bερόνικα Φραντς το ντοκιμαντέρ Kern, για τον θρυλικό ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραγωγό Πέτερ Κερν. Εργάζεται και στον Ερυθρό Σταυρό.
OLYMPION: Κυριακή, 2/11- 18:00 FRIDA LIAPPA: Δευτέρα, 3/11 – 15:30
Σίβας / Κάαν Μυζντετζί 98’ Τουρκία-Γερμανία
Με φόντο ένα ζοφερό χωριό της Ανατολίας στην Ανατολική Τουρκία, η ταινία Σίβας αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Ασλάν, κι ενός ταλαιπωρημένου από τις κυνομαχίες σκύλου, που δένονται με μια δυνατή φιλία αφότου ο Ασλάν βρίσκει τον Σίβας εγκαταλειμμένο σ’ ένα χαντάκι, γεμάτο πληγές κι έτοιμο να πεθάνει. Μέχρι που ο μικρός αποφασίζει να εντυπωσιάσει το κορίτσι της καρδιάς του εις βάρος του καινούργιου του φίλου.
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Φεστιβάλ Βενετίας 2014, Ιταλία
Το μ.μ. ντοκιμαντέρ του Babalar ve οgulları, με θέμα τις κυνομαχίες στην κεντρική Ανατολία, λειτούργησε ως βάση για την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, Σίβας. Στο μοντάζ βρίσκουμε το όνομά του δικού μας Γιώργου Μαυροψαρίδη.
STAVROS TORNES:Σάββατο, 1/11 – 23:00 STAVROS TORNES: Πέμπτη, 6/11 – 23:00
Magical Girl / Κάρλος Βερμούτ-127’- Ισπανία-Γαλλία
Ένα άρρωστο κορίτσι, ένας απεγνωσμένος πατέρας, μια γυναίκα που χάνει τον εαυτό της κι ένας άντρας που βγαίνει από την φυλακή. Οι διαδρομές τους ενώνονται στη διάρκεια της κινηματογραφικής αφήγησης. Το Μαγικό κορίτσι στήθηκε από έναν βετεράνο κομίστα κια δημιουργό δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Jelly Jam. Ίσως αυτή η εμπειρία του σκηνοθέτη βοηθά την ταινία να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας της καρέ καρέ με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
«Χρυσό κοχύλι» Καλύτερης Ταινίας, «Αργυρό κοχύλι» Καλύτερης Σκηνοθεσίας San Sebastián 2014
OLYMPION: Κυριακή, 2/11, 15:00 FRIDA LIAPPA: Δευτέρα, 3/11 – 18:30
Δύο Μέρες, Μια Νύχτα των Ζαν Λικ και Πιερ Νταρντέν 94’- Βέλγιο-Γαλλία-Ιταλία-Ολλανδία
Για τους αδελφούς Νταρντέν τι να πω. Δυο από τους πιο αξιόπιστους και ευαισθητοποιημένους κινηματογραφιστές που εξέλιξαν το cinema verite αρκετά βήματα στο μέλλον σκηνοθετούν την καλύτερη γαλλίδα ηθοποιό της γενιάς της επικεντρώνοντας στο θέμα της κρίσης και της ανεργίας που αυτή συνεπάγεται. Στο «Δύο Μέρες, Μια Νύχτα» η Μαριόν Κοτιγιάρ υποδύεται μια γυναίκα που μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους της, να παραιτηθούν από το εταιρικό τους μπόνους, έτσι ώστε να εκείνη να γλυτώσει την απόλυση. Δίπλα στη Μαριόν οι εξαιρετικοί Ολιβιέ Γκουρμέ και Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε.
OLYMPION: Κυριακή, 2/11 – 20:15
Difret / Ζερέσενεϊ Μπερχάνε Μεχάρι – 99’ Αιθιοπία
Τρεις ώρες έξω από την Αντίς Αμπάμπα, ένα έξυπνο 14χρονο κορίτσι επιστρέφει σπίτι απ’ το σχολείο, όταν έφιπποι άνδρες τής επιτίθενται και την απαγάγουν. Η γενναία Χιρούτ αρπάζει ένα ντουφέκι και προσπαθεί να δραπετεύσει, αλλά καταλήγει να σκοτώσει τον άνδρα που προοριζόταν για σύζυγός της. Στο χωριό της, η πρακτική της απαγωγής με σκοπό το γάμο είναι συνηθισμένη και μια από τις παλαιότερες παραδόσεις της Αιθιοπίας. Η Μεαζά Ασενάφι, μια χειραφετημένη και πεισματάρα νεαρή δικηγόρος έχει έρθει από την πόλη για να υπερασπιστεί τη Χιρούτ και να υποστηρίξει πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα. (*Η λέξη «ντιφρέτ» στα αιθιοπικά έχει διπλή σημασία: «θαραλλέος», αλλά και «θύμα βιασμού».
Βραβείο Κοινού, Sundance IFF 2014, USA Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Βερολίνου 2014, Γερμανία Επίσημη υποψηφιότητα της Αιθιοπίας στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης ταινίας.
Γέννημα-θρέμμα της Αιθιοπίας, ο Μεχάρι μετοίκησε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει κινηματογράφο. Αργότερα, ίδρυσε την εταιρία Haile Addis Pictures για να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το Ντιφρέτ. Στην πρώτη του αυτή απόπειρα την εκτέλεση παραγωγής ανέλαβε η Αντζελίνα Τζολί.
JOHN CASSAVETES: Κυριακή, 2/11 – 14:30 JOHN CASSAVETES:Κυριακή, 9/11- 17:30
A Blast/ Η Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα 83′-Ελλάδα, Γερμανία,Ολλανδία
Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.
Μετά την αξιόλογη «Χώρα Προέλευσης», ο Σύλλας Τζουμέρκας φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει τις εντυπώσεις με το «A Blast» που έκανε παγκόσμια πρώτη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ένα ουσιαστικά one woman show με την Αγγελική Παπούλια που οδηγείται σε εκρηκτικές καταστάσεις στο παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης. Μαζί της οι Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης και Μάκης Παπαδημητρίου.
TONIA MARKETAKI: Κυριακή 2/11 – 19:30