Featured

Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό

O άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εάν δεν φοράει σωστά την μάσκα παρανομεί και κινδυνεύει με πρόστιμο στην καλύτερη περίπτωση, και εάν τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, μπορεί να φάει και ξύλο.

Parallaxi
το-νόμιμο-δεν-είναι-πάντα-και-ηθικό-537606
Parallaxi

Λέξεις: Παναγιώτης Γεωργιάδης

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη να γνωστοποιήσει μέσω facebook το γεγονός ότι στις 14-03-2021 βάφτισε ένα αγοράκι στον Ι.Ν. του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ουδείς θα ασχολούνταν, ωστόσο σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας κορονοιού και με δεδομένο ότι η Αττική από την 3η Μαρτίου έως και την 16η Μαρτίου βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο, έφθασε σε σημείο να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα.

Στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 843, Τεύχος Β, προβλέπεται για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, πως οι θρησκευτικές λειτουργίες επιτρέπονται μόνο με την παρουσία κληρικού και βοηθητικού προσωπικού του.

Ο κ. Υπουργός απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε, επικαλέστηκε την άδεια που εξέδωσε στις 05-03-2021 η Πολιτική Προστασία, ειδικά για την τέλεση της συγκεκριμένης βάπτισης.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας κράτησε αποστάσεις δηλώνοντας στο MEGA σήμερα το πρωί ότι : «….Η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάφτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάφτιση και ότι πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάφτιση…», καταλήγοντας πως «πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο».

Και αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που επίσης προκάλεσαν την κοινή γνώμη.

Μόλις τρεις ημέρες πριν ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Παπαϊωάννου, κατηγορήθηκε ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς. Αν και αρχικά είχε αρνηθεί τελείως το γεγονός, εν συνεχεία ανασκεύασε, ισχυριζόμενος πως εμβολιάστηκε κατά προτεραιότητα επειδή είναι επικεφαλής του ερευνητικού έργου ανίχνευσης του νέου κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους παρόμοιες αντιδράσεις, προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κ. Δρόσος Τσαβλής συμμετείχε στην διαδικασία εμβολιασμού εκτός λίστας συγγενικών του προσώπων, όπως και η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, που εμβολιάστηκε η ίδια, επίσης εκτός λίστας σε δύο ιδρύματα της πόλης. Αμφότεροι με δηλώσεις τους αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης, ισχυριζόμενοι ότι αφενός μεν δεν υπήρχε συμπληρωματική λίστα, αφετέρου ενήργησαν με γνώμονα να μην πεταχτούν τα αδιάθετα εμβόλια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν εικόνες και βίντεο από τον συνωστισμό στην οικία του βουλευτή Σάμου της ΝΔ, καθηγητή καρδιολογίας κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, για το γεύμα που παράθεσε με καλεσμένο τον κ. Πρωθυπουργό, αναγκάζοντας τον τελευταίο λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξη προς τον κ. Παππαχελά να χαρακτηρίσει «φάουλ» την εικόνα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, παραδεχόμενος ότι «πλήγωσε τους πολίτες» και «δεν θα επαναληφθεί».

Βεβαίως πριν το περιστατικό της Ικαρίας είχε προηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, το περιστατικό με την βόλτα για ποδήλατο στην Πάρνηθα, για το οποίο επίσης ο κ. Πρωθυπουργός είχε κάνει την αυτοκριτική του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, δηλώνοντας πως «Ήταν λάθος που δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα» και πως «Ένιωσα άσχημα που μια στιγμή ανεμελιάς και αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

Εκτός όμως από τους πολιτικούς, αντιδράσεις και αντιφατικά μηνύματα προκαλούνται στην κοινή γνώμη και από τις εικόνες και συμπεριφορές, “επωνύμων” τραγουδιστών, ηθοποιών, τηλεπερσόνων κλπ. που προβάλλονται στην τηλεόραση. Ως καλεσμένοι σε ψυχαγωγικές εκπομπές όπως του κ. Παπαδόπουλου, ξεφαντώνουν χορεύοντας και διασκεδάζοντας με την δικαιολογία ότι εκεί τηρούνται αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, όπως μας επισημαίνουν συνεχώς. Φυσικά εάν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα μπορεί να πεταχτεί στο doubai για πρωτοχρονιάτικο πάρτι όπως έκανε ο κ. Κωστόπουλος, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που τα υγειονομικά μέτρα δεν είναι αυστηρά. Και όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν με τυπικά νόμιμο τρόπο, χωρίς να κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

Ωστόσο ο μεροκαματιάρης, ο συνταξιούχος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εάν δεν φοράει σωστά την μάσκα, εάν ξεχάσει να στείλει sms μετακίνησης, ή υπερβεί το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, παρανομεί και κινδυνεύει με πρόστιμο στην καλύτερη περίπτωση, και εάν τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, μπορεί να φάει και ξύλο, όπως συνέβη με τον νεαρό στην Ν. Σμύρνη.

Το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και όχι εάν παραβιάζονται ή όχι τυπικά τα υγειονομικά μέτρα, αλλά εάν εφαρμόζονται ουσιαστικά. Οι ταγοί της εξουσίας και οι επιφανείς της κοινωνίας μας, έχουν ηθική υποχρέωση να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα για να το ακολουθήσουν και οι πολίτες που εδώ και ένα χρόνο έχουν δεχθεί, ακραία μέτρα περιστολής των δικαιωμάτων τους, και είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Οφείλουν να σέβονται τους εκλιπόντες από κορονοιό, και αυτούς που δίνουν αγώνα ζωής σε νοσοκομεία. Οφείλουν να σταματήσουν να προκαλούν την κοινή γνώμη με τέτοιου είδους συμπεριφορές, προβάλλοντας κάθε φορά και κάποια νομότυπη ή νομιμοφανή δικαιολογία όταν δέχονται επικρίσεις, γιατί το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

*Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω και Α. Συντονιστής της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα