Το χειρότερο ποδαρικό για το 2019 έκαψε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα
«Η αγάπη δεν πλήττει ποτέ». Εμείς πάλι συνέχεια.
«Ράινερ, εχθές το βράδυ βγήκα λίγο έξω να μαζέψω απλωμένα ρούχα, γιατί πήγαινε να βρέξει. Και πήρα όλο τον άνεμο – όχι, όλο τον Βορρά στην αγκαλιά μου. Και τον έλεγαν Εσύ. (Αύριο θα είναι ο Νότος!) Δεν τον πήρα μέσα στο σπίτι, έμεινε στο κατώφλι. Μέσα στο σπίτι δεν μπήκε, με πήρε όμως μαζί του στη θάλασσα, μόλις αποκοιμήθηκα. Ο πρώτος σκύλος που θα χαϊδέψεις ύστερα απ’ αυτό το γράμμα είμαι εγώ. Πρόσεξε πόσο θα απορήσει». / Επιστολή της Μαρίνας Τσβετάγιεβα στον Ράινερ Μαρία Ρίλκε
***
Τόσες ευχές για το νέο έτος, τόση αισιοδοξία διάχυτη για τις αλλαγές που ελπίζουμε να φέρει το 2019, τόση αποφασιστικότητα για τους προς εκπλήρωση στόχους, και τελικώς πού οδηγήθηκαν όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού; Στον κάλαθο των αχρήστων της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας.
Γιατί δεν το λες επιτυχημένο ποδαρικό το ριάλιτι αγάπης (!) που επανήλθε στις μικρές μας οθόνες, και μάλιστα σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο για να μας θυμίσει ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Το σόου που λανσάρεται ως «κοινωνικό πείραμα» καίει αργά και βασανιστικά τα εγκεφαλικά μας κύτταρα με τα περιορισμένα ελληνικά των παικτών, την παντελή έλλειψη στόχου πέρα από το προφανές «ζευγάρωμα» (ένα παιχνίδι πρέπει να παίζεται και όχι να αφήνεται στην αδράνεια με τους υποτιθέμενους παίκτες να αράζουν από καναπέ σε πολυθρόνα και τούμπαλιν) και την διαπεραστική ναφθαλίνη που βγάζει το εν λόγω τηλεοπτικό (υπο)προϊόν.
«Η αγάπη δεν πλήττει ποτέ», είπε η παρουσιάστρια στην εισαγωγή της, διατύπωση που φυσικά και είναι σωστή στον πυρήνα της, αλλά δεν αφορά σε καμία περίπτωση το Power of Love. Και σε τελική ανάλυση, αν υπάρχει αγάπη που αιωρείται στο σπίτι του κυρίου Cupid και για κάποιον λόγο δεν βαριέται, αυτοί που πλήττουν είναι όσοι παρακολουθούν το ριάλιτι (και εδώ βρίσκεται το πραγματικό «πείραμα», να βάλεις τον εαυτό σου σε αποστολή να δει μισή ώρα το παιχνίδι χωρίς να χασμουρηθείς).
«Η Ραφαέλα θέλει έναν άντρα που θα την κυκλοφορεί, και δηλώνει πεισματάρα», «ο Φίλιππος έχει μία αδυναμία στις ξανθές, αλλά ακόμη ψάχνει να βρει τη μία και μοναδική» και η παρουσίαση των 14 παικτών συνεχίζεται με αυτό τον αφόρητα κλισέ τρόπο. Άνδρες και γυναίκες, παιδιά που δεν σκοπεύουν να νιώσουν τον έρωτα της Τσβετάγιεβα για τον Ρίλκε αλλά να αυξήσουν τους followers τους στο Instagram και να αποκτήσουν μια θέση μελλοντικά σε ένα πάνελ, κρατούν τη φωτογραφία τους στα χέρια και χαζολογούν δήθεν με διάθεση φλερτ.
Συμπέρασμα; Κανένας σκύλος δεν θα χαϊδευτεί από ερωτευμένα χέρια στο τέλος του ριάλιτι, αλλά αυτοί που μένουμε απορημένοι είμαστε όλοι εμείς που αναρωτιόμαστε τι στην ευχή μας επιφυλάσσει τηλεοπτικά το 2019.