Το νέο νομοσχέδιο και οι κίνδυνοι για τα πλημμελήματα
Μερικές ψύχραιμες σκέψεις για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη
Λέξεις: Γιώργος Γιάνναρος
Για το νομοσχέδιο του ΥπΔικ ως προς τις ποινικές δίκες θα γραφτούν πολλά. Είναι πάρα πολλές οι αλλαγές.
Νομίζω όμως η πιο σημαντική είναι η νομοθετική βούληση για πραγματική έκτιση ποινής στα πλημμελήματα, δηλ. ο πολίτης να οδηγείται υποχρεωτικά στη φυλακή όταν η ποινή υπερβαίνει τα 3 έτη και να εκτίει μέρος αυτής από τα 2 έτη.
Όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με υποθέσεις ποινικού δικαίου γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να κατηγορηθείς και να συρθείς στα δικαστήρια για ένα ήσσονος σημασίας πλημμέλημα.
Τα περισσότερα πλημμελήματα έχουν πλαίσιο ποινής από 10 μέρες ως 5 έτη, συνεπώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή αν θα φυλακίζεται ο κάθε κατηγορούμενος.
Και αντί να παράσχει η δυσμενής αυτή νομοθετική μεταρρύθμιση για τους κατηγορούμενους περισσότερα εχέγγυα δίκαιης κρίσης, προβλέπεται πλέον πως η συντριπτική πλειονότητα των πλημμελημάτων θα δικάζεται από ένα δικαστή, αντί των τριών που ισχύει σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των εφέσεων.
Δηλαδή θα αφήνεται η ελευθερία του κατηγορούμενου στα χέρια ενός δικαστή – κατά τεκμήριο άπειρου σε σχέση με τους δικαστές που δικάζουν τα κακουργήματα – χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μιας δεύτερης και τρίτης άποψης από άλλους δικαστές και χωρίς τα νομικά εχέγγυα που αυτό συνεπάγεται.
Πιστεύω πως είναι θεμελιώδες σφάλμα τόσο νομικά, όσο και πρακτικά, καθώς για το ίδιο παράπτωμα κάποιος σε μία αίθουσα θα οδηγείται στη φυλακή, ενώ στη διπλανή αίθουσα με άλλον δικαστή θα αφήνεται ελεύθερος. Προμηνύονται φοβερές καταστάσεις.
*Ο Γιώργος Γιάνναρος είναι νομικός