Το χρήμα δεν υπάρχει πια!
του Στέφανου Σκλαβενίτη Και φυσικά δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν λεφτά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε ‘λεφτά υπάρχουν’ (#diplisanagnosis)! Το χρήμα ως απτό αντικείμενο, ως κέρματα και χαρτονομίσματα τείνει να μην υπάρχει! Οι ψηφιακές συναλλαγές μας μας έχουν βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σχετικότητά του και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να ξεφορτωνόμαστε τα πορτοφόλια όπως κάναμε και με […]
του Στέφανου Σκλαβενίτη
Και φυσικά δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν λεφτά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε ‘λεφτά υπάρχουν’ (#diplisanagnosis)! Το χρήμα ως απτό αντικείμενο, ως κέρματα και χαρτονομίσματα τείνει να μην υπάρχει! Οι ψηφιακές συναλλαγές μας μας έχουν βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σχετικότητά του και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να ξεφορτωνόμαστε τα πορτοφόλια όπως κάναμε και με τα ρολόγια.
Πριν λίγες μέρες περνούσα μπροστά από ένα ‘ρολογάδικο’ και ένιωσα μια θλίψη για τον ιδιοκτήτη του. Ένιωσα ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν πραγματικά out of business…Είτε το έχει αντιληφθεί είτε όχι, τα ρολόγια έχουν πάψει προ πολλού να είναι είδος ανάγκης, αφού πλέον είναι ένα αξεσουάρ και μόνο. Στη θέση τους βρίσκεται πια το ρολόι του κινητού. Έτσι, απλά, λοιπόν…ελεύθερος ο αριστερός καρπός! Αντίστοιχα, η πίσω κωλοτσέπη θα φιλοξενεί στο άμεσο μέλλον όλο και λιγότερο πορτοφόλια. Το πλαστικό χρήμα, οι ιντερνετικές αγορές, το e-banking και οι νέες μορφές πληρωμής τύπου Google Wallet που πρόκειται να έρθουν σύντομα και στην Ελλάδα, θα κάνουν και τα πορτοφόλια πιο σπάνια.
Αλλά ας τα πάρουμε ένα προς ένα. Οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να έχουν μειωθεί ως απόλυτος αριθμός, όμως η αυξημένη χρηστικότητα των χρεωστικών καρτών και ο νόμος που επιβάλλει οι συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ να μην γίνονται με… ‘κανονικά’ χρήματα έχουν οδηγήσει πολλούς στην χρήση του πλαστικού χρήματος και πάλι, αυτή τη φορά εντός των πιστωτικών τους ορίων (δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς).
Οι ιντερνετικές αγορές από την άλλη έχουν οδηγήσει ένα κομμάτι των χρημάτων μας εκτός τοπικής αγοράς, άρα λειτουργούν ως ένας ακόμα λόγος για να μην κουβαλάς χρήματα μαζί σου, αφού αυτό που ήθελες το παράγγειλες ήδη…
Το e-banking, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όσο διαδεδομένο θα έπρεπε (τελικά, λατρεύουμε τις ουρές, δεν εξηγείται αλλιώς), εντούτοις βοηθά αφάνταστα στην έλλειψη της ανάγκης να κουβαλούμε μετρητά. Βλέπεις αν έχεις ήδη πληρώσει όλους σου τους λογαριασμούς (αν έχεις χρήματα για να τους πληρώσεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση) και δεν θες να ψωνίσεις, παίρνεις χρήματα μαζί σου μόνο για τον καφέ (και αν…)!
Τέλος, είναι οι πληρωμές μέσα από το κινητό. Ειδικές εφαρμογές που συνδέονται με τις κάρτες σας ή τους λογαριασμούς θα κάνουν ακόμα και το πλαστικό μη απαραίτητο, βοηθώντας σας να μπορείτε να οργανώσετε τη ζωή σας σχεδόν στα πάντα μόνο με το smartphone σας. Ένα εξαιρετικό σενάριο, που μπορεί να γίνει και εφιάλτης βέβαια αν συνεχίσουν για πολύ καιρό οι μπαταρίες από τα smartphone να διαρκούν μία μέρα maximum!
Κουβαλώντας πια λιγότερα ως καθόλου χρήματα πάνω μας και κάνοντας μια σειρά από ψηφιακές συναλλαγές, όπου το χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νούμερο πάνω σε μια φωτεινή οθόνη, αντιλαμβάνεσαι γρήγορα πως τελικά το χρήμα ‘δεν υπάρχει’. Πως είναι μια έννοια σχετική που μόνο αν το θες αποκτά υπόσταση (το κουβαλάς μαζί σου σε χαρτονομίσματα πχ).
Το χρήμα βέβαια ως άυλη έννοια εξαιτίας της ψηφιακής ζωής δεν θα πάψει να είναι σημαντικό ή λιγότερο επιθυμητό, όμως αυτή η μεταμόρφωσή του ίσως μας κάνει να καταλάβουμε πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά τα πράγματα που μπορούμε να πετύχουμε με αυτό. Και πιστέψτε με, αυτή είναι μια διάκριση που δεν κατορθώνουν να την κάνουν στο κεφάλι τους όλοι οι άνθρωποι…