Parallax View

Το Ελληνικό τοπίο και η απαγόρευση απόλαυσης του

Εικόνες από μια απαγορευμένη ζωή που έρχονται...

Parallaxi
το-ελληνικό-τοπίο-και-η-απαγόρευση-από-1022789
Parallaxi

Λέξεις: Στράτος Σαφιολέας

Τα Ελληνικά νησιά και οι παραλίες προορίζονται πια για τους πολύ εύπορους αυτού του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί. Για παράδειγμα, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, ζουν 100.000 εκατομμυριούχοι. Εδώ που τα λέμε, ένα γεύμα για δύο, σε ένα μέτριο καθημερινό εστιατόριο στο Μανχάτταν, εύκολα φτάνει στα 150 δολάρια και το ταξί μπορεί να κοστίζει άλλα 100. Για πολύ κόσμο στον πλανήτη το να ξοδεύει 1000 ευρώ την ημέρα είναι απλά η καθημερινότητα του.

Οι παραλίες μας θα έχουν δέκα σειρές από ομπρέλες. Οι πρώτες θέσεις θα είναι 100 ευρώ την ημέρα. Ή 500. Θα πρέπει να τις κλείνεις φυσικά από την αρχή της εβδομάδες. Εδώ που τα λέμε θα είναι κλεισμένες από τα ξενοδοχεία “για τους καλούς καλεσμένους τους” για όλο το καλοκαίρι.

Τα βράδια προφανώς στις ταβέρνες θα πρέπει να κλείνεις δυό-τρεις μέρες πριν. Εκτός από Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, που είναι κλεισμένες ήδη. Μπορείς όμως να περιμένεις στην ουρά μια-δύο ώρες και κάτι θα αδειάσει…

Οι πολύ προνομιούχοι θα έχουν πρόσβαση στις ιδιωτικές φραγμένες ακτές που θα ανήκουν στις βίλες. Εκεί θα γίνονται και τα ιδιωτικά πάρτυ. Οι υπόλοιποι θα σπρώχνονται με τις δεκάδες χιλιάδες που θα αποβιβάζουν τα κρουαζερόπλοια στα μικρά σοκάκια. Σε κάθε βράχο τα κινητά θα υψώνονται πάνω σε ραβδί για ένα ακόμα instagram post που θα συναγωνίζεται σε likes χιλιάδες άλλα. Από πίσω τα ηχεία θα στριγκλίζουν, γιατί έτσι γίνεται ”μαγική η στιγμή”.

Οι φίλοι που είχαν σπίτια σε καλοκαιρινούς προορισμούς δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν πια. Είναι πολύ μεγάλο το δέλεαρ, το opportunity cost. Τελικά ούτε αυτοί δεν μένουν εκεί.

Και δεν είναι μόνο τα νησιά και οι παραλιακές πόλεις. Έχει έρθει η σειρά της Αθήνας, που είναι πλέον τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο.

Ξεκινώντας από το κέντρο, όλες οι συνοικίες διώχνουν τους ενοικιαστές και μετατρέπουν τα σπίτια σε AirBnB. Η επόμενη κρίση θα είναι η στέγη στην Αθήνα.

Θα εργάζεσαι στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να μένεις 30, 40, 50 χιλιόμετρα μακριά και θα οδηγάς μιάμιση ώρα για να φτάσεις στη δουλειά σου. Άλλωστε στη Νέα Υόρκη έτσι κάνουν οι εργαζόμενοι (…)

* Ο Στράτος Σαφιολέας είναι σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα