Το μεγαλύτερο μυστικό της Ευρώπης: Τα τρία μεγάλα “Τ”
Μια μεγάλη μυστική συμφωνία στήνεται κάτω από τη μύτη μας και θα επηρεάσει κάθε ευρωπαίο πολίτη
Πόσοι από μας τους πολίτες της Ε.Ε γνωρίζουν για αυτή τη μυστική συμφωνία που αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πρόκειται να αλλάξει τη ζωή όλων των κατοίκων του πλανήτη?
Ακόμα και οι ίδιοι Ευρωβουλευτές και τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια δεν γνωρίζουν με σαφήνεια το κείμενο αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που συζητείται εδώ και δύο χρόνια κεκλεισμένων των θυρών. Πρόσβαση στο κέιμενο της συμφωνία εχουν μόνο οι μεγάλες ιδωτικές εταιρίες,ο οποίες και τη διαμορφώνουν. Σε απόλυτη μυστικότητα και έλλειψη διαφάνειας, κάτι που δεν συνάδει με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες που επικαλείται με κάθε ευκαιρία η Ε.Ε , ενώ το Wikileaks ξεκίνησε καμπάνια μέσω διαδυκτίου, προσφέροντας αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον διαρρεύσει το πλήρες κείμενο της επερχόμενης Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων.
Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει μια μεγάλη παγκόσμια αγορά χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ενώ υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.
Με αυτή τη συμφωνία προβλέπεται στις μεγάλες ιδιωτικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό, οι φυσικοί πόροι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στους ελέγχους των άμεσων επενδύσεων τους, εξαλείφοντας όλα “περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια” και τους ρυθμιστικούς κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο που αποτελούν στην ουσία τον κύριο φραγμό στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στην πραγματικότητα, “εμπόδια” για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).
Σύμφωνα με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement), δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να προσφύγουν σε ειδικά δικαστήρια εναντίον των κυβερνήσεων των κρατών και να επικαλεστούν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από αυτές μειώνουν τα κέρδη τους. Αντίθετα οι κυβερνήσεις δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα προσφυγής σε αυτά τα ειδικά δικαστήρια και να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τις επιχειρήσεις. Έτσι οι πολυεθνικές μπορούν να επιβάλλουν την ατζέντα τους σε εργασιακά δικαιώματα, νομικά κολλήματα επενδύσεων, χαλάρωση των προδιαγραφών στην ποιότητα των προϊόντων και των περιβαλλοντικών περιορισμών ή ακόμα και χαλάρωση των περιορισμών που θέτει η Ε.Ε και αφορούν τις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές.
Αυτή η τεχνική, θα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να διεκδικούν αποζημιώσεις, στην περίπτωση που θα κρίνουν ότι κάποια κυβερνητική απόφαση, της έχει στερήσει έσοδα. Και φυσικά, τα ειδικά αυτά δικαστήρια, δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τους παραδοσιακούς θεσμούς της δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα τα εθνικά δικαστήρια, ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεθνή δικαστήρια κλπ. Ετσι τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Όπως η καπνοβιομηχανία Philip Morris έκανε μήνυση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, επειδή ψήφισε έναν νέο αντικαπνιστικό νόμο. Η ολλανδική εταιρεία Achmea υπέβαλλε μήνυση κατά της Σλοβακίας, επειδή η κυβέρνηση επανεθνικοποίησε δομές υγείας, ενώ ακόμη, η γαλλική Veolia μήνυσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου, επειδή αύξησε τον κατώτερο μισθό.
Στο avaaz.org η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες την συλλογή υπογραφών ενάντια στην υπογραφή αυτής της διατλαντικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ σε πολλές πόλεις εχουν γίνει δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας συμβάλλοντας στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.
Ψηφισε εδώ https://secure.avaaz.org/el/stop_ttip_greece/?fVyyPjb&pv=123