Τι θα κάνετε με το “χάος” κ. Παππά;
Συζητημένο πρόσωπο του καιρού στο Δήμο Θεσσαλονίκης αφού ανέλαβε στον πρόσφατο ανασχηματισμό μια σειρά καίριες αντιδημαρχίες, για μερικούς υπερβολικά πολλές για να είναι κανείς αποδοτικός. Ο Θανάσης Παππάς μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα βετεράνος όσον αφορά στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Αρχιτέκτων και κάτοικος της Άνω Πόλης, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τις δημοτικές αρχές από […]
Συζητημένο πρόσωπο του καιρού στο Δήμο Θεσσαλονίκης αφού ανέλαβε στον πρόσφατο ανασχηματισμό μια σειρά καίριες αντιδημαρχίες, για μερικούς υπερβολικά πολλές για να είναι κανείς αποδοτικός. Ο Θανάσης Παππάς μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα βετεράνος όσον αφορά στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Αρχιτέκτων και κάτοικος της Άνω Πόλης, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τις δημοτικές αρχές από τον δήμο Μενεμένης ως Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών (1982-2010). Από το 1999 γίνεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2004 Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ). Το 2011 τον βρίσκουμε με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και στη δημαρχία Μπουτάρη εργάστηκε αρχικά ως Εντεταλμένος Σύμβουλος (2011) στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. Ορίστηκε Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας τον Αύγουστο του 2011 και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον Φεβρουάριο του 2013. Από την 1η Σεπτεμβρίου είναι ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και φυσικά ο κατάλληλότερος άνθρωπος να απαντήσει σε θέματα του δημόσιου χώρου και του αστικού σχεδιασμού της πόλης σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες πολιτών για ασυδοσία στην κατάληψη του δημόσιου χώρου πληθαίνουν. Ο Γιώργος Τούλας μίλησε μαζί του.
-Έχει κάνεις την αίσθηση ακούγοντας σας πως πριν δυο μήνες κυβερνούσε άλλη διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης; Υπάρχει από μέρους σας μια απαξίωση των προκατόχων σας στις αντιδημαρχίες που αναλάβατε.
Δεν συμμερίζομαι, ούτε αντιλαμβάνομαι αυτή την αίσθηση. Χρησιμοποιείτε βαριές εκφράσεις. Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα σας και με αυτή την έννοια αναληθές…
-Ποια είναι τα προβλήματα που βρήκατε και χρόνιζαν και γιατί συμβαίνει κατά τη γνώμη σας;
Χρόνιζαν προβλήματα από τα πριν και τινά χρονίζουν και τώρα. Ξεχωρίζω δύο: 1. Η δομή των υπηρεσιών είχε γαλουχηθεί στο να υπηρετεί το λεγόμενο ‘’πολιτικό προσωπικό’’. Προβήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια σε μεταβολές. Τώρα είναι η ώρα για ενοποιήσεις δομών προς εξυπηρέτηση των δημοτών, χωρίς στεγανά και χωρίς γραφειοκρατία. 2. Το κύριο μέλημα σήμερα είναι η συντήρηση των κτιρίων, των έργων, των δημοσίων χώρων, των σχολείων. Δεν μπορούμε να φτιάχνουμε νέα έργα και να μη συντηρούμε ότι υπάρχει. Αυτό είναι αξίωμα.
-Συμφωνείτε με την άποψη ότι η ζωή στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων;
Όχι δεν είναι. Έχουν γίνει παρεμβάσεις σημαντικές που σχετίζονται με έργα αστικής ανάπλασης και βελτίωσης των υποδομών ( αναδιαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας, νέα παραλία κ.α).
Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση έφερε θυμό και αέναη παραβατικότητα. Χρειάζεται να δούμε το πρόβλημα και τη συμπεριφορά μας στο δημόσιο χώρο, σε αντιδιαστολή με τον ιδιωτικό. Είναι μείζον θέμα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα υπαρκτά προβλήματα βεβαιότατα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η αποσάθρωση του Κράτους και των δομών (κατάργηση δημοτικής αστυνομίας κ.α) επιτείνουν το πρόβλημα. Απαιτείται κινητοποίηση των ζωντανών δυνάμεων, με κοινωνική αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά.
-Έχετε παραλάβει μια σειρά από έργα σε εξέλιξη αλλά και μια σειρά εξαγγελίες που από ότι αντιλαμβάνομαι δεν θα υλοποιηθούν, όπως οι ποδηλατόδρομοι και το περίφημο τελεφερίκ.
Είναι λογικό να έχω παραλάβει μία ευρεία γκάμα έργων και δράσεων. Είπα πιο πάνω ότι αξίωμα είναι η ανάκτηση κι συντήρηση του δημοσίου χώρου. Με κάποιο τρόπο πρέπει να επιβάλουμε τη χρηστική λειτουργία σε λεωφορειολωρίδες, ποδηλατοδρόμους και μετά να προχωρήσουμε. Δεν το βρίσκετε λογικό;
Προτεραιότητα από την άλλη είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης. Εδώ χρειάζονται μέτρα και παρεμβάσεις. Αποτελεί μια άλλη συζήτηση. Το αναφέρω όμως για να σας πω πως η διερεύνηση ενός τελεφερίκ που θα συνδέει την κάτω με την άνω πόλη δεν είναι έξω από την λογική μας αν μάλιστα αποτελεί και συγκοινωνιακό κι όχι μόνο τουριστικό μέσον.
-Η αυθαιρεσία στη χρήση του δημόσιου χώρου της πόλης είναι αποτέλεσμα και της ατιμωρησίας. Κάνετε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση;
Σας είπα ότι είναι και θέμα αστικής διαπαιδαγώγησης. Όταν μια πινακίδα λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση και οι νεαροί επιβαίνοντες λένε ”…άσε όταν έρθει η Αστυνομία” έχουμε πρόβλημα αγωγής.
Επειδή όταν τιμωρείς γίνεται αντιληπτό, σχεδιάζεται ένα πακέτο μέτρων για θέματα διαχείρισης δημοσίου χώρου. Ακόμα επιβάλλονται ήδη πρόστιμα για την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας- για πρώτη φορά- και θα ενταθούν οι έλεγχοι αλλά και τα μέτρα για συμμόρφωση.
-Η συγκέντρωση πολλών και διαφορετικών αντικειμένων στο πρόσωπο ενός αντιδημάρχου μήπως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει;
Συνήθως είμαστε της υπερβολής, χωρίς ουσιαστική εμβάθυνση. Στη Πρωτοβουλία από το 2011 λέγαμε ότι δεν μπορεί οι διευθύνσεις να γίνονται τιμάρια χάριν των ‘’αντιδημαρχιών’’ που δεν υφίστανται ως έννοια. Λέγαμε ότι πρέπει να υπάρξουν ενοποιήσεις στη κατεύθυνση της εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργικής βελτίωσης των υπηρεσιών. Αυτό γίνεται αφού σε λίγο πολλές δομές που θα ενοποιηθούν θα σμικρύνουν και τα αντικείμενα.
Λάβετε υπόψιν πως στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσιακή ιεραρχία πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της που είναι διακριτός και αναντικατάστατος. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες.
Το ίδιο και η θεσμική υπόσταση του Οργανισμού Εσωτερικώς Υπηρεσίας(ΟΕΥ) για χάρη του οποίου σχηματοποιήθηκαν αυτές οι οργανωτικές ανακατατάξεις.
Τα προβλήματα λοιπόν που υπονοείτε δημιουργούνται στην πορεία και όχι στην αρχή. Άλλωστε αντικείμενα πολλά η λίγα αναλαμβάνουν πολλοί και σε πολλά επίπεδα- φορείς κι οργανισμούς.
Δεν υπάρχει λίγη υπομονή;
-Η Πρωτοβουλία πέρασε από μια έντονη τρικυμία στον τελευταίο ανασχηματισμό με αντιδράσεις και σκεπτικισμό. Πιστεύετε ότι έχει βάση όλο αυτό ή είναι απλά προσωπικές πικρίες κάποιων ανθρώπων;
Η Πρωτοβουλία που γνώρισα το 2010 ως υποψήφιος και εντεύθεν ως σύμβουλος είναι ένα μόρφωμα που είναι δακτυλοδεικτούμενο τόσο από τη πολιτεία της στα χρόνια της αντιπολίτευσης όσο και μετέπειτα. Είδα μια παράταξη πολυσυλλεκτική, ανοιχτή και πολύχρωμη. Λείπουν οι δογματισμοί και οι υπερβολές. Υπάρχουν ιδέες και ανοιχτά μυαλά για το καλό της πόλης.
Στη πορεία αυτή κυρίαρχο ρόλο έχουν αυτοί που ηγούνται. Πάντα το στίγμα είναι το αποτύπωμα των ηγετών.
Όλα τα άλλα βρίσκουν το δρόμο τους. Σήμερα έχουμε Δήμαρχο με μεγάλη αποδοχή στη πόλη και στο κόσμο ολόκληρο. Ας είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό και ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πόλης ανοιχτών οριζόντων.
Σε ότι με αφορά νομίζω ότι έχω αποχωριστεί τη μιζέρια και τη ματαιοδοξία. Είχα μάθει σε συλλογικότητες τις οποίες υπηρέτησα αρκούντως, όποιος κι ας ήταν ο επικεφαλής. Και στο τέλος της γραφής τα πράγματα τελικά έρχονται μόνα τους. Όταν πας να τα εκβιάσεις φαίνεσαι…
-Πώς θα βαθμολογούσατε το έργο σας στο θέμα της καθαριότητας όπου έχετε δοκιμαστεί;
Η καθαριότητα είναι εκφραστικό παράδειγμα της κακοδιαχείρισης και της ανυπαρξίας δομών. Εύκολα λέγονται πράγματα και δύσκολα μεταβάλλεται η κατάσταση. Εν τούτοις κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την πορεία και να εγγυηθούμε την αποκομιδή. Εντάξαμε την ανακύκλωση στη ζωή της πόλης και σχεδιάζουμε τώρα-χωρίς πιεστικές κι απάνθρωπες καταστάσεις –την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Για την υπέρβαση της κατάστασης και για την ανασύσταση του τομέα υπάρχει θετικό πρόσημο. Το ίδιο και για την καθιέρωση και επέκταση της ανακύκλωσης. Για θέματα ποιοτικής και παστρικής διαχείρισης θεμάτων σαρώματος, κάδων κ.α αρνητικό. Σε λίγο όμως με τα νέα οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό και το εκτεταμένο πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα μεταβάλλουμε την εικόνα της πόλης. Σύντομα και οριστικά.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον επόμενο χρόνο;
Είναι όσα είπαμε και αποτυπώσαμε στο τεχνικό πρόγραμμα. Κύριο μέλημα είναι να βγουν ενοποιημένα συνεργεία στο δρόμο και να εκτελέσουμε τα λεχθέντα μαζί με όλες τις υποχρεώσεις που μας κατακλύζουν καθημερινά.
Άλλωστε τα λόγια είναι εύκολα, οι υλοποιήσεις και η συνέπεια όχι.