Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό
Του Γιώργου Τούλα Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από ένα βράδυ σε μια χαλαρή συγκέντρωση της τότε νέας διοίκησης του ΚΘΒΕ. Σε ένα μπαρ σε πεζόδρομο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύπαθου θεάτρου, Γιάννης Βούρος μας ανέλυε σε ύφος φιλικό και χαλαρό το όραμα του για το θέατρο και το πως θα συμμάζευε τα ασυμμάζευτα […]
Του Γιώργου Τούλα
Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από ένα βράδυ σε μια χαλαρή συγκέντρωση της τότε νέας διοίκησης του ΚΘΒΕ. Σε ένα μπαρ σε πεζόδρομο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύπαθου θεάτρου, Γιάννης Βούρος μας ανέλυε σε ύφος φιλικό και χαλαρό το όραμα του για το θέατρο και το πως θα συμμάζευε τα ασυμμάζευτα που άφησε πίσω η εποχή Χατζάκη. Σε κάποια στιγμή μας συστήνουν και κείνος μου μιλά με παράπονο γιατί από την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο ανέφερα πως στο πρόσφατο παρελθόν του υπήρχε μια βουλευτική σεζόν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ που σαφώς έπαιξε ρόλο στην επιλογή του στη θέση του διευθυντή από την τότε συγκυβέρνηση, όπου όλα τα πόστα μοιράζονταν με τη λογική του 3-2-1. Μετά η ΕΡΤ έκλεισε χαθήκαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ασκούσαμε κριτική πια στο καλλιτεχνικό του έργο από εδώ, η κατάσταση στο θέατρο χειροτέρευε για άλλη μια φορά και φτάσαμε στο φετινό σόου των αλληλοκατηγοριών με τον νέο υπουργό Πολιτισμού, τις παραιτήσεις και τις καταγγελίες για κακοδιαχείρηση.
Σήμερα το πρωί στη συνέντευξη τύπου της νέας διοίκησης και διεύθυνσης μάθαμε ότι ο Γιάννης Βούρος έκτος από το μισθό του καλλιτεχνικού διευθυντή (2100 ευρώ μηνιαίως) αποφάσισε να εισπράξει και μια σειρά ποσά ως αμοιβές για σκηνοθεσίες και δραματουργικές επεξεργασίες των έργων που ανέβαζε. Ο νόμος άλλωστε του δίνει το δικαίωμα να πληρώνεται για 2 παραγωγές το χρόνο. Άρα είναι νόμιμο. Όρισε λοιπόν για τον εαυτό του ποσά της τάξης των 18, 19, 20 χιλιάδων ευρώ ανά παράσταση εισπράττοντας συνολικά όπως μας δείχνει η Διαύγεια στην οποία ανέβηκαν μόλις χθες οι αποφάσεις, παράτυπα βέβαια, διότι θα έπρεπε να είχαν ανέβει όταν πάρθηκαν, ποσά συνολικά μεγαλύτερα των 83 χιλιάδων ευρώ. Η μεγαλύτερη δυνατή αμοιβή που δόθηκε σε σκηνοθέτη από το θέατρο τα τελευταία χρόνια. Σε ένα θέατρο με χρέη 7 εκατομμυρίων ευρώ, με ηθοποιούς και προσωπικό απλήρωτο μήνες, το ΙΚΑ να μπλοκάρει λόγω των χρεών ότι εισροή έρχεται στα ταμεία του και τις σκηνές του κλειστές λόγω των απεργιών. Σε αυτό το θέατρο ο καλλιτεχνικός του διευθυντής τα έτη 2014 και 2015 αποφάσισε να πληρώσει στον εαυτό του 84 χιλιάρικα, πέραν των 2100 μηνιαίως που δικαιούνταν ως μισθό, από τα οποία τα 65 περίπου τα εισέπραξε ήδη. Νόμιμο δε λέω. Το προβλέπει ο Νόμος. Ηθικό το λες όμως; Για όσους πιστεύουν ότι η Κρίση μας δίδαξε πολλά…