Το κουκούλωμα των σχολικών κυλικείων

«Όλα παίζουν στο παιχνίδι της σύγχρονης εποχής, ωστόσο δε μπορούν να παίζουν με την υγεία των παιδιών», γράφει η Χαρίνη Αγγέλη

Parallaxi
το-κουκούλωμα-των-σχολικών-κυλικείων-1225341
Parallaxi

Λέξεις: Χαρίνη Αγγέλη

Marketing ή αδιαφορία; Όλα παίζουν στο παιχνίδι της σύγχρονης εποχής, ωστόσο δε μπορούν να παίζουν με την υγεία των παιδιών. Οι παρανομίες είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάται δυστυχώς σε διάφορα πλαίσια της καθημερινότητάς μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σχολικά κυλικεία και των δύο βαθμίδων. Μεγάλος αριθμός κυλικείων της χώρας, ιδίως σε μικρά επαρχιακά μέρη, δεν τηρούν τους κανονισμούς και πωλούν παρανόμως συσκευασμένα προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές γεμάτες από χρωστικές, κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά.

Είναι γνωστό πως, πληθώρα στοιχείων συσχετίζουν την υγιεινή διατροφή με τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ψυχικών διαταραχών. Πρότυπα όπως, η μεσογειακή διατροφή, οι κετογονικές διατροφές και διατροφές με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων έχουν θετική επίδραση σε θέματα διαταραχών. (Π. Σιγανού, 2023)

Σε αντίθεση με την κατανάλωση ζωικών και επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά των υπερ-επεξεργασμένων που συσχετίζονται ισχυρά με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η ΔΕΠΥ.

Δυστυχώς, οι τρέχουσες διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων φαίνεται να απομακρύνονται από το πρότυπο μεσογειακής διατροφής και αυτό έχεις ως συνέπεια να κατατάσσει την Ελλάδα σε μια από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναφορικά με τα επίπεδα παχυσαρκίας των παιδιών 5-17 ετών. Παρατηρείται πλέον, πως η διατροφή τους χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξημένη κατανάλωση snacks και fast food, μειώνοντας έτσι, την ποιότητα της διατροφής τους, η οποία αποτελεί ένα από τα κριτήρια εμφάνισης των αγχωδών διαταραχών στα παιδιά. (Π. Παγώνης, 2023)

Τα παιδιά είναι τα τελευταία άτομα που ευθύνονται για τις διατροφικές τους επιλογές. Οι εκπαιδευτικοί αδιαφορούν για προγράμματα διατροφής στα εργαστήρια δεξιοτήτων, καθώς θεωρείται μάθημα μείζονος σημασίας. Οι γονείς δε θέλουν να χαλάνε το χατίρι των παιδιών που ζητούν συσκευασμένα προϊόντα, διευθυντές/τριες και μέλη της σχολικής κοινότητας κάνουν τα στραβά μάτια καλύπτοντας τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο τζίρος τους είναι ήδη μικρός και πως τα παιδιά ζητούν αυτά τα προϊόντα. Προφανώς, οι ευθύνες δεν καταρρίπτονται σε μια μόνο πλευρά. Όπως για κάθε ζήτημα το θέμα πρέπει να κυκλώνεται από κάθε πτυχή και να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία όλων των μελών, αλλά κυρίως, πρόθεση για ενημέρωση, ουσιαστικό ενδιαφέρον και όχι μετατόπιση της ευθύνης και του προβλήματος.

Στόχος θα πρέπει να είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που ευεργετούν την υγεία τους, την ποιότητα της ζωής τους και συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση σωματικών, ψυχικών διαταραχών και όχι στην ανάδειξη οικονομικού οφέλους και βολέματος των γονέων και των εκπαιδευτικών.

*Η Χαρίνη Αγγέλη είναι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπ/δης, Ειδική Παιδαγωγός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα