Το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ ξεκινά σε λίγες ημέρες
Θάνατοι και καταπάτηση δικαιωμάτων, πίσω από τις απαστράπτουσες εικόνες
Το Μουντιάλ 2022 θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου στα γήπεδα του Κατάρ, με την οικοδέσποινα της διοργάνωσης να ανοίγει την αυλαία του τουρνουά, αντιμετωπίζοντας τον Ισημερινό. Το φινάλε του θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού.
Θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία που θα γίνει τον χειμώνα. Tο Κατάρ επίσης διεκδικεί άλλη μία πρωτιά, αποτελεί την πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, ένα διεθνές αθλητικό γεγονός που περιμένουν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι και μη, προκαλώντας φρενίτιδα σε όλο τον πλανήτη.
Ωστόσο, πίσω από τις απαστράπτουσες εικόνες ενθουσιασμού που γιορτάζουν και προσμένουν το παγκόσμιο αυτό γεγονός , παραμένουν σοβαρές ανησυχίες και καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των δύο εκατομμυρίων μεταναστών εργαζομένων που ζουν και εργάζονται στο Κατάρ υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των εργοδοτών τους.
Οι μετανάστες εργαζόμενοι από την Ανατολική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία που αποτελούν το 95% του εργατικού δυναμικού στο Κατάρ δυστυχώς προσπαθούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Υπάρχουν καταγγελίες για τον θάνατο χιλιάδων εργαζομένων, λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και εργατικής ασφάλειας. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες από μετανάστες εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας του Κατάρ που αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων, φυλετικών διακρίσεων και περιπτώσεων σύγχρονης δουλείας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κατάρ δηλώνει ότι τα στοιχεία είναι υπερεκτιμημένα, διότι περιλαμβάνουν χιλιάδες αλλοδαπούς που πέθαναν αφού έζησαν και εργάστηκαν εκεί για πολλά χρόνια, και σημείωσε ότι πολλοί εργάζονταν σε θέσεις που δεν σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών και των οικοδομών.
Επίσης απελαύνει δεκάδες ξένους εργάτες που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι αρχές του Κατάρ θέλουν να μείνουν στην αφάνεια όλα τα ακανθώδη ζητήματα και φέρεται να προσφέρουν δωρεάν διαμονή και αεροπορικά εισιτήρια σε φιλάθλους προκειμένου να πάνε στο Κατάρ με αντάλλαγμα να κάνουν θετικά σχόλια για την διοργάνωση στα social media! Σε αντάλλαγμα, αυτοί οι φίλαθλοι πρέπει να υπογράψουν έναν «κώδικα συμπεριφοράς», προκειμένου να δημοσιεύουν θετικά σχόλια για το τουρνουά στα social media καθώς και να αναφέρουν «οποιαδήποτε προσβλητικά, ταπεινωτικά ή υβριστικά σχόλια» από άλλους! ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΗΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΣΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ!!! Δυστυχώς στο βωμό του χρήματος θυσιάζονται τόσο ο ρομαντισμός όσο και το φίλαθλο πνεύμα του αθλητισμού.
Είναι αρκετά εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ορισμένες βασικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ατομική και συλλογική τους ευημερία. Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Κατάρ καθιστά δύσκολο έως και ακατόρθωτο τη συγκρότηση κοινωνιών οι οποίες μπορούν να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις για όλα τα μέλη τους ισάξια. Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησε πριν εκατοντάδες χρόνια και παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα, τόσο εντός των συνόρων των εθνών όσο και σε διεθνή κλίμακα. Μπορούν όμως να συνυπάρξουν τα δικαιώματα των κρατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα;