Τι ζητούν οι εργαζόμενοι; Ασφάλεια και αξιοπρεπείς μισθούς
Η εικόνα στην αγορά εργασίας πολλές φορές θυμίζει Μεσαίωνα, παρά ένα σύγχρονο κράτος, όπως ευαγγελίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Λέξεις Χάρης Κυπριανίδης*
Δυο νέα εργατικά ατυχήματα προστέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην μακρά λίστα των δυστυχημάτων και των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων των εργαζομένων. Και δυστυχώς η λίστα αυτή δεν έχει τέλος.
Μόλις πριν λίγους μήνες σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και καλέσαμε την Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Η ασφάλεια στη δουλειά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Πρωτίστως τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Όταν κάποιος φεύγει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά πρέπει να επιστρέφει σε αυτό σώος και ασφαλής. Να μεριμνήσουν οι εργαζόμενοι να τηρούν τα μέτρα, να κάνουν χρήση των ατομικών μέτρων προστασίας, να πιέζουν ατομικά και συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την εργοδοσία για την παροχή των μέσων αυτών. Όταν δε, βλέπουν ότι οι πιέσεις τους αυτές πέφτουν στο κενό να προχωρούν σε ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και σε καταγγελίες. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και οι ακεραιότητα όλων μας, προέχουν!
Οι εργοδότες από την πλευρά τους, οφείλουν να παρέχουν μέσα προστασίας και να μεριμνούν μέσω συχνών ελέγχων κατά τη διάρκεια της μέρας ότι οι υπάλληλοί τους κάνουν χρήση αυτών και τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής. Και να επιμένουν σε αυτό. Η μη τήρηση μέτρων δεν αυξάνει ούτε τις παραγωγικές δυνατότητες μιας επιχείρησης, ούτε δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης απόδοσης και αποτελεσματικότητας σε έναν εργαζόμενο. Απεναντίας, ένα ατύχημα ή ένα δυστύχημα μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να θεσμοθετήσει, να ενισχύσει τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας, να μεριμνήσει ότι γίνονται έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έλεγχοι ουσιαστικοί και όχι μόνο στα… χαρτιά, να ενισχύσει την Ανεξάρτητη πλέον αρχή με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.
Να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων, να πραγματοποιεί ελέγχους και να επιβάλει ποινές σε όσους συστηματικά αδιαφορούν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Το βασικότερο: να δράσει αποτελεσματικά, χωρίς να επηρεάζεται από την ταυτότητα του ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης ή τις πιθανές άνωθεν παρεμβάσεις.
Η χώρα εξέρχεται από μια μακρά προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας σήκωσαν ψηλά στην ατζέντα τα εργασιακά ζητήματα, την ασφάλεια και τους μισθούς.
Η εικόνα στην αγορά εργασίας πολλές φορές θυμίζει Μεσαίωνα παρά ένα σύγχρονο κράτος, όπως ευαγγελίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Τα αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Διεκδικούμε και απαιτούμε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ζωή με αξιοπρέπεια, ενίσχυση τους εισοδήματός μας και της αγοραστικής μας δύναμης. Παρεμβάσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Παρεμβάσεις που θα προλαμβάνουν και δεν θα έρχονται καθυστερημένα. Τα αργά αντανακλαστικά τα έχουμε πληρώσει. Ακριβά.
*Ο Χάρης Κυπριανίδης, είναι πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.