Parallax View

Το Λιμάνι υποδέχεται την κουλτούρα του δρόμου

H street κουλτούρα είναι κάτι που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αλληλένδετη σχέση με την Θεσσαλονίκη, με φανερά παραδείγματα σε κάθε πλευρά της. Κάτω από τον ορισμό της υποκουλτούρας που πλαισιώνει δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε εξωτερικό δημόσιο χώρο, συμπεριλαμβάνει το graffiti, το breakdance, τα action sports μεταξύ άλλων και εκπροσωπείται κυρίως από την hip […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
το-λιμάνι-υποδέχεται-την-κουλτούρα-το-27916
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
street_mode_festival_2013_report.jpg

H street κουλτούρα είναι κάτι που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αλληλένδετη σχέση με την Θεσσαλονίκη, με φανερά παραδείγματα σε κάθε πλευρά της. Κάτω από τον ορισμό της υποκουλτούρας που πλαισιώνει δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε εξωτερικό δημόσιο χώρο, συμπεριλαμβάνει το graffiti, το breakdance, τα action sports μεταξύ άλλων και εκπροσωπείται κυρίως από την hip hop και punk rock μουσική σκηνή. Όλες αυτές τις πτυχές της λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε στην πόλη μας αυτή την Κυριακή, κάτω από την ομπρέλα του 6ου Street Mode Festival.

Ο θεσμός που εμφανίζεται στην πόλη τα τελευταία 5 χρόνια, επιστρέφει με μια μέρα στο πνεύμα της street κουλτούρας, αγκυροβολώντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 14 Σεπτεμβρίου, με ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα και δύο παράλληλες σκηνές. Υπόσχεται και φέτος μία μέρα γεμάτη διαγωνισμούς και επιδείξεις graffiti, street art, breakdance, street dance και parkour μαζί με συναυλίες και DJ sets, μετρώντας πολλούς καλλιτέχνες στην λίστα του, κάποιοι από τους οποίους μοιράστηκαν μαζί μας την δική τους σημασία της street κουλτούρας μέσα από την τέχνη τους.

Snuz, Graffiti Artist, Free-Z Crew

Ασχολούμαι με το graffiti 11 χρόνια τώρα, από μικρός ενθουσιάστηκα με την street κουλτούρα βλέποντας μεγαλύτερους να κάνουν graffiti, skate, breakdance, rap κλπ. Μου έβγαζε μια ενέργεια διαφορετική, οπότε άρχισα να ασχολούμαι με ότι έχει σχέση με hiphop, αλλά αυτό που με κέρδισε στο τέλος ήταν το graffiti. Για μένα το graffiti είναι ο όρος street life, και ο λόγος που το κάνω είναι γιατί νιώθω ενός είδους ελευθερία κάθε φορά, μια ελευθερία διαφορετική που όσοι δεν το έχουν ζήσει δεν μπορούν να το καταλάβουν, με κάνει να νιώθω μοναδικός.

Θωμάς Αρβανίτης, Banksters

Η street κουλτούρα έχει πολλές εκφάνσεις και πρακτικές. Μιλώντας κυρίως για το δεύτερο το οποίο είναι και το πιο ουσιώδες, εν μέρει τουλάχιστον μας αντιπροσωπεύει μιας και μέλη της μπάντας παίζουν μουσική στο δρόμο. Άλλωστε και το ύφος των Banksters προέρχεται από επιρροές, από μουσικές εάν θέλεις, οι οποίες δε γεννήθηκαν στα σαλόνια…

Άγγελος Τρανίδης, DJ Cron

Street κουλτούρα για εμένα είναι η εμπειρία και τα ερεθίσματα που αποκτά κάποιος μεγαλώνοντας από μικρός στο δρόμο και σε πάρκα, και όχι κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα. Όπως η ενασχόληση με σπορ, που μπορείς να κάνεις σε μια πλατεία, ελεύθερος, χωρίς όρια, για παράδειγμα το skate και το bmx. H καλλιτεχνική δημιουργία του graffiti. Η γνωριμία με άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά σου. Αγαπάω σε αυτή την κουλτούρα τα μουσικά είδη που την συνοδεύουν, το ντύσιμο και ότι πάντα θα νιώθεις νέος.

Κώστας Παπατζήμας, DJ Inko

Street κουλτούρα για μένα είναι ένας τρόπος ζωής. Κυρίως καλλιτεχνικός και αστικός, αφού όσοι τον υιοθετούν έχουν κάποια ανησυχία και θέλουν να προσθέσουν την δική τους πινελιά μέσα στο αστικό τοπίο όπου ζουν και κινούνται. Αυτό γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους όπως με το χορό, τη μουσική, τη ζωγραφική, και με πολλούς άλλους. Αυτό που αγαπάω σ’αυτή την κουλτούρα είναι ότι έχει ελάχιστα συντηρητικά στερεότυπα και ταμπού.

Μάριος Μιλτιάδου, Drama Queens, Street Dance Crew

Οι Drama Queens είναι ομάδα εναλλασσόμενου χαρακτήρα, οπότε street κουλτούρα για εμάς είναι κάτι που το κάθε μέλος της ομάδας ζει με το δικό του τρόπο και φέρνει στην ομάδα κομμάτια της φιλοσοφίας του. Πολύ συχνά είναι η μόδα του δρόμου, οι freestyle τεχνικές, η hiphop φιλοσοφία και η ελευθερία του πνεύματος γενικά. Άλλωστε ζούμε και δημιουργούμε σε πόλεις, όπου η street κουλτούρα παντρεύεται την urban.

Όλγα Μητάτου, Free Style Training

Είμαστε οι Free Style Training, και ασχολούμαστε με indoor και outdoor recreation activities, δηλαδή εναλλακτικές δραστηριότητες αναψυχής κλειστού και ανοιχτού χώρου. Eίμαστε δύο άτομα, η Όλγα Μητάτου και Δημήτρης Καϊμακάμης και έχουμε εντάξει μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες ότι αθλήματα έχoυν σχέση με σανίδι, όπως skate, longboard, balance board, surf, snowboard και πολλά ακόμα. Επίσης, κάνουμε parkour, εναέρια ακροβατικά, aerial yoga και ακροβατικό χορό. Για μας λοιπόν η street κουλτούρα σημαίνει αναψυχή, εναλλακτικός τρόπος γύμνασης, πιο διασκεδαστικός και μαζικός, στον οποίον μπορούν να συμμετέχουν κάθε ηλικίας και επιπέδου άτομα και έτσι να έχουν ένα κίνητρο να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, πιο κοντά στην φύση και στον δρόμο.

Bad Movies, Συγκρότημα

Ο δρόμος, για μας, δεν είναι κουλτούρα, είναι τρόπος ζωής. Είναι επιβίωση για κάποιους άλλους που είναι και το σπίτι τους. Κουλτούρα αποκαλείς κάτι όταν είσαι έξω από αυτό. Όλοι χωρίζουν σε κουλτούρες και υποκατηγορίες, αλλά τελικά είσαι αυτό που είσαι. Εμείς αυτό που αγαπάμε το βρήκαμε σε ανθρώπους που δημιούργησαν μέσα από τα σκουπίδια των άλλων και μισήσαμε όσους πήγαν να καρπωθούν από τα “καλλιτεχνικά” αυτά σκουπίδια.

Νατάσα Καρσανίδου, Mother Funkerz Street Dance Crew, Dancecool Studio

Η δική μου street κουλτούρα εκφράζεται μέσα από τον χορό. Καθημερινά προσπαθώ να περάσω στους μαθητές μου την σημασία της αυθεντικότητας, της προπόνησης και της αγάπης για τον χορό. Το σημαντικότερο για μένα είναι η προσπάθεια εξέλιξης του χορού μέρα με την μέρα. Το Street Mode είναι ένα από τα κορυφαία event της πόλης και δίνει σε εμάς τους χορευτές την δυνατότητα να δείξουμε την street τέχνη μας στο κοινό. Είμαι περήφανη που συμμετέχω με την ομάδα μου για 5η συνεχόμενη χρόνια.

Nade, Graffiti Artist

Το street life είναι τρόπος ζωής, είναι ανάγκη. Δεν είναι μόδα. Δεν μπαίνει σε καλούπια. Ο δρόμος γίνεται σημείο έκφρασης, χαράς, ελευθερίας. Οι τοίχοι είναι οι εικόνες αυτού του τρόπου ζωής και έκφρασης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12 το πρωί και πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 2 χώρους, στο ανοιχτό Hip Hop Stage (προαύλιος χώρος Αποθήκης Γ) και στο κλειστό Live Stage (Αποθήκη Γ).

*14/9, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ώρα: 12.00, Είσοδος: Δωρεάν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα