Τι να δείτε στο 55ο Φεστιβάλ στις 5 & 6/11

Λεβιάθαν / Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ – 141′, Ρωσία Ο Κόλια ζει σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στη θάλασσα Μπάρεντς στη Βόρειο Ρωσία. Έχει ένα ιδιόκτητο συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα στο σπίτι του, όπου ζει με τη νεαρή γυναίκα του, Λίλια, και τον Ρόμα, γιο του απ’ τον προηγούμενό του γάμο. Ο Βαντίμ Σελεβγιάτ, ο δήμαρχος της πόλης, […]

Κύα Τζήμου
τι-να-δείτε-στο-55ο-φεστιβάλ-στις-5-6-11-31186
Κύα Τζήμου
leviathan.jpg

Λεβιάθαν / Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ – 141′, Ρωσία

Ο Κόλια ζει σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στη θάλασσα Μπάρεντς στη Βόρειο Ρωσία. Έχει ένα ιδιόκτητο συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα στο σπίτι του, όπου ζει με τη νεαρή γυναίκα του, Λίλια, και τον Ρόμα, γιο του απ’ τον προηγούμενό του γάμο. Ο Βαντίμ Σελεβγιάτ, ο δήμαρχος της πόλης, θέλει να του πάρει την επιχείρηση, το σπίτι και τη γη. Πρώτα προσπαθεί να τα εξαγοράσει, αλλά ο Κόλια δεν αντέχει να χάσει ό,τι έχει και δεν έχει – όχι μόνο τη γη, αλλά και την ομορφιά που τον περιβάλλει από τη μέρα που γεννήθηκε. Κι έτσι, ο Βαντίμ Σελεβγιάτ αρχίζει να γίνεται πιο επιθετικός…

Η ταινία έλαβε το βραβείο σεναρίου στις φετινές Κάννες και το βραβείο καλύτερου διεθνούς φιλμ στο Φεστιβάλ του Μονάχου και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ρωσίας στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο βραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Νοβοσιμπίρσκ (1984) και στη Σχολή Υποκριτικής GITIS της Μόσχας (1990). Συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 2003 σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “Η επιστροφή”, η οποία απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβεύτηκε ως η Ευρωπαϊκή Αποκάλυψη της Χρονιάς στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία. Η επόμενη ταινία του, “Η αποξένωση”, συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών το 2007, όπου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Κονσταντίν Λαβρονένκο). Πέρσι στο Φεστιβάλ είδαμε την ταινία του “Ελένα”.

OLYMPION:Πέμπτη, 6/11- 20:30 TONIA MARKETAKI:Κυριακή, 9/11- 22:00

Nορβηγία, Γιάννης Βεσλεμές, 74′ – Ελλάδα

1984 και ο Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Φωτοφοβικός, βρυκόλακας, δεινός χορευτής, το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, θα συναντήσει την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά που θα τον οδηγήσει στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Ο 35χρονος Γιάννης Βεσλεμές είναι εκτός από σκηνοθέτης και μουσικοσυνθέτης. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες («Τούγκο – Τούγκο», «Φωταγωγός», «Γκολ», «Οσίκι»), βίντεοκλιπ και διαφημιστικά σποτ. Δισκογραφεί και συνθέτει μουσική για ταινίες με το ψευδώνυμο Felizol. Ο 35χρονος σήμερα Γιάννης Βεσλεμές έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους («Τούγκο – Τούγκο», «Φωταγωγός», «Γκολ», «Οσίκι») οι οποίες έχουν ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο με τίτλο «Felizol /Πάρνηθα» και μαζί με τον The Boy μόλις κυκλοφόρησε στην βρετανική δισκογραφική Optimo Music ο δίσκος «Felizol And The Boy/ Like Cannibal Father Like Cannibal Son». Ένα από τα ατού της ταινίας ο πολύ καλός Βαγγέλης Μουρίκης (“Μικρό Ψάρι”).

OLYMPION: Τετάρτη, 5/11, 18:00 TONIA MARKETAKI: Πέμπτη, 6/11 – 22:00

Ίτσι Μπίτσι, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, 107′-Δανία-Κροατία-Σουηδία

Βρισκόμαστε στο 1962. Η νέα γενιά επαναστατεί κόντρα στο κατεστημένο. Ο ακτιβιστής της ειρήνης Έικ Σκάλοε γνωρίζει την Ίμπεν και την ερωτεύεται τρελά, αλλά η Ίμπεν αρνείται να δεσμευτεί μ’ έναν και μόνο άνδρα. Ο Έικ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να την κατακτήσει, μεταμορφώνεται από ποιητή σε συγγραφέα, νομάδα, ναρκομανή και τελικά τραγουδιστή στο ροκ συγκρότημα Steppeulvene, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

O 48χρονος Δανός έγινε γνωστός τo 2001 όταν έγραψε και σκηνοθέτησε τη βραβευμένη δραματική ταινία “Κίρα – μια ιστορία αγάπης” σύμφωνα με τους κανόνες του Δόγματος 95. Στη συνέχεια μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο –και μπεστσέλερ– στη Δανία Nordkraft (Άγγελοι σε ελεύθερη πτώση). Οι Μέρες θυμού, ένα δράμα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με κεντρικούς ήρωες δύο Δανούς αντιστασιακούς, διανεμήθηκε σε 50 χώρες και υπήρξε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη Δανία το 2008. To 2011, σκηνοθέτησε την πρώτη του κωμωδία, το Superclasico, του οποίου υπήρξε και βασικός σεναριογράφος. Έχει σκηνοθετήσει επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

OLYMPION: Τετάρτη, 5/11- 20:00

Κουμίκο, η κυνηγός του θησαυρού / Ντέιβιντ Zέλνερ, Νέιθαν Ζέλνερ, 105′ – ΗΠΑ-Ιαπωνία

Μια μοναχική Γιαπωνέζα πείθεται πως μια τσάντα γεμάτη χρήματα που, σύμφωνα με μια φανταστική ταινία μυθοπλασίας, είναι κάπου θαμμένη, είναι στην πραγματικότητα αληθινή. Εγκαταλείποντας τη στρωμένη της ζωή στο Τόκιο για την ερημιά της παγωμένης Μινεσότα, ξεκινά για μια αυθόρμητη αναζήτηση της χαμένης της μυθικής περιουσίας.

Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιοσυγκρασιακές προσωπικότητες του ανεξάρτητου κινηματογράφου σήμερα, οι αδελφοί Ζέλνερ έχουν γράψει, αναλάβει την παραγωγή, σκηνοθετήσει και εμφανιστεί σε πολυάριθμες βραβευμένες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες την τελευταία δεκαετία. Ο “Γολιάθ”, η πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2008 και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2008. Η ταινία στην οποία αναφέρεται το σενάριο της ταινίας είναι το “Φάργκο” των αδελφών Κοέν.

Η Κουμίκο έλαβε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Sundance.

FRIDA LIAPPA: Τετάρτη, 5/11 – 13:00 FRIDA LIAPPA: Παρασκευή, 7/11- 15:45

Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι – 80′ – Πολωνία

Πολωνία, 1962. Η Άννα είναι μια όμορφη 18χρονη γυναίκα. Ετοιμάζεται να γίνει καλόγρια στο μοναστήρι όπου έζησε από τότε που, ως παιδί, έμεινε ορφανή, όταν μαθαίνει πως έχει ακόμα μια συγγενή εν ζωή – την αδελφή της μητέρας της, Βάντα. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί για ένα ταξίδι στο οποίο ανακαλύπτουν η μία την άλλη και το παρελθόν τους. Η Άννα μαθαίνει πως η θεία της όχι μόνο ήταν σκληροπυρηνική κομμουνίστρια εισαγγελέας, διαβόητη για τις θανατικές καταδίκες που επέβαλλε σε ιερείς και πολλούς άλλους, αλλά είναι και Εβραία..

Ένας από τους αγαπημένους του φεστιβάλ ο Παβλικόφσκι σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη και ξεκίνησε να κάνει ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Στην πρώιμη δουλειά του συγκαταλέγονται ντοκιμαντέρ για το BBC. To 1998 πέρασε στη μυθοπλασία, με την ταινία Twockers που γύρισε για την τηλεόραση μαζί με τον Ίαν Ντάνκαν. Ακολούθησαν δύο μεγάλου μήκους ταινίες, το “Τελευταίο καταφύγιο” και το “Ερωτικό καλοκαίρι”, σε δική του σκηνοθεσία και σενάριο, που κέρδισαν βραβεία BAFTA και πολλά άλλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Το Τελευταίο καταφύγιο κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 41ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2000, ενώ η IDA είναι υποψήφια για τα βραβεία LUX αλλά και η επίσημη συμμετοχή τη Πολωνίας στα φετινά όσκαρ.

Χρυσό Λιοντάρι, Βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας, Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών – Gdynia IFF 2013, Poland και Βραβείο FIPRESCI Ειδικής Παρουσίασης – Toronto IFF 2013, Canada και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ουγγαρίας στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης ταινίας.

TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 5/11 – 15:00

Δίπλα της – Άσαφ Κορμάν , 90′-Iσραήλ

Δυο αδελφές μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα και μια σχέση αλληλεξάρτησης, αφού η μικρότερη έχει νοητικό πρόβλημα. Οι ισορροπίες στη συμβίωσή τους γίνονται ακόμα πιο εύθραυστες όταν η μεγαλύτερη αδελφή αναγκάζεται να την αφήσει σε ίδυμα φύλαξης τα πρωινά που εργάζεται. Την ίδια στιγμή ένας άντρας έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Liron Ben-Shlush), Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Yaacov Daniel), Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Dana Ivgy) – Israeli Academy of Film and Television 2014 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Eurasia IFF 2014, Kazakhstan

Πρώτη ταινία μεγαλου μήκους για τον 32χρονο Ισραηλινό που ασχολείται με ταινίες και μουσική από την ηλικία των δεκαέξι ετών. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες που προβλήθηκαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων και το Mota shel shula, ταινία αποφοίτησής του από τη σχολή Minshar for Art του Τελ Αβίβ, που έκανε πρεμιέρα στο 39ο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» στο Φεστιβάλ Καννών. Είναι επίσης ένας από τους πιο περιζήτητους μοντέρ του Ισραήλ, που έχει στο ενεργητικό του ταινίες όπως το Big Bad Wolves (2013) και το Jaffa (2009).

FRIDA LIAPPA: Τετάρτη, 5/11 – 18:00

Πλευρικοί άνεμοι / Μάρτι Χέλντε, 87′ Εσθονία

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τι κακό έχουμε κάνει εμείς, οι απλοί άνθρωποι, στην τεράστια Ρωσία. Ένα καθεστώς δεν μπορεί να κλέψει από χιλιάδες ανθρώπους αυτό που πιστεύουν και αγαπούν». Η πρωταγωνίστρια, διωγμένη από την πατρίδα της την Εσθονία και τον σύζυγό της, στέλνεται με χιλιάδες συμπατριώτες της στη Σιβηρία, στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης που διεξήγαγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής το 1941. Τα σπαραξικάρδια γράμματά της είναι η βάση της αφηγηματικής γραμμής, που συνοδεύεται από καθηλωτικά ασπρόμαυρα ταμπλώ βιβάν.

Ο 27χρονος Εσθονός έκανε την πρώτη του απόπειρα στη σκηνοθεσία σε ηλικία 16 ετών και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στα τοπικά ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή. Έχει στις αποσκευές του σπουδές στη Σχολή Κινηματογράφου και ΜΜΕ της Βαλτικής, με πτυχίο στη σκηνοθεσία κινηματογράφου, κι έχει παρακολουθήσει πολλά μαθήματα σκηνοθεσίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική (με τους Τζούντιθ Ουέστον, Ρόμπερτ ΜακΚι, Ζαν-Λουί Ροντρίκ, LungA). Αυτή την περίοδο είναι δευτεροετής φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σκηνοθεσίας θεάτρου, στην Ανώτατη Δραματική Σχολή. Έχει κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς και υποτροφίες με τη δουλειά του κι έχει σκηνοθετήσει δεκάδες διαφημιστικά σποτ.

OLYMPION: Τετάρτη, 5/11 – 15:30 FRIDA LIAPPA: Πέμπτη, 6/11 – 20:00

Forget Me Not / Γιάννης Φάγκρας 102′ – Ελλάδα

Ένα ρόουντ μούβι στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια. Η ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη. Μια ταινία με δύο Έλληνες πρωταγωνιστές, για ένα μύθο χωρίς σύνορα, φτιαγμένο στο χέρι σε φιλμ 35 χιλιοστών.

Ο Γιάννης Φάγκρας σπούδασε σκηνοθεσία και θεωρία του κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη. Η ταινία του Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 42o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεκατρία χρόνια μετά ολοκλήρωσε το Forget Me Not , τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

OLYMPION:Πέμπτη, 6/11 – 18:00 TONIA MARKETAKI:Παρασκευή, 7/11 – 22:00

Turist / Force Majeure – Ρούμπεν Έστλουντ, 118′ – Σουηδία-Δανία-Γαλλία-Νορβηγία

Μια οικογένεια από τη Σουηδία ταξιδεύει στις Γαλλικές Άλπεις για να απολαύσει μερικές μέρες κάνοντας σκι και περνώντας πολύτιμο χρόνο μαζί. Ο ήλιος λάμπει και οι πίστες είναι συναρπαστικές, αλλά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο εστιατόριο στην πλαγιά του βουνού, μια χιονοστιβάδα φέρνει τα πάνω-κάτω. Κι ενώ οι πελάτες τρέχουν να κρυφτούν, η Έμπα, η μητέρα, ψάχνει τον Τόμας, τον σύζυγό της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει τα παιδιά τους. Εντωμεταξύ, όμως, ο Τόμας το ’χει βάλει στα πόδια. Η πραγματικότητα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της με αμήχανα γέλια, μιας που η επικείμενη τραγωδία αποτράπηκε, αλλά ο κόσμος της οικογένειας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. H απροσδόκητη αντίδραση του Τόμας θα κάνει τα μέλη της οικογένειας να επανεξετάσουν τους ρόλους τους. Το τέλος των διακοπών πλησιάζει και ο γάμος του Τόμας και της Έμπα κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο Τόμας προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το ρόλο του ως πατριάρχη της οικογένειας. Μια κωμωδία παρατήρησης για τη θέση του άνδρα στη σύγχρονη οικογενειακή ζωή.

Μια κωμωδία που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σουηδίας στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης ταινίας. Ο 40χρονος σκηνοθέτης κατάγεται από το Στύρσο, ένα μικρό νησί στη δυτική ακτή της Σουηδίας. Σπούδασε γραφιστική προτού γραφτεί στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, “The Guitar Mongoloid”, κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ της Μόσχας. Κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για το Incident in a Bank, ενώ η πρεμιέρα της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του έγινε στις Κάννες, στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», όπου κέρδισε το βραβείο «Coup de Coeur».

OLYMPION:Πέμπτη, 6/11 – 23:15 OLYMPION: Κυριακή, 9/11 – 18:00

Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου – Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίαςΤαξίδι στο διάστημα με παράλληλη προβολή αστροφωτογραφιών

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Στέφανος Τσιαλής. Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη μουσική των ταινιών Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Star Wars (Επίθεση των Κλώνων, Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, Η Επιστροφή των Τζεντάι) και το «The Flying Theme» από την ταινία Ε.Τ. του Τζον Γουίλιαμς, τη σουίτα Star Trek: Into Darkness του Μάικλ Τζιακίνο, μουσικά αποσπάσματα από την ταινία Aliens: Η Επιστροφή του Τζέιμς Χόρνερ, μουσικά αποσπάσματα από τις ταινίες Alien, Capricorn One και τη σουίτα Star Trek: The Motion Picture του Τζέρι Γκόλντσμιθ, καθώς και τη σουίτα The Matrix του Τζον Ντέιβις.

Πέμπτη 6/11, 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής Εισιτήρια: 20€, 12€, 8€ Προπώληση: Στο εκδοτήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, τηλ.: 2310.895938-9) και στην ιστοσελίδα www.tch.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα