Parallax View

Τι ζόρι τραβάτε με τη Νέα Παραλία κύριε δήμαρχε;

Εικόνας: Heinz Troll από το περιοδικό Greece is της Καθημερινής Την έχουν ονομάσει σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, έγινε […]

Κύα Τζήμου
τι-ζόρι-τραβάτε-με-τη-νέα-παραλία-κύριε-175481
Κύα Τζήμου

Εικόνας: Heinz Troll από το περιοδικό Greece is της Καθημερινής

16508210_1432798163428944_3895596854022879142_n

Την έχουν ονομάσει σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, έγινε εξώφυλλο σε αρχιτεκτονικά περιοδικά και κυρίως αγαπήθηκε από τους πολίτες αυτής της πόλης. Και όμως δεν αρέσει στον δήμαρχο αυτής της πόλης.

Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί επανέρχεται απαξιωτικά ο Γιάννης Μπουτάρης σε διαρκείς αναφορές του για το έργο της Νέας Παραλίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης για την δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, αναφέρθηκε πάλι σ΄αυτήν υποβαθμίζοντας την αξία της:  «Το έργο δεν προσφέρει ανάπτυξη, είναι μόνο για  τη βόλτα και για πέντε περίπτερα», είπε.

Με την ίδια λογική, θα λέγαμε εμείς, δεν προσφέρει ανάπτυξη κανένα από τα έργα που δρομολογεί και ο ίδιος στο μέλλον. Τι ανάπτυξη προσφέρει ας πούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας ή η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας;

Αν δεν μετράει ως ανάπτυξη το γεγονός ότι η Νέα Παραλία φωτογραφήθηκε όσο κανένα έργο της πόλης και έγινε εξώφυλλο σε διεθνή περιοδικά ως η απόλυτη διαφήμιση της πόλης τότε δεν ξέρουμε ποιο έργο σ΄αυτήν την πόλη μετράει. Ότι κάθε τουριστική προώθηση της πόλης, κυρίως αυτή που επιχειρεί η δική του αντιδημαρχία Τουρισμού με τη διπλωματία των πόλεων ξεκινά με εικόνες από τη νέα παραλία.

Η Νέα Παραλία αυτή τη στιγμή, εκτός από το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία προώθησης της πόλης. Ας μας δείξει κάποιο άλλο έργο σ΄αυτήν την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες που αναβάθμισε το πρόσωπό της, στον ίδιο βαθμό.

Και όμως λίγο καιρό πριν είχε πει σε συνέντευξη του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed: «Δεν μου αρέσει πάρα πολύ, ήταν έργο του προκατόχου μου. Είμαστε η μόνη παραθαλάσσια πόλη στη Μεσόγειο που δεν έχει βάρκες στην ακτή, μια μαρίνα. Το σχέδιο αυτό χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουμε».  Αν θυμόμαστε καλά σχετικά με τη δημιουργία μαρίνας υπήρχε πρόθεση να γίνει στο Λιμάνι έμπροσθεν της Πρώτης Προβλήτας. Για κάποιο λόγο τώρα επιμένει να την τοποθετεί στη Νέα Παραλία. Αλλά και πάλι αυτός δεν είναι λόγος να καταφέρεται ελαφρά τη καρδία εναντίον της λες και το έργο είναι παράδειγμα κακού σχεδιασμού.

16939168_1450065241702236_7978162988786490656_n

Πικραμένο ήταν το σχόλιο του Πρόδρομου Νικηφορίδη, ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας  που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νάπολη σε έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού,  όπου η Νέα Παραλία αντιπροσωπεύει την Ελλάδα: «Εμείς τρέχουμε παντού για να βοηθήσουμε με δικά μας έξοδα την προβολή της Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο της Νέας Παραλίας, το 1ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της πόλης μας και ο Δήμαρχος λέει από ότι μαθαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν είναι αναπτυξιακό έργο. Όλα θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε σε αυτή χώρα…». Με το δίκιο του.

Η διαρκής εμμονή του δημάρχου να απαξιώνει το έργο, αν δεν κρύβει κάτι άλλο που θα δούμε σύντομα κρύβει μάλλον μικροψυχία γιατί είναι έργο του αμαρτωλού ναι, με έργο πίσω του δε, προκατόχου του. Άλλωστε επί δέκα χρόνια καταψήφιζε την ανάπλαση.

Τα τελευταία κρούσματα είναι αυτά που ενισχύουν την άποψη αυτή. Η απόφαση να ενοικιαστούν τα γυάλινα περίπτερα ως αναψυκτήρια με μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων που δεν προβλέπονταν από την κατασκευή ως δώρο στους αναδόχους, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πόλη ανάγκασε τη διοίκηση να μην φέρει τελικά στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Μ. Δευτέρας το θέμα προς συζήτηση και να αναδιπλωθεί.

Απόψε ο δήμαρχος επανήλθε με νέες οργισμένες δηλώσεις στις οποίες μιλά για παραπληροφόρηση των πολιτών αφού πρόκειται να δοθούν μόνο 500 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα σε σύνολο 25 χιλιάδων τ.μ., ισχυρίστηκε ότι η νέα παραλία έγινε για να τη χαίρεται ο κόσμος , επισημαίνοντας ότι δεν είναι μουσείο αρχιτεκτονικής τελειότητας, παρατήρησε πως τα δύο βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην νέα παραλία είναι ότι πρέπει να φύγει ο ποδηλατόδρομος και ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες από το Μέγαρο Μουσικής έως το Λευκό Πύργο, καθώς τις τουαλέτες των αναψυκτηρίων θα επιτρέπεται να τις χρησιμοποιούν αν το αποφασίσει ο ενοικιαστής.

Οι νέες αυτές δηλώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει εδώ και μήνες και σιγοκαίει από τον ίδιο το δήμαρχο σε σχέση με τη σημερινή εικόνα του δημοφιλέστερου σημείου της πόλης.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης απάντησε μέσω των social media:

”Καταψήφιζε την ανάπλαση επί 10 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα της άλλαζε τα φώτα αν μπορούσε, (τον σταμάτησε το ΕΣΠΑ). Στη 1η προεκλογική του συγκέντρωση στην Αποθήκη Δ του ΟΛΘ τον Ιούνιο του 2010 δήλωνε ότι η ανάπλαση είναι άχρηστη, μόνο μερικές ομπρέλες για τους ψαράδες έπρεπε να τοποθετηθούν. Όταν έγιναν τα εγκαίνια με την ολοκλήρωση της Ανάπλασης έδωσε συνέντευξη τύπου για την πεζοδρόμηση μιάς μέρας της Παλιάς Παραλίας και αγνόησε την ανάπλαση, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει σε αυτή την πόλη. Τώρα θέλει να μεταφέρει την κατάντια της Πλατείας Αριστοτέλους στη Νέα Παραλία. Λέει ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες ενώ υπάρχουν και δεν τις λειτουργούν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα!!! Κύριε Δήμαρχε έχετε καταλάβει πόσο χαίρεται ο κόσμος το έργο που πολεμήσατε; Έχετε καταλάβει ότι είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης που διοικείτε; Μην της κάνετε άλλο κακό.”

Στην ψηφοφορία της parallaxi, με διαθέσιμα τα στοιχεία όλων όσων ψήφισαν ονομαστικά, οι αρνητικές ψήφοι για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι  1710 ενώ οι θετικές 181. 

Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί στο πάρκο του απογευματινού ήλιου, δίπλα στο Makedonia Palace πολίτες της πόλης διατρανώνουν την αντίθεση τους σε όσα σχεδιάζει ο δήμαρχος. Την απόφαση θα λάβουν μετά το Πάσχα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Που έχουν όλοι ονοματεπώνυμο. Αναμένουμε.

Διαβάστε ακόμη Νέο διεθνές βραβείο για τη νέα Παραλία!

Η Νέα Παραλία νικήτρια σε παγκόσμιο διαγωνισμό!

Στα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα